Gaziantep'te Vergi Müfettişlerinin Başkanlığını yürüten Mehmet Demir görevinden istifa etti. Demir, özel sektöre geçmek için istifa ettiğini açıklarken, siyasete de yeşil ışık yaktı. Sorulan sorular karşısında milletvekilliğine adaylık düşündüğünü söyleyen Demir, hangi parti sorusuna ise Ak Parti diye cevap verdi.

ÇÖZÜMDEN YANA OLDUK

Mehmet Demir, Vergi Denetim Kurulunun kuruluşundan bu yana sürdürdüğü Gaziantep Grup Başkanlığı görevinden ayrıldığını basın toplantısıyla duyurdu. Demir, 17 Kasım itibariyle grup başkanlığı görevini vekalet eden arkadaşına bıraktığını belirterek, "Ziyaret ve veda turlarına başladım. Özel sektöre geçmek amacıyla istifam onaylandı. Gaziantep'te adil bir yönetim anlayışını yerleştirmeye çalıştım. Vergi cezalarında uzmanlaşma oranımız yüzde 90'lardaydı. Ceza kesiyoruz, belki soğuk bir görev ama biz vatandaşın menfaatini ve devletin menfaatini aynı potada eritmeye gayret ettik. Vatandaşın dilinden anlamak, sıkıntılarını dinleyerek hukuk içerisinde çözümden yana olduk" dedi.

NEDEN AK PARTİ

Demir, siyasete gireceği yönündeki iddialara açıklık getirerek şunları söyledi:Siyasete atılacağım kulislerde epeydir konuşuluyor. Bana da bu aralar bu konu çok soruldu. Biraz kısmet diyelim bu işe. Kuvvetle ihtimal eğer olursa tabi AK Parti olur. Neden AK Parti, talep biraz da o cenaha yakın kesimlerden geldiği için. Yani diğer taraflardan belki de talep gelmiş olsaydı belki orayı da değerlendirirdik. Özellikle AK Parti olmasının çok bir şeyi yok. Talep daha çok o cenahtan geldiği için, daha doğrusu o cenaha yakın isimlerden geldiği için. Benim AK Parti'den herhangi bir talebim olmadı. Burada karar verme mercii pozisyonundaki insanlardan böyle bir teklif gelmedi. Bunu net bir şekilde söyleyeyim. Ama kulislerde, çeşitli ortamlarda bu konuşuldu, söylendi. Henüz karar aşamalarına da gelinmedi. Daha epey bir süre var. Kamu görevlileri için de 6 ay önceden işi bırakmak gerekiyor zaten. O yüzden süreç de konjonktür de buna biraz denk geldi. Bu işlerin uzun süren kulis süreçleri var. Çeşitli yerlerde konuşulur, olgunlaşır. Bu olgunlaşma konusundan sonra bunun adı konulur. Benim zaten böyle bir talebim de olmadı. Bunu da ekstradan vurgulaya vurgulaya söyleyeyim."

Gaziantep'in ceza kesmede Türkiye'de ön sıralarda olduğunu belirten Demir, "Gaziantep vergi-kayıp kaçakta ilk 5 sırada" dedi.

MEHMET DEMİR KİMDİR?

Yaklaşık 10 yıldır Gaziantep'te görev yapan Mehmet Demir, bugüne kadar mükellef Hizmetleri ve Usül Müdürlüğü, Vergi Uygulama Müdürlüğü, Takdir Komisyonu Başkanlığı, Vergi Denetmenleri Büro Başkanlığı ve Gaziantep Vergi Müfettişleri Grup Başkanlığı görevlerini yürüttü. 1974 yılında Bitlis'te bir memur çocuğu olarak dünyaya gelen Mehmet Demir, ilk orta ve lise öğrenimini Bitlis'te tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedogoji Formasyon, Anadolu Üniversitesi Adalet Meslek Yüksek Okullarından mezun olup, Muhasebe ve Denetim alanında da yüksek lisans yaptı. Aynı zamanda bir eğitimci olan Mehmet Demir, Milli Eğitim Bakanlığında öğretmenlik, Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme ve iktisat Bölümlerinde Vergi Hukuku, Ticaret Hukuku ve Borçlar Hukuku Derslerini, Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulunda ise Türk Vergi Sistesi Derslerini verdi. Öte yandan Gaziantep Mali Müşavirler Odasında Staj Başlama ve Staj tamamlama Kurslarında Vergi Derslerini, Maliye Bakanlığında Vergi Denetmen ve Vergi Müfettiş Yardımcılarına Vergi Usul ve Gelir Vergisi Derslerini, Gelir Uzman adaylarına ise Veri usul derslerini verdi. Mehmet Demir, bundan sonra Gaziantep'te şube bulunan ve Türkiye çapında faaliyet yürüten master yeminli mali müşavirlik ve vergi danışmanlığı şirketinde yeminli mali müşavir ve bağımsız denetici olarak görev yapacak. Meral KINACILAR