Büyükşehir Belediye Meclis toplantısı Osman Toprak başkanlığında yapıldı. 70 gündem maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısında, Fatma Şahin'e çevre ve katı atık projeleri için 30, İslahiye'deki tüm şebeke hattının yenilenmesi için 20, şehirde yeni imara açılan bölgelerin içme suyu kanalizasyon, atıksu arıtma tesisi projeleri için 450 Milyon TL borçlanma yetkisi verildi.

Çevre ve Atık Projeleri ile içme suyu kanalizasyon, atıksu arıtma tesisi projelerinin finansmanı Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından karşılanacak. Sucu, bu kadar borçlanmanın sıkıntı yaratacağını belirterek, "Bu kent bu kadar borcu kaldırır mı? Çok büyük rakamlar" dedi. GASKi Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, 7 yıl ödemesiz, 25 yıl vadeli kredinin çok cazip olduğunu, bütün belediyelerin bu krediyi almak için yarışa girdiğini söyledi. Osman Toprak da, "Yeni imara açılan yerlere altyapı götürmek için ya suya zam yapacağız ya da bu cazip krediden faydalanacağız. Kaynak bulmak zorundayız. Suya zam yapmayı kesinlikle düşünmüyoruz. İnşallah bu kredi çıkar" dedi.

ÇEVRE VE KATI ATIK PROJELERİ İÇİN

Gündemin 6. maddesi olan finansmanı Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından karşılanacak ve İller Bankası A.Ş. (İLBANK) tarafından yürütülecek "Yerel Yönetimler Altyapı Geliştirme Projesi" kapsamında İller Bankası A.Ş.'nin JICA kaynaklarından temin ettiği ve belediyemize Çevre ve Katı Atık Projeleri için kullandıracağı 30 Milyon tutarındaki kredi talebine yönelik taahhütnameyi ve alt kredi anlaşmasını imzalamaya, krediyi kullanmaya ve kredi ile ilgili her türlü iş ve işlemleri yapmaya Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in yetkili kılınması hakkındaki madde teklif karar olarak oy çokluğu ile kabul edildi.

ŞEBEKE HATTI YENİLEMESİ İÇİN

Yine gündemin 7. maddesi olan 6360 Sayılı Yasa çerçevsinde sorumluluk sahamıza dahil olan İslahiye ilçesinde içme suyu hatlarının ekonomik ömrünü tamamladığı için kayıp ve kaçakların çok fazla olduğu teshit edildiğinden, gelişme bölgeleri de dikkate alınarak ilçenin tüm şebeke hattının yenilenmesi, 2 adet deo inşaatı ile terfi merkezleri abone bağlantısı işleri için gerekli olan 20 milyon TL'nin büyükşehir beyediyesinin garantörlüğünde GASKi Genel Müdürlüğü için İller Bankası'ndan uzun vadeli kredi olarak temini ile krediye imişkin her türlü iş ve işlemlerin yürütülmesi konusunda Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e ve Büyükşehir Belediye encümenine yetki verilmesi talebi hakkındaki madde oy çokluğu ile kabul edildi.

İÇMESUYU, KANALİZASYON, ATIK SU İÇİN

Gündemin 8. maddesi olan İller Bankası A.Ş. tarafından Yerel Yönetimler Altyapı Geliştirme Projesi kapsamında Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı'ndan (JICA) 45 milyar tutarında kredi sağlandığından Beylerbeyi, Beykent içme suyu, kanalizasyon, şehir şebekesi, kayıp kaçak azaltılmasına yönelik boru değişimi, İbrahimli 2. bölge içmesuyu-kanalizasyon, Kilis yolu Bozdağ içmesuyu-kanalizasyon projeleri kapsamındaki işlerin proje maliyeti olan yaklaşık 450 milyon TL'nin JICA kredisi ile yaptırılması hedeflendiğinden bu kapsamda İLBANK'ın JICA kaynaklarından temin ettiği GASKİ Genel Müdürlüğüne Gaziantep geneli muhtelif içme suyu kanalizasyon atık su arıtma tesislerinin projeleri için kullandıracağı 450 milyon TL tutarındaki kredi talebine yönelik taahhütnameyi ve alt kredi anlaşmasını müşterek borçlu ve müteselsil kefil sıfatıyla imzalamaya büyükşeir belediye başkanı Fatma Şahin'in yetkili kılınması hakkındaki madde teklif karar olarak oy çokluğu ile kabul edildi.

SUCU:DENETLEMESİ ZOR OLUR

Gündem maddeleriyle ilgili söz alan CHP'li Meclis üyesi Mehmet Sucu, GASKİ'nin 1 Katrilyon borcu bulunduğunu, belediyenin büçesinin 900 Bin TL olduğunu, buna karşılık 500 Bin TL borçlandırıldığını belirterek, "Niçin alel acele bu kadar borçlanıyorsunuz. Peyder pey borçlanın, en azından denetimi kolay olur. Bu kent bu kadar borcu kaldırır mı? Acele gelmiş bir borç. Yatırımlar tamam, buna destek veririz ama çok büyük bir rakam. Denetlemesi de zor olur. Böyle bir borçlanma sıkıntı yaratır" dedi.

SÖNMEZLER: BU ÖZEL BİR PAKET

GASKi Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler söz alarak, "1 yıldır bu projenin peşindeyiz. Bu krediyi Suriyeli göçmenlere özel bir paket. Türkiye 1 milyar TL kullanacak. Bütün belediyeler yarış halinde. Projelerimizi acele yaptık. Bu nedenle bu projeden Suriyelilerin yoğun göç ettiği iller olan Şanlıurfa, Hatay, Osmaniye faydalanacak. Elektrik maliyetimiz fazla. Düzbağ projesi hayata geçtiğinde 80 Milyon TL olan su faturalarınız 30-40 Milyon TL'ye düşecek. GASKİ'nin borcu 1 Milyarın altına düştü. Bu özel bir paket. Avantajlı bir paket. 25 yıl vadeli, 7 yıl ödemesiz" diye konuştu.

TOPRAK:KAYNAK BULMAK ZORUNDAYIZ

Osman Toprak da, yeni imara açılan yerlere altyapı götürmek için ya suya zam yapılacağını ya da da bu cazip krediden faydalanmak gerektiğini belirterek, "Kaynak bulmak zorundayız. Suya zam yapmayı kesinlikle düşünmüyoruz. İnşallah bu kredi çıkar" dedi. Meral KINACILAR, Mansur YALVAÇ