TÜRK Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Sıtkı Severoğlu, 'Yabancı İstihdam Kanunu' tasarısının sömürge ülkesine dayatılabilecek koşullar içerdiğini öne sürerek tepki gösterdi. Severoğlu, "TBMM'ye Başbakan imzası ile sunulan Yabancı İstihdamı Kanunu' tasarısı istihdamda kapitülasyon yasasıdır" dedi.

Mimarlar Odası'nda, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Saymanı Bahattin Şahin'in de katıldığı 'Ülkemize, Halkımıza ve Mesleğimize Sahip çıkıyoruz' başlıklı basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Bahattin Şahin, AK Parti hükümetinin ülkeyi olağan dışı yöntemlerle, kanun hükmünde kararnameler ile yönettiğini ileri sürerek, "Kamuya ait arazilerin yanı sıra halka ait alanlar; riskli olarak tanımlanarak kentsel dönüşüm gerekçeleriyle kamulaştırmaya maruz bırakılıp, rant havuzuna aktarılacaktır" dedi.

SEKİZ AYRI KOLDAN YÜRÜYÜŞ BAŞLATTIK

TMMOB'ye bağlı 24 odanın yüzlerce biriminden temsilciler olarak sekiz ayrı koldan başlattığımız yürüyüşün ikinci gününde olduklarını belirten TMOOB Yürütme Kurulu Üyesi ve Genel Sayman Bahattin Şahin, "İmar kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı,biz mühendis mimar ve şehir planlamacılarının birliği olan TMMOB yasası ile imar,iskan,kültür ve tabiat varlıkları ve çevre yasalarında değşiklik yapmayı amaçlayan bir torba yasa tasarıdır. Kentlerimizi,ormanlarımızı,tarım arazilerimizi,köylerimizi,meralarımızı,kıyılarımızı, suyumuzu,derelerimizi,bütün doğal çevremizi,tarihi kültürel ve ulusal varlıklarımızı imar süreci üzerinden rantiye düzeninin arpalıkları haline getirmeyi amaçlamaktadır.'' ifadelerini kullandı.

YABANCI İSTİHDAM KANUNUNA HAYIR

Yabancı istihdam kanununun ancak bir sömürge ülkesinde dayatabilecek koşullar içerdiğini ifade eden Sıtkı Severoğlu ise, ''Yabancıların lehine kendi vatandaşı aleyhine bir yasa tasarısı düzenleyip ülke parlementosuna sunmak,ortalama bir aklın alamayacağı bir durumdur. Yurttaşların çalışma yaşamın geliştirmek çalışanları ve işsizleri korumak,çalışmayı desteklemek ve işssizliği önlemeye uygun ekonomik ortam yaratmak devletin görevidir. Meclise sunulan yasa tasarısı ise bunun tersinde yabancı uyruklu kişilerin Türkiye sınırları içinde çalıştırılmasında kendi vatandaşlarına göre ayrıcalıklı kurallar getirmektedir. Yabancı hizmet sunucularına mütekabiliyet koşulu omaksızın kapılarının bir kez açılması demek, bir daha kapanmaması demektir. TMMOB'nin görüşünün alınmasını koşul olarak düzenleyen 34.maddesi yürürülükten kaldırılmaktadır. Bunun açıklaması şudur: Yabancı uyruklu mühendis ve mimarlardan denklik belgesi istenmeyeceği kendi, ülkesinde meslek icra yetkisine sahip olmadığının denetlenmeyeceğidir. Yurt dışında eğitim almış Türk vatandaşı mühendis ve mimardan denklik belgesi istenirken yabancı uyruklu meslek mensubundan istenmeyecektir''. şeklinde konuştu. Okan YILMAZ