Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi, 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı kapsamında olan Metro civarında Büyükşehir belediyesinin 20 katlı binalar yaptırmasına tepki gösterdi. Sürekli plan değişikliği yapıldığına dikkat çeken Özgür Girişken, 'Plan değişikliğini tek seferde de yapmıyorlar, 12 katlı yüksek yoğunluklu apartmanlar, ticaret artı konutlar, ortasına minik sembolik bir yeşil alan ilavesi daha yapıldı. En son yapılan değişikliklerde inanamazsınız 20 kata kadar izin verildi. Burada yüksek yoğunluklu bir konut yapılaşmasına gidiliyor. Burası bizim için vazgeçilmez, burada yapılan her türlü plan tadilatına bu yönde fonksiyonu zedeleyici Atatürk kültür parkının sürekliliğini, bütünlüğünü ve zenginliğini zedeleyici her türlü plan tadilatına dava açmayı sürdüreceğiz. Burası kırmızı çizgilerimizden bir tanesi." dedi. Girişken sözlerini "Burada yüksek yoğunluklu Manhattan benzeri bir planlanma hedeflenmeye başlandı" diyerek sürdürdü.

MANHATTAN BENZERİ PLANLAMA

100. Yıl Atatürk Kültür Parkı'na ilk hançerin Metro alışveriş merkezi ile vurulduğunu söyleyen Özgür Girişken, "100. Yıl bir yarışma projesiyle elde edilmiş, gurur verici bir yeşil alan. Celal Doğan döneminden başlayarak, Asım Güzelbey ile hızlanarak şimdi de aynı ivmeyle devam eden, bir şekilde parkın geçtiği yerlerde kesintiler, tacizler, işgaller söz konusu oldu. Metro alışveriş merkezi bu bölgede 100. Yıl Atatürk Kültür parkının gelişme, genişleme, sportif tesislerin bulunacağı bir alan. Buradaki müdahale Metro alışveriş merkeziyle başladıktan sonra birkaç yıllık süreçte burada çeşitli plan müdahaleleriyle burada yüksek yoğunluklu Manhattan benzeri bir planlanma hedeflenmeye başlandı" diye konuştu.

20 KATA KADAR İZİN VERİLDİ

'Plan değişikliğini tek seferde de yapmıyorlar' diyen Özgür Girişken şunları söyledi:"Sanırım böylece takibi zorlaşacak. Burada onlarca, yüzlerce plan yapıldı ve halkın kullanacağı alanlarda 12 katlı yüksek yoğunluklu apartmanlar, ticaret artı konutlar, ortasına minik sembolik bir yeşil alan ilavesi daha yapıldı. En son yapılan değişikliklerde inanamazsınız 20 kata kadar izin verildi. Burada yüksek yoğunluklu bir konut yapılaşmasına gidiliyor. Burası bizim için vazgeçilmez, burada yapılan her türlü plan tadilatına bu yönde fonksiyonu zedeleyici Atatürk kültür parkının sürekliliğini, bütünlüğünü ve zenginliğini zedeleyici her türlü plan tadilatına dava açmayı sürdüreceğiz. Burası kırmızı çizgilerimizden bir tanesi."

MEYDAN BOŞ BULUNDU

Gaziantep halkını, kamuoyunu kamusal alanımızı korumak üzere göreve davet eden Girişken, "Bu bizim tek başımıza yürüteceğimiz bir mücadele olsa bile tek başımıza devam ederiz, ancak halkın desteğine burada ihtiyaç duyuyoruz ve bekliyoruz. 12 kat yapılıyor, 15 kat, sonra 20 kata çıkıyor, meydan boş bulundu. Plan, her seferinde biraz daha kötüleşiyor, itirazlar kabul edilse bile bunu genellikle Gaziantep kamuoyunun aleyhine olacak şekilde kötüleştiriyorlar. Şehir büyüyor, geniş alanlara, spor alanlarına, rekreasyon alanlarına ihtiyaç artıyor. Metro civarına yüksek yoğunluklu konut yerleştirirseniz, buradaki espriyi yitirirsiniz" dedi.

BU ÇEVREDE YÜKSEK BİNALARA İHTİYAÇ YOK

Acilen bu planlardan vazgeçilip kamusal, alan peyzaj alanı düzenlemesine gidilmesi gerektiğini dile getiren Girişken, "Hem yüksek yoğunluklu konut alanlarına ihtiyacınız yok. Emlak piyasasının gidişatı da bu kadar iç açısı değilken 20 kat binalara ihtiyaç duyulacağını düşünmüyorum. Özellikle bu çevrede" şeklinde konuştu.

YİNE İTİRAZ ETTİLER

Özgür Girişken, plana yine itiraz ettiklerini belirtirken, Büyükşehir Belediye Başkanlığına yaptıkları itiraz dilekçesiyle ilgili şu bilgileri verdi:"Şehitkamil ilçesi Osmangazi Mahallesi N38-C4, 20 K nazım ve 20K-Ia uygulama imar paftalarında uygulama imar plan revizyonuna yapılan itirazların kısmen kabulü ile daha önce itiraz etmiş olduğumuz konulardan hiçbirisinde bir düzenleme yapılmamış aksine yoğunluğu daha da artırıcı bir düzenleme getirilmiş olup mevcutta az olan sosyal donatı alanlarının daha da azaltılmasına sebep olunmuştur. Bu nedenlerle 18.03.2016 tarih 184 sayılı kararınıza yapmış olduğumuz itirazımızı yineledik.

Plan sosyal donatı alanı dengesini bozduğundan nazım plana ve planlama ilkelerine aykırı olup üst ölçek plan kararlarına, mekansal planlar yapım yönetmeliğine, imar yönetmeliğine ve imar kanununa aykırı olduğundan ayrıca uygulama imar plan değişikliğine kamu yararı bulunmadığından yapılan imar planı tadilatına itiraz ettik" diye konuştu.

Meral KINACILAR