Ak Parti, Soma'da meydana gelen maden faciası ile ilgili üçüncü araştırma önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu. Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu ve 78 milletvekilinin imzasıyla hazırlanan önergede, Milleti derinden üzen bu elim kazanın her yönüyle detaylı bir şekilde araştırılması ve sorumluların tespit edilmesi gerektiği vurgulandı.

Önergede, tüm bu mevzuat çerçevesindeki uygulamalar ve gelişmelere rağmen böylesine, milleti yasa boğan büyük bir kazanın meydana gelmesinin nedenlerinin ve bu sektörde faaliyet gösterenlerin uygulamadaki eksiklik ve ihmallerinin tespitinin TBMM bünyesinde kurulacak komisyon marifetiyle araştırılmasının, konunun hassasiyeti ve bir an önce bu konuda alınabilecek önlemlerin hayata geçirilmesi açısından büyük önem arz ettiği vurgulandı.

GENEL GÖRÜŞME YAPILDI

23. Dönem'de Madencilik Sektöründeki Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Meclis Araştırması Komisyonu kurulduğu, komisyon raporunun, Meclis'in 5 Ekim 2010 tarihli birleşiminde genel görüşme yapılarak değerlendirildiği bildirildi. Önergede, şöyle denildi: "Bu raporun madencilik sektöründeki iş sağlığı ve güvenliğine yönelik tespit ve önerileri kapsamında; Türkiye'nin iş sağlığı ve güvenliği sorunlarının, ülkenin genel sosyo ekonomik gelişmişlik ve eğitim düzeyi, işsizlik sorunları ile doğrudan ilgili olduğu, mevcut iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının uygulanmasında yetersizlik bulunduğu, iş sağlığı ve güvenliği alanında araştırmaların çok sınırlı kaldığı, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon ve sosyal diyalog eksikliğinin yaşandığı vurgulanmıştır. Ayrıca sektördeki iş sağlığı ve güvenliğini artırmak ve kazaları azaltmak için, iş güvenliği kültürünü oluşturmak üzere faaliyetlere öncelik verilmesinin; maden iş yerlerinde, rödovans ve taşeron uygulamaları olan iş yerleri de dahil olmak üzere, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yaygınlaştırılmasının; sektörün ihtiyacını karşılayacak nitelik ve nicelikte iş güvenliği uzmanı yetiştirilmesinin gerekliliği ortaya konmuştur" denildi. BÜLTEN