Bir dizi ziyaret, temel atma ve açılış töreni için şehrimize gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bir gün öncesinden sır gibi sakladığı müjdelerini basın toplantısında açıkladı. 'Heybem dolu geldim' diyen Bakan Eroğlu, Gaziantep'e toplam maliyeti 232 milyon TL olan, 18 projenin müjdesini verdi. Veysel Eroğlu, Gaziantep'e meteoroloji radarı kurulacağını belirtirken, ayrıca huzur terapi ormanı projesinin de hayata geçirileceğini söyledi. Bakan Eroğlu'nun yanısıra 89 Milyon TL'lik 8 adet tesisin açılışına Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de katıldı. Şimşek, bu topraklar üzerinde hiç kimseye oyun oynatmaya izin vermeyeceklerini belirterek, “Kürt ve Türk kardeşlerimiz bunu çok iyi biliyorlar ki, biz bu terör belasını, kazdıkları çukurlara, hendeklere gömeceğiz” dedi.

SÖZLERİMİZ SENETTİR, NOTERE İHTİYAÇ YOK

Bakan Eroğlu Gaziantep ziyaretinde Valiliğin ardından Ak Parti il başkanlığını ziyaret etti. Bakan Eroğlu, "Türkiye’nin önünü kesmek isteyenler var. Türkiye, büyümeye başlayınca, Türkiye’nin önün nasıl keseriz diye, etrafımız ateş çemberine döndü. Ama Türkiye bu ateş çemberi içerisinden, adet bir huzur adasıdır. Türkiye, çok büyük bir güç olacak ve bölgesel bir güç olacak. Bizim sözlerimiz senettir. Notere ihtiyaç yok AK Parti’nin sözü senettir. İnşallah bu terör belasını da sonlandıracağız. Devletimiz kararlı, hükümetimiz kararlıdır. Son terörist etkisiz hale gelinceye kadar, bu mücadele sürecektir. Bunu herkes böyle bilsin. Yakın bir tarihte göreceksiniz, bizi bölmeye çalışanlar kendisi bölünecektir. Türkmen Dağı’nda zulmeden ülkelerin, kendisi parçalanıp, tarihte yok olup gidecektir. Ama Türkiye Cumhuriyeti ilelebet ayakta kalacaktır” şeklinde konuştu.” dedi.

AK PARTİ GAZİANTEP'E ÖNEM VERİYOR

Bakan Eroğlu, hükümetin Gaziantep'e çok büyük bir değer verdiğini belirterek, "Şu ana kadar, 16 TL milyarlık bir yatırım yapılmış. Bakın AK Parti’den önce, Gaziantep kendi yağında kavrulan bir ildi. Hükümetimiz buraya gereken her türlü desteği verecektir. Çünkü, sizler AK Parti için her seçimde destan yazdınız. Bundan dolayı Gaziantep’te ne yapılırsa azdır”dedi.

GAZİANTEP'İ ÇİÇEK GİBİ YAPACAĞIZ

Bakan Eroğlu, Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret ederek burada bir basın toplantısı düzenledi. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, Abdulkadir Yüksel'in de katıldığı basın toplantısı öncesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, projeleriyle ilgili sunum yaptı. Basına kapalı olan sunumun ardından Bakan Eroğlu, Gaziantep ile ilgili projelerini açıkladı. 'Gaziantep'i çiçek gibi yapacağız, Gaziantep herşeyin en iyisine layık' diyen Bakan Eroğlu, Gaziantep'e her türlü desteği vereceklerini söyledi.

GAP 2019 SONUNDA TAMAMLANACAK

GAP Projesinin 2019 yılı sonu itibariyle tamamlanacağını anlatan Bakan Eroğlu, " GAP o kadar büyük bir proje ki, 6,6 milyar dolarlık ekonomik katkısı var. Yani GAP Projesi ile içerisindeki 9 il, bilhassa gıda üretim ve ihracat üssü olacak" dedi.

RADAR MÜJDESİ

Bakan Eroğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün, burada otomatik gözlem istasyonu kurduğunu hatırlatarak, "İnşallah, bir de meteoroloji radarı kuracağız. 350 km çaplı hava durumunu bu radar verecek. Gaziantep merkez ve ilçelerdeki hava durumu, dünyanın her yerinden, rahatlıkla görülebilecek. Bu turizm açısından da önemlidir. Çünkü, bir turist bir yere gideceği zaman, hava durumu nedir önce ona bakıyor. Biz Japonya’dan ta Amerika’ya kadar gelecek olan turistlere hava durumunu her noktada göstereceğiz" dedi.

Eroğlu, Gaziantep'in son dönemlerle Suriye'deki iç savaşın etkisiyle 350 bin kişiye kucak açtığını belirterek, şunları söyledi:"350 bin kişi dediğiniz, Avrupa'da büyük bir şehir demektir. Dolayısıyla Gaziantep'in su gibi bazı ihtiyaçları da artıyor. Bu noktada bizde çalışıp çözümler üreteceğiz. O açıdan Düzbağ Projesiyle Gaziantep için büyük bir projeyi hayata geçiriyoruz"

34 PROJE BAŞLAMIŞTI

Bakan Eroğlu, Gaziantep'te daha önceki yıllarda 490 Milyon TL tutarında 34 projeyi başlattıklarını bunlardan 25'inin tamamlandığını belirtti.

İŞTE BAKAN'IN 18 MÜJDESİ

1-Kayacık sulaması 1. kısım (Kayacık+Doğanpınar) Kayacak Sulaması kapsamında sulum ve drenaj şebekesi inşa edilmeyen Kilis iline ait 39 bin 930 dekar arazi ile Gaziantep iline ait 28.290 dekar arazinin öncelikle projeleri tamamlanacaktır. Ayrıca Saci Deresinin sol sahilinde sulanabilecek 11.780 dekar arazinin rojesi yapılmamaktadır. Bu yıl içinde inşaat ihalesine çıkılacaktır. Maliyeti 100.000.000 TL'dir.

2--Nurdağı Kuzuloluk Göleti ve Sulaması Gölet ile 1500 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak. Maliyeti 10.000.000 TL.

3--Nurdağı Hamidiye Göleti ve Sulaması. 1,886 milyon m3 depolamalı gölet ile 2.740 dekar zirai arazinin Sulanması sağlanacak. Maliyeti 9.500.000 TL.

4-İslahiye Bayraktepe Göleti ve Sulaması, 2,81 milyon m3 depolamalı gölet ile 1.480 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak. Malieti 20.000.000 TL.

5-İslahiye Güneş Göleti ve Sulaması. 3.08 milyon m3 depolamalı gölet ile 5.040 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak. Maliyeti 30.000.000 TL.

6-İslahiye Yesemek Göleti ve Sulaması. 1,39 milyon m3 depolamalı gölet ile 2.740 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak. Maliyeti 25.000.000 TL.

7-Gaziantep-Merkez Burç Çamlık Göleti ve Sulaması. 1.78 milyon m3 depolamalı gölet ile 2.250 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak. Maliyeti 20.000.000 TL.

8-İslahiye İlçesi Altınüzüm, Boğaziçi, Kayabaşı, Hasanlök Tandır ve Yeşilurt Mahalleleri Deliçay, Ala ve Dolan Dereleri ve Koları 5 mahalle taşkınlardan korunacak. Maliyeti 4.100.000 TL'd.

9- 2016 yılında 6700 dekan alanda ağaçlandırma tesisi, 5 bin dekar alanda toprak muhafaza tesisi ve 750 dekar bozuk ormanların rehabilitasyonu yapılacak.

10- 2016 Yılında 1.037 dekar alanda Silvikültür Orman Yetiştirme çalışmaları yapılacak.

11-2016 yılında 400 bin adet fidan üretilecek.

12-2016 yılında Orman köylerimize 700 bin ORKÖY kredisi ve hibe desteği sağlanacak.

13-2016 yılında 200 dekar alanda gelir getirici tür ağaçlandırması yapılacak.

14-2016 yılında 5 km yeni yol, 5 km büyük onarım, 4 km üstyapı ve 8 km sanat yapısı tesis edilecek.

15-Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alanına ekopark, yürüyüş parkuru, kuş gözlem kulesi ve ziyaretçi tanıtım merkezi yapılacak.

16-Erikçe Ceylan Üretme Merkezinde üretilen 25 ceylan 2016 yılı Kasım ayında tabiata salınacak.

17-2016 yılında Gaziantep'te 2 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonu (OMGİ) Oğuzeli Kovanlı köyü ve İslahiye Alaca Köyü'ne yapılacak.

18-2016 yılında Şehitkamil Softepe'ye 1 adet meteoroloji radarı kurulacak.

TOPLU AÇILIŞA ŞİMŞEK DE KATILDI

Bakan Eroğlu daha sonra Şehitkamil Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplu açılış törenine katıldı. Buradaki törene Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de katıldı. Mehmet Şimşek, bu topraklar üzerinde hiç kimseye oyun oynatmaya izin vermeyeceklerini belirterek “Kürt ve Türk kardeşlerimiz bunu çok iyi biliyorlar ki, biz bu terör belasını, kazdıkları çukurlara, hendeklere gömeceğiz” dedi.

Şimşek, terörle mücadelenin sonuna kadar süreceğini ifade ederek, bu konuda hiç kimsenin tereddütte olmamasını söyledi.

GAZİANTEP ORTADOĞU'NUN SAĞLIK MERKEZİ OLACAK

Son 13 yılda eski parayla 16,6 katrilyonluk yatırım yapıldığını hatırlatan Başbakan Yardımcısı Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:“80 yılda yapılanla bizim dönemimizde yapılan eğitim yatırımları arasında 3 kat fark var. Üniversite sayısı 4’e çıktı. Bizden önce 12 hastane vardı, bugün 27 hastanemiz var ve en önemlisi Türkiye’nin en büyük kampüs hastanesi buraya yapılıyor. Gaziantep Orta Doğu’nun sağlık merkezi olacak. Biz Gaziantep'i limana yakınlaştırmak için, Türkiye’nin en büyük projelerinden bir tanesini yapıyoruz" dedi.

Şimşek, Bu memleketin, gerçekten daha kucaklayıcı bir anayasaya ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.

ALMANYA'DAN GÖÇ BAŞLADI

Son yıllarda Türkiye’de refahın arttığını anlatan Başbakan Yardımcısı Şimşek, Almanya’dan Türkiye’ye göçün başladığını belirterek şunları söyledi:"Almanlar bundan rahatsız. Biz gençleri yetiştiriyoruz, size geliyor diyorlar. Bazıları, Suriye’de yapılanları, Türkiye’de de yapmak istiyor. Buna asla izin vermeyiz. Kürt ve Türk kardeşlerimiz bunu çok iyi biliyor ki, biz bu terör belasını, kazdıkları çukurlara, hendeklere gömeceğiz" dedi.

GAZİANTEP'İN 2060'A KADAR SU SORUNU OLMAYACAK

Bakan Veysel Eroğlu ise Baraj ve HES’lerin elektriğin sigortası olduğunu vurgulayarak, Gaziantep’in 2060 yılına kadar su sorunu olmayacağını duyurdu. Bakan Eroğlu, "31 Aralık 2019 günü saat 16:59’a kadar 1 bin 71 baraj ve göleti tamamlayıp hizmete açacağız. Susuz şehir bırakmayacağız. Tüm şehirlerimizin 2050 yılına kadar olan su ihtiyaçlarını çözüyoruz . Araban halkından eski yönetimler adına özür diliyorum. Bunun 35-40 yıl önce yapılması gerekiyordu. Baraj bu yıl bitiyor, sulama projesinin de temelini atıp 365 gün içinde tamamlayacağız. İnşallah Araban Ovasının verimli toprakları kısa bir süre içinde suya kavuşacak, hasret bitecek."

HORTUMLARI KESTİK

Faiz lobisinin hortumunun kesildiğini anlatan Eroğlu, şunları söyledi: "Eskiden arıcılar ormanlara sokulmuyor, araçlarına el konuluyordu. Şimdi diyoruz ki ‘Gelin hangi çeşidi istiyorsanız o ormanı kuralım. Şu ana kadar Gaziantep’e 2 milyar liralık yatırım yaptık. Düzbağ Barajından su getirecek proje de 2016 yatırımları arasında. Gaziantep’in 2060 yılına kadar su sorunu olmayacak.”

ŞAHİN:BU YIL GAZİANTEP YILI OLACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, atılan temellerin herhangi birer temel olmadığını belirterek, “Su büyük bir nimet ve geleceğimizdir. Bugün savaşların ve enerji politikalarının nedenine baktığımızda suyun önemini daha iyi anlarız. Sayın Bakanımız göreve geldiğinde bu yılın Gaziantep yılı olacağını söylemişti. Şimdiki törenle bunu görüyoruz” dedi.

GÜL:GAZİANTEP'İN ÖNEMLİ BİR YERİ VAR

AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül ise, suyun en iyi şekilde değerlendirildiğini belirterek şöyle konuştu:“Bir ensar şehri olan bu kentimizin hükümet nezdinde önemli bir yeri var, bu özellikten dolayı neyi istiyorsa yapan bir hükümetimiz arkamızda var”

ŞİMŞEK'İN FIKRASI

Mehmet Şimşek, anlattığı fıkra ile AK Parti öncesindeki hükümetlerin vergi politikasına gönderme yaptı. Şimşek'in fıkrası şöyle: "Şimdi 2000’li yılların başında Türkiye, uluslararası bir konferansa davet ediliyor. Bu konferansın konusu, devlet vatandaş ilişkisi. İşte vergiler nasıl tahsis ediliyor. Böyle bir konferans. Türkiye’den de bu konferansa Temel katılıyor. Konferansın ilk sunumu, Amerikalılar tarafından yapılıyor. Amerikalılar, 'Biz çok rasyoneliz, adaletliyiz' diyor. Devlet, bütün vergileri toplar, Teksas gibi bir alana götürür, uzun bir çizgi çizeriz. Ondan sonra da paraların hepsini havaya atarız. Çizginin sağına düşen devlete, soluna düşen ise vatandaşa hizmette kullanılır' diyor. Daha sonra sunum sırası, Avrupalılara geliyor. Avrupalılar bizim tarihimiz, sosyal devlet anlayışımız çok çok daha güçlüdür. Bizde bütün paraları Frankfurt’ta toplarız. Ondan sonra orada büyük bir daire çizeriz. Dairenin ortasında, paraları makine ile havaya atarız. Dairenin içine düşen vatandaşa, dışına düşen ise devletin kendisinedir diyor. Daha sonra sıra dönüyor dolaşıyor sıra bizim Türkiye’ye geliyor. Temel’de düşünüyor, taşınıyor ve 'Aslında bizimkiler çok farklı bir şey yapmıyor. Onlarda Konya ovasına bütün paraları topluyorlar. Ondan sonra paraları havaya atıyorlar. Havada kalan vatandaşa hizmet, yere düşen ise devletedir."

8 ADET TESİSİN TEMELİNİ ATTI

1-Ardıl Barajı sulaması,

2-Nurdağı Kuzoluk Göleti ve Sulaması,

3-Nurdağı Hamidiye Göleti Sulaması,

4- İslahiye Bayraktepe Göleti Sulamıs,

5-İlçehiyeÇerçili, İslahiye ve Değirmencik Dereleri,

6-İslahiye Altınüzüm, Boğaziçi, Kayabaşı, Hasanlök, Tandır ve Yeşilyurt Mahalleleri Deliçay, Alma ve Dolan Dereleri ve Kolları,

7-Oğuzeli Sacır Deresi,

8-Gaziantep-Nurdağı ilçe merkezi, Başpınar, Çukurun, Kızıldere Dereleri 2. Kısım.

Meral KINACILAR