Büyükşehir Belediyesi tarafından Kırkayak Parkı içerisinde yapımı devam eden kreşe vatandaşlardan tepki yağıyor. Parkta yapılmak istenen imar tadilatına karşı vatandaşlar tepkilerini sosyal medyadan gösterirken, Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu da sosyal medya üzerinden burayla ilgili plana 27 Mart'tan önce itiraz edilmesi önerisinde bulundu.

Vatandaşların büyük bölümü, tarihi Kırkayak parkı içine kreş yapılmasının çok yanlış olduğunu, tarihi dokuya zarar vereceğini belirterek, Kırkayak parkının gitgide betonlaştığını, kreşin başka bölgelere yapılabileceğini, kreş yapıldıktan sonra vatandaşların oraya gelip rahat bir şekilde oturamayacağını söyledi. Öte yandan bazı vatandaşlar ise, parkın içine kafe yapılmaktansa kreş yapılmasının parkla bütünleşme açısından iyi olacağını belirtti.

VATANDAŞLAR NELER SÖYLEDİ?

ABDİ POLAT: KREŞİ ÇOK GEREKSİZ BULUYORUM

Ben kreşi çok gereksiz buluyorum. Böylesine güzel, yeşil bir alan içerisinde bir beton yığının yapılmasını çok etik bulmuyorum. Park olarak kalmasını istiyorum. Çünkü günümüz çağında insanlar ellerinde teknolojik imkanlar nedeniyle evden dışarı çıkmıyorlar. Adeta sosyal bir insan olmaktan çıkıp, kafes usulü yaşayan insanlar haline geldi. Bu gibi parkların olması insanları bir nebze de olsa sosyalleştiriyor. Hazır ki yeşil alanları kaybetmek kötü olur.

MUSTAFA KÖYLÜOĞLU: ÇOCUKLARIN YEŞİLLE BÜTÜNLEŞMESİ GEREKİYOR

Ben olumlu bakıyorum. Çünkü çocukların yeşille bütünleşmesi gerekiyor. Sürekli bir beton yığını arasında okuyup büyüyen çocuklar,doğadan uzak kalıyorlar. O tarihi parkın dokusu içinde büyüyen çocuklar tarihi kimliklerini de her zaman koruyacaklar diye düşünüyorum. Bir dönüm araziyi kreşe çevirdiler diye, hiçbir kurum ve kuruluşa bu kadar yüklenilmemesi gerekiyor. Kimse yeşil alan yok oluyor diye ateş çemberi oluşturmasın. Her yer çok şükür yeşil alan.

İBRAHİM HALİL ŞİMŞEK: KREŞİN YAPILMASI GÜZEL OLUR DÜŞÜNCESİNDEYİM

Kreşin yapılması güzel olur düşüncesindeyim. Sonuçta ailelerin yararlanabileceği bir mekan oluşacak. Çocuğunu kreşten alan anne veya baba parkta çocuğu ile beraber bir yarım saat dinlenebilir. Keşke her yere gençlik evleri yapacaklarına,kreş yapsalar. Sağda solda büyüyeceklerine yeşil alan içerisinde büyüsünler. Aslına her mahalleye de kreş yapılması gerekiyor.

MERVE ÖZGE ÜSTÜNBOYAR: TEHLİKELİ VE YANLIŞ OLUR

Yapılması o çocuklar için kesinlikle tehlikeli ve yanlış olur. O parkın şu an ki durumu malum. Küçük bir park olduğu için fazla bir güvenlik önlemi yok zaten. Bir de oralarda çok yemek salonu ve dönerci var. Oradaki çocuklar o kokulardan kötü etkilenir diye düşünüyorum. Yine o nokta da kötü bir trafik durumu var. Kreşlerin trafikten uzak,şehrin gürültüsünün olmadığı,sessiz yerlerde yapılması gerekiyor.

REŞİT YILDIRIM: BU PROJEYİ DESTEKLİYORUM

Yeşillik alan içinde bir kreşin yapılması çok mantıklı. Ben bu projeyi destekliyorum. Konum olarak ta uygun. Ama güvenliği sağlamaları gerekiyor. Çünkü parkların son zamanlardaki hali belli. Güvenlik neredeyse sıfır. Alkol almak isteyenlerin yeni mekanı parklar. Çocukların temiz bir hava ortamında eğitim almaları, bence onların sağlığı açısından olumlu olur diye düşünüyorum.

YAŞAR DEVECİ: PARK İÇİNE KAFE YAPMAKTANSA KREŞ YAPILMASINI TERCİH EDERİM

Park ortamı, insan sağlığı için önemli olduğu için, kreşin yapılmasını çok doğru buluyorum. Yeşil alanların yok edilmesi sorun ama,belediye zaten yeteri kadar yeşil alan yaptı. Neredeyse bütün parkların içinde cafe ve çay ocakları var. Parklar adeta kahvehane gibi oldu. Bugün baktığımızda Hacı Sani Konukoğlu lisesinin karşısına neredeyse kafeler zinciri kurulmuş, öğrenciler adeta orayı eğlence mekanı haline getirmiş. Böyle bir görüntü görmektense,yeşil alan içinde bir kreşi görmeyi tercih ederim.

RECEP ÖZTÜRK: OLUŞAN GÜVENLİK SEBEBİ VATANDAŞI RAHATSIZ EDER

Kreşin bir parka içine yapılması bana çok mantıklı gelmiyor. Çünkü orası kreş yapıldığı zaman adeta bir güvenlik çemberi olacak .Onun için o parka gelen vatandaşlar rahatlıkla oturup dinlenemeyecekler. Çünkü polis sürekli kimlik sorma peşinde olacaktır. Bu da oraya gelen vatandaşları rahatsız edecektir. Yine oradaki oyun alanları sebebi ile ortaya çıkacak gürültülerden o kreşte eğitim gören çocuklar için olumsuz olacağını düşünüyorum.

SITKI SEVEROĞLU: PLANA İTİRAZ EDELİM

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu ise, sosyal medyadan doğru yöntemin plan tadilatına itiraz etmek olduğunu söyledi. Severoğlu, itiraz örneği dilekçesini de sosyal medyadan paylaşarak, "Alleben Mahallesi 20L nazım ve 20L-1a uygulama imar planı paftalarında Belediye Hizmet Alanı(Kreş) nazım ve uygulama imar plan değişikliği, Büyükşehir Belediye Meclisinin 13.02.2015 tarih ve 124 sayılı kararı ile uygun görülmüştür.Ve askıya çıkarılmıştır. 1/25000'lik Nazım Plana aykırı, 100. Yıl Kültür Parkı ile bir bütün olan ve Gaziantep'in en eski parkı sayılabilecek yer aynı zamanda sosyal ve kültürel alan, kamu yararına aykırı biçimde bölünmekte, plan bütünlüğü ihlal edilmektedir. Ayrıca bu parkı kullanan bir kentli olarak kamusal alanlarımız zarar görmektedir. Planlama mevzuatına, Mekansal Plan Yapımına Dair Yönetmeliğe, Belediye Kanununa, İmar Kanununa ve Planlama ilkelerine aykırı plan tadilatına itiraz ediyorum" dedi.

Okan YILMAZ