Koçer: Muhalefet erken seçimden başka bir seçenek bırakmadı

Erdoğan: Vekil sayımız 8'e çıkar

Şeker: Gaziantep'te tek tek sanayicileri arayın hepsi borçlu

Doğan: Hükümetin istifa etmesi gerek

Koalisyon görüşmelerinin üçüncü ve son tur randevusundan da olumsuz karar çıkması, piyasaların ateşini yükseltirken, siyasi partilerde seçim hazırlıkları konuşulmaya başlandı. Gaziantep Milletvekillerine erken seçimi, milletvekili aday listelerinin değişip değişmeyeceğini sorduk. İlginç değerlendirmelerde bulunan vekiller, "Ankara'da konuşulan erken seçimin yüksek ihtimalle olduğu" yönünde görüş bildirdi.

SEÇİM AĞIR BASIYOR

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, koalisyon olayının tamamen bittiğini, seçimin ağır bastığını belirterek, "Şu andan itibaren CHP-MHP ile bir görüşme yapılacak. Bir şey çıkabilir. Hepsi ihtimaldir. Yok saymamak lazım çünkü sonuçta siyasi parti, bir tabanı var. MHP tabanı ciddi şekilde istiyor. Sadece Bahçeli'nin seçimden beri anlaşılmaz bir tutumu var. 7 Haziran gecesinden beri anlaşılmaz bir tutum içerisinde. CHP ile ilk görüşmesinde herhangi bir yeşil ışık olursa ihtimal var, ancak seçim ağır basıyor. Çok büyük ihtimalle seçim olacak. Yüzde 80-90 diyebiliriz" dedi.

LİSTELER DEĞİŞİR Mİ?

Erken bir seçimde Ak Parti'nin milletvekili aday listelerinde bir değişiklik olup olmayacağını sorduğumuz Erdoğan, "Genel merkezin MYK'sında çıkan liste esastır. Türkiye genelinde de çok büyük bir değişiklik olacağını zannetmiyorum. Listeler ağırlıklı olarak gider diye düşünüyorum. Gaziantep'te ne olur bilemiyorum. Şunun için bilmiyorum. Genel merkez seçim sonuçlarıyla ilgili ciddi çalışmalar yapıyor. Nerede ne yaptık diye çok ciddi istişareler yapıldı. Bu istişarelerin 3 tanesine ben de katılım. Bu istişarelerin sonucuna göre, illerin durumuna göre, oy kayıplarının nedenlerine göre tabiki adımlar atılacaktır. Ama o nedenler içerisinde aynı listeyle mi gidilir, liste değiştirilir mi o şu anda belli değil. Şu anda o konuşulmuyor. Ankara'da konuşulan erken seçimin yüksek ihtimalle olduğu" diye konuştu.

İKTİDARA GELMEMEK İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPTILAR

Ak Parti'nin erken bir seçimde oyunu artıracağını dile getiren Erdoğan şunları söyledi: "Ak Parti kesin olarak oyunu artırır. Çünkü Türkiye 18 milletvekili eksiklikle iktidarsız kaldı. Muhalefetinde üç partinin de iktidara hazır olmadığı görüldü. 3 parti de iktidara gelmemek için elinden gelen gayreti gösterdi. Yani kamuoyu bunu izliyor. Şimdi adamlar sıraya grimişler o diyor ben muhalefet olacağım, o diyor siz olur. Mesela MHP baştan beri ne diyor. CHP ile koalisyon kurun. Peki güzelde sorumluluk almaktan niye kaçıyorsunuz? Kenarda durup iş buyurmak kolay. CHP ile koalisyon olma ihtimali çok zayıftı. Çünkü 13 yıllık Ak Parti'nin Türkiye'ye getirdiği kazanımlar var ve bu kazanımların kaybedileceği korkusu tabandan. halktan çok ciddi sirayet etti Ankara'ya. Bir de CHP uslübünü terketmedi. Bir gün sonra nihai karar verilecek, bir gün önce CHP'nin bütün kurmaylarının bir küfür etmedikleri kaldı."

VEKİL SAYIMIZ 8'E ÇIKAR

Erken seçimde Gaziantep'te toparlarız diye düşünüyorum. Vekil sayımız 6'dan 8'e çıkar 9'u alır mı onu bilemiyorum' diyen Erdoğan, "Ben MHP'nin de bu tavırlardan sonra ciddi oy kaybedeceği inancındaydım. CHP küçülmeye devam eder. CHP zayıflarsa Ak parti 9'unu tekrar alır diye düşünüyorum. HDP 1'e düşer. Çünkü CHP'nin orada emanet oyları var. CHP emanet oylarını çekerse HDP bayağı sıkıntıya girer" dedi.

ŞEKER:ERKEN SEÇİMİN YAPILMASI SAĞLIKLI OLMAZ

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, CHP'nin erken seçime de hazır olduğunu, ancak şu ortamda en seçimin sağlıklı olmadığını söyledi. Ülkemizin çok ciddi sorunları olduğunu, ekonomik, siyasi, toplumsal sorunların her geçen gün arttığını belirten Mehmet Şeker, "Güneydoğuda kan gövdeyi götürüyor. 35 tane şehit verdik. Her gün uçaklarımız kalkıyor, sağı solu bombalayıp geliyor. Bu koşullarda erken seçim yapılması çok sağlıklı da olmaz. Bunu ilettik. Ekonomide bazı değerler artar, bazı sıkıntılar yaşanır, problemler olur dedik dinlemediler bizi. Hala söylüyoruz. MHP ile kuracaklarsa MHP ile kursunlar. Ama bu ülkeye kötülük etmesinler, bu ülkeye zarar vermesinler" dedi.

HERKES BORÇLU

'Gaziantep'te arayın tek tek sanayicileri, herkesin borcu var' diyen Mehmet Şeker, "Doların yükselmesi adamın borcunu artırıyor. Bu ülkede herkes borçlu borcu olmayan yok. Bu sıkıntılar, bu problemler ülkenin ekonomisine zarar verdiği gibi, toplumsal ayrışmayı da gündeme getiriyor. Güneydoğu Anadoluda yaşanan olayları görüyorsunuz. Adam kimlik soruyor, arama yapıyor, saldırı düzenliyor. Devlet adına vergi toplamaya çalışıyor. Sınırımız kevgire dönmüş durumda. Dış işleri derseniz bir politikamız yok. Bu koşullarda gireceğiniz bir seçimde ben çok büyük bir değişiklik olacağını zannetmiyorum. Yani bir partinin Türkiye'de tek başına iktidar olma şansı gözükmüyor. Halk size imkan sağladı. Gidin uzlaşın dedi. Tekrar seçim yapıldığında aynı sonuçlar çıktığı zaman ondan sonra bir seçim daha mı yapacaksınız?" diye konuştu.

BİR SEÇİMİN MALİYETİ 2 MİLYAR TL

Bugün bir seçimin maliyetinin 2 milyar TL olduğunu hatırlatan Şeker şunları dile getirdi: "Bu parayı emeklinize, işçinize, memurunuza verseniz yeniden bir şehir kursanız daha iyi olmaz mı? Her işe yarayacak bir para. 2 Milyar TL ile kaç tane okul yaparsınız. Aşağı yukarı 300 tane okul yaparsınız. Ne yapmaya çalışıyorlar bu adamlar anlamakta zorluk çekiyorum. Ama yazık ülkenin geleceğine yazık. Bizim bir korkumuz yok, seçime varız, biz hazırız. Masadan da kaçan biz olmadık, kendileri oldular."

OY KAYBININ ADAYLA İLGİSİ YOK

CHP'nin erken bir seçimde milletvekili aday listelerinde bir değişiklik yapıp yapmayacağı yönündeki sorumuzu yanıtlayan Şeker, "Listelerde bir değişim olur veya olmayabilir genel merkezin takdirine kalmış. Ne isterlerse o olacak. Buradaki oy kaybının sebebi buradaki adayla ilgili değil. Konjonktür: böyleydi. Aynı listelerle de gidilebilir değişiklikte yapılabilir. Ön seçim de olur, delegeyle de olur. Yaparsın olur biter" dedi.

AK PARTİ 6'YI GÖREMEZ

Seçim sonuçlarıyla ilgili tahminde bulunan Şeker, "Biz geziyoruz, CHP'nin içerisinden HDP'ye oy verdik ama şimdi vermeyiz diyen çok insan var. Ak Parti daha da düşer. 6'yı göremez. Türkiye genelinde de oyları düşer. CHP'nin vekil sayısı artar. MHP aynı oyunu alır. Ak Parti oy kaybettiği müddetçe oradan kaçan oyların büyük bir kısmı MHP'ye gidiyor. Doğu ve güneydoğudaki olaylar arttıkça Türkiye'de milliyetçilik duyguları da artıyor. HDP bir miktar oy kaybeder. Hele hele batıda oylar geri döner" şeklinde konuştu.

KOÇER: ERKEN SEÇİMDEN BAŞKA SEÇENEK YOK

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, muhalefetin Türkiye'nin önünde erken seçimden başka bir seçenek bırakmadığını söyledi. Koçer, "7 Haziran'dan bu yana seçim sonuçlarına ve koalisyonla ilgili herkes söyleyeceğini söyledi. Kapısını kapatanlar, biraraya gelemeyenler ve sonuçtada Ak Parti-CHP görüşmeleri sonuca erdi. Artık Türkiye'nin önünde erken seçimden başka bir seçenek bırakmadılar. Muhalefet partileri zaten biraraya gelemediler" dedi.

MHP TÜM KAPILARI KAPATTI

Erken seçimde kararı halkın vereceğini, halkın düğümü çözeceğini belirten Koçer, "Bu noktada bundan kaçmanın, bunu kötü bir senaryo gibi görmenin de bir anlamı yok. nerede ne zaman bir düğüm olmuşsa halk bu düğümü çözmüştür. Allah hakkımıza hayırlısını versin. Ak parti ilk günden bugüne sorumluluk içerisinde hareket etti. Tüm söylemlerine baktığımızda yapıcı, birleştirici ve çözüm arayışlı bir söylemleri oldu Ak Partinin. Diğer partilere baktığımız zaman MHP ilk geceden itirabaren tüm kapıları kapatan, daha sonraki tüm seçenekleri ortadan kaldıracak ön açıklamalar yapan, kaldıki beklemeden ön açıklamalar yapan, daha CHP-Ak Parti görüşmeleri olmadan seçim tarihi açıklayan bir parti oldu. Sonuçta bu noktaya geldik" diye konuştu.

SONUÇ DEĞİŞİR

'Bence belirsizlik bitti. Bundan sonra seçimin tarihi bellli olduğu için seçmen bir önceki seçimi değerlendirerek en doğru şekilde memleketin hayrına kararını verecektir' diyen Koçer, "Seçmen partilerin koalisyon heyecanlarını, mesajlarını, kimin kiminle ne yapacağını gördü bütün bunların sonucunda kararını verecek. Erken seçimde sonuçların değişmemesi mümkün değil. Seçim sonrası bunun böyle olacağını beklemiyorduk diyen çok sayıda insanla konuştuk. Bir kısım vatandışımız da bu konuda sorumluluk hissediyor" dedi.

BAŞKA ÇARE YOK

'Tek başına iktidar beklentimiz var. Ancak iktidar meselesi değil, mesele mesele çözüm bitti' diyen Koçer, "2.5 ayın içerisinde daha görüşmelere başlamadan çözüm sürecini bitiren partiler oldu, 3'ü biaraya gelemedi. Diğer partler kapıyı kapattı. Seçenekler tükendiği zaman yapacak başka bir şey yok. Seçime giden Ak parti değil, seçime giden bir sonuç aslında. Vatandaşımız yanlış bir algı içerisinde sanki seçime Ak parti gidiyormuş gibi. Seçenekler bitirildiği zaman başka çare yok. En doğru şey halka danışmak halka sormak" dedi.

DOĞAN: ŞİDDET OLAYLARI ARTACAK

HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan, 40 gün önce söyledikleri harfi harfine çıktı. Tecrübeli siyasetçi, "Türkiye'de hükümet yok, koalisyon yok, Kasım ayında seçim var, olaylar tırmanacak. Ben demedim mi hükümet kurulmayacak, Kasımda seçim olacak, şiddet olayları artacak" demişti. Erken seçimde, seçim sonuçlarının değişmeyeceğini, hatta terörün niye tırmandırıldığı topluma doğru dürüst anlatılırsa, Ak Parti'nin oyunun çok altına düşebileceğini söyleyen Celal Doğan, " Seçim sandığını Ak Parti kabullenmedi. Seçim sandığına saygısızlık yaptı. Alıştığı hükümeti bırakmadı" dedi.

BAŞBAKAN İSTİFA ETMELİ

Başbakan'ın derhal istifa etmesi gerektiğini, çünkü hükümet kuramadığını dile getiren Doğan şunları söyledi: "Hükümet kuramayan bir Başbakan emaneti derhal iade eder. İşin gereği ve ahlakı budur, etik kural budur. Cumhurbaşkanı parti kurma görevini ikinci büyük partiye vermeli. Hükümetin yaptığı bütün işler kanunsuzdur, yetki gasbıdır, Anayasaya aykırıdır. Vatandaşın oyuna kimse sahiplik etmesin. HDP barajı aşamaz diyorlardı, Antep'te nal topladılar. Sandığın kararı önemli. Öyle bir alışkanlık haline gelmişki bunların iktidar bağımlılığı, büyük ihtimalle verecekleri hesabın korkusundan kaynaklanıyor. Şu anda Türkiye'de bu hükümetin istifa etmesi gerek. Azınlık hükümetine bile tahammülleri yok. Seçim hükümetine tahammül edemiyorlar."

DEDİĞİM ÇIKTI

Türkiye'de hükümet kurulamaz dediğini, 22 Kasım'da erken seçime gidilir dediğini hatırlatan Doğan, "Yasa ne diyor. 45 gün sonunda eğer görevi alan parti lideri hükümet kuramayacaksa taammül gereği görevin ikinci partiye verilmesi gerekir. Onu vermiyorsa bile 45 gün sonra Cumhurbaşkanı meclis başkanına danışır, fikrini alır bir Başbakan atar. Bu Başbakan partilerin parlamentodaki milletvekili sayısına göre onlardan bakan ister. Şu anda 5-6 bakan milletvekili değil. Amerika ile anlaşma yapıyorlar, yurtdışına uçak uçuruyorlar. Türkiye'de koalisyonlar kurulamaz demiştim. 22 Kasım'da erken seçime gidilir diye söylemiştim" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR