Coşkun Gaziantep’te yaşayan ve kaydedilmemiş olan Suriyelilerin sağlık açısından kontrol altına alınmadığını belirterek, “Şark çıbanı, el-ayak-ağız hastalığının görülme oranı arttı. Verem ve kızamık gibi gerileyen hastalıkların artma riski var. Yani verem ve kızamık tekrar hortlayabilir” dedi.

HENÜZ İSTATİSTİKLERE YANSIMADI AMA…,

Kampların dışında yaşayan ve kaydedilmemiş olan Suriyelilerin tıbbi açıdan yeterince kontrol altında olmadığını vurgulayan Coşkun, “Erişkinler açısından bakıldığında aşı ile bağışıklama neredeyse sıfır düzeyinde. Bu da önümüzdeki yıllarda verem, kızamık gibi, ülkemizde dünya standartlarına gerileyen hastalıkların görülme oranlarında ters bir ivme hareketine sebebiyet verecek. Henüz istatistiklere yansımasa da meslektaşlarımızın sahadaki gözlemleri bu durumu doğrular nitelikte. Barınma merkezlerinin dışında kalan göçmenlerin yaşam şartlarının çok değişkenlik gösterdiği ve büyük çoğunluğunun uygunsuz koşullarda hayatlarını sürdürmeye çalıştıkları aşikardır” dedi.
Şark çıbanı, el-ayak-ağız hastalığı gibi bazı enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklıklarının da giderek arttığına işaret eden Coşkun, 5 yıl öncesinde söz konusu hastalıkların yılda on ya da yüz kere görülmesine karşılık şimdi rakamın binlerle ifade edildiğine işaret etti.

GENETİK HASTALIKLAR KAPIDA

Türkiye’yi bekleyen bir diğer tehlikenin genetik yolla geçiş gösteren hastalıklarda meydana gelebilecek artışlar olduğunu söyleyen Coşkun, “Bu durum özellikle Suriyeli kadınlarla yapılan evliliklerin artması sonucu ortaya çıkacaktır” dedi. Tüm göçmenlerin kontrol altına alınması gerektiğini söyleyen Coşkun, “Ayrıca aşılamaları tamamlanmalı, yeterli beslenme ve hijyen koşulları altında yaşamalarını sağlayacak tedbirler arttırılmalı, ebeveynsiz çocukların ve engellilerin tespiti yapılmalı, çocuk yuvaları ve kadın korunma evlerinin sayıları arttırılmalı. Ayrıca, adolesan gebelik, çocuk işçi, istismar gibi çocukları fiziki ve ruhsal açıdan çöküntüye götürecek sorunların önlenmesine yönelik tedbirler alınmalıdır” dedi. HABER MERKEZİ