Sonunda bunları da gördük.. Gelen faturalar cep yaktı.. Aboneler şaşkın biçimde "neler" oluyor" dedi. Gaziantep'te bazı elektrik abonelerinin elektrik faturalarının hem geç, hem de yüksek meblağda gelmesi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunu (EPDK) harekete geçirdi. Vatandaşların şikayetini dikkate alan EPDK, dağıtım şirketlerini mercek altına aldı. Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, dağıtım şirketlerinin, cezai yaptırımla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

EK FİNANSMAN MI ELDE EDİYORLAR?

'Elektrikte yüksek fatura gelmesinin akıllara, krizinin arkasında ‘kayıp-kaçak’ oranlarını artırma oyunu şüphesini getiriyor' diyen İslim Arıkan, "Yoksa kayıp kaçak bedeli üzerinden finans mı yaratmaya çalışılıyor? 2014’ün son çeyreğinde sayaç okuma süreleri 2 aya uzarken, EPDK'da, şirketlerin verdiği elektriğin faturasını 2015’e sarkıtıp finans yaratmaya çalıştığı kuşkusu uyandı. Şirketlerin 2014’te sisteme verilen elektriğin geri dönüşünü ifade eden faturalamayı geciktirerek, 2014’e ilişkin kayıp kaçağı yüksek göstermeye, böylece tarife üzerinden ek finansman elde etmeye yöneldikleri şüphesi var" dedi.

VATANDAŞLARIN BÜTÇESİ ŞAŞTI

EPDK'nın, dağıtım şirketlerinden sayaç okuma ve faturalandırmada yaşanan sıkıntıya ilişkin bilgi istediğini söyleyen Arıkan, "Bize de bu konuda yoğun şikayetler geldi. Gelen şikayetleri dağıtım şirketine ilettik. Faturalamada ciddi bir kaos var. Önceden aylık gelen faturalar bu sefer bazı vatandaşlara iki ay sonra gelmeye başladı. İki ayda bir okuma başlayınca vatandaşın bütçesi de şaştı. Gerek faturaların geç gelmesi gerekse meblağın yüksek olmasına vatandaşlar tepkili. Bunun sebebini sorduk, bize okumada standart getirdiklerini söylediler. Bu konudaki şikayetler EPDK'na iletildi. EPDK şu anda dağıtım şirketlerine soruyor ve kayıp kaçak oranının araştırmasını, hesaplamasını yapıyorlar, inceliyorlar" diye konuştu.

YENİLERİ EKLENDİ

Kayıp-kaçak bedelinin faturadan çıktığını ancak bunun yerine başka kalemlere eklemeler yapıldığını belirten İslim Arıkan, "Kayıp, kaçak bedeli sütunu kaldırıldı, ancak farklı şeyler ekleniyor" dedi. EMO olarak 10 yıllık kayıp-kaçak bedelini almak için yazılı müracaatta bulunduklarını söyleyen Arıkan, "Ancak bir cevap alamadık. Şu anda vatandaşlara kayıp kaçakları almaları için 10 yıllık dokümanları verilmiyor. Ciddi bir kaos yaşanıyor. İnşallah vatandaşın kayıp kaçak bedelleri ödenir" dedi. Gaziantep'te bazı abonelerde bu durum söz konusu. Neye göre yapmışlar, onu da bilemiyoruz. Faturalamadaki kaos insanlarda güvensizlik oluşturdu" dedi.

KAYIP KAÇAK BEDELİ İÇİN DOKÜMAN VERİLMİYOR

Kayıp kaçak bedelini almak isteyen vatandaşların dağıtım şirketinden 10 yıllık doküman alması gerektiğini hatırlatan Arıkan, "Ancak şu anda bu dokümanlar da vatandaşlara verilmiyor. Vatandaşlar 10 yıllık kayıp kaçak bedeli miktarı 2 bin TL'nin üstündeyse tüketici mahkemelerine, 2 binin altındaysa tüketeci hakem heyetine başvuracak" dedi.

VATANDAŞLAR DA TEPKİLİ

Elektrikte ayda birden iki ayda bire çıkan sayaç okuma süreleri vatandaşı çileden çıkardı . Sayaç okuma sürelerinin artması ve fazladan kesilen faturalar yüzünden mağdur olan Gaziantepli vatandaşlar seslerini duyacak bir yetkili arıyor. Elektrik faturalarındaki bu gizli artışın nedeni tam olarak bilinmezken vatandaşlar Doğu ve Güneydoğu illerinde ödenmeyen faturaların kendilerinemi kesildiğini düşünüyor.

YATIRILMAYAN FATURALAR VATANDAŞA MI KESİLİYOR?

Yüksek faturalar ve sayaç okuma sürelerinin artmasından dolayı tepki gösteren vatandaşlar, "Elektrik faturaları kurum özelleştikten sonra iki ayda bir gelmeye başladı. Bu faturaların normalde ayda bir gelmesi gerekirdi şuanda iki ayda bir geliyor yalnız bununlada kalmıyor faturalar yüksek geliyor" dediler.

SÜLEYMAN YİĞİT ( İŞÇİ)

"FATURALAR ÖZELLEŞMEDEN SONRA İKİ AYDA BİR GELMEYE BAŞLADI "

"Elektrik faturaları kurum özelleştikten sonra iki ayda bir gelmeye başladı. Bu faturaların normalde ayda bir gelmesi gerekirdi şuanda iki ayda bir geliyor yalnız bununlada kalmıyor her ay 70 TL gelen faturam şimdi iki ayda bir 200 TL geliyor. Sadece benim iki ayda bir 50 TL zararım var bunların farkı ne olacak. Zararımızın hesabını kim verecek. Yetkililerimiz acil olarak bu konuyla ilgilenmeli. Diyarbakır ve doğunun bazı kesimlerinde ödenmeyen faturaların cezasını biz niye çekiyoruz . Onlar ödemiyor diye neden biz günü geldiğinde anında ödeyen insanlara ceza kesiyorlar bu durumuda bize bir izah etsinler."

EMRE BOZKURT (İŞÇİ)

"KAÇAK KULLANAN ÇOĞU KİŞİNİN PARASI BİZDEN KESİLİYOR"

" Elektrik kurumu Enerjisaya satıldıktan sonra faturalarda bir takım aksamalar yaşadık. Ayda bir gelen faturalarımiz iki ayda bir gelmeye başladı. Az gelen faturalarımız iki aylık kesildiği için hem fazla geldi, hemde zamlı geldi. Faturam normalde 130 gelirken iki ayda bir kesildiği için 310 lira geldi aradaki farkı sorduğumuzda kimse birşey bilmiyor bu artan faturalarda doğuda ödenmeyen faturaların payı var mı bilmiyoruz ama bu durum bizim canımızı sıkıyor neden ben çalışıp kazandığım paranın çoğunu faturalara yatırayım ki haksız yere yatırdığımız faturalarda kul hakkıda var. Başkaları yatırmazken biz dişimizden tırnağımızdan ayırdığımız paraları hem faturaya yatırıyoruz hemde kaçak kullanan çoğu kişinin parası bizden kesiliyor. Bu duruma yetkililerimiz bir çözüm bulmalı."

MUZAFFER KAZCI (İŞÇİ)

"FATURALARIMIZ İKİ AYDA BİR GELMEYE BAŞLADI"

"Faturalarımız önceden standar olarak 70-74 TL gelirken şimdi iki ayda bir faturalarımız 200 TL gelmeye başladı . Faturaların iki ayda bir kesilmesi zaten sıkıntıyken bu faturaların 50-60 TL artması ise daha beter sıkıntı. Milletin ödemediği faturalar biz ödeyen insanların üstüne kesilmesin . Biz bu durumu kime şikayet edeceğimizi bilemiyoruz. Yetkililerimiz bize bu konuda yardımcı olmalı."

MEMİK TUÇ (KÖYLÜ)

"BİZİM SUÇUMUZ NE ? "

" Köyde yaşayıp kıt kanaat geçinen insanlarız bizlerin elektrikle fazla işi olmaz hele benim evimde buzdolabı yok. Normalde faturalarımız 70-80 TL gelirken Enerjisa'ya kurum satıldıktan sonra farklı geldi birde arada 50 liralık fark gibi uçurumlar var. Önceden 3-4 faturada elektrik faturanı yatırmazsan elektriğin kesiliyordu şimdi birinci faturayı geçirdiğin an elektriğin kesiliyor. Böyle bir sistem olmaz.Bir tarafta rahatça ben yatırmadım diyen insanlar bir taraftada dürüstçe devletini milletini severek bir vatan borcu gibi gördüğü faturasını yatıran insanlar. Bizim suçumuz ne?"

ÖKKEŞ BAĞCI (KÖYLÜ)

"BİZİM SUÇUMUZ EYLEM YAPIP ORAYA BURAYA SALDIRMAMAK MI ?"

"Köyde yaşıyoruz elektrikle çok fazla bir işimiz yok. Bizlere önceden ayda bir 40 TL gelirken şimdi 70-80 TL gibi paralar geliyor birde faturaları keyfe göre kesiyorlarmış gibi iki ayda iki buçuk ayda faturalarımız kesiliyor bu durumun nedenini sorduğumuzda ya artık böyle diyorlar yada uzak diye gelemedik diyorlar. Faturalarımızın iki kata yakın tutarda zamlı gelmesinede anlam veremiyorum yiyecek ekmeği zaten zor buluyoruz köylü adamız kazandığımızın çoğunuda faturalara yatırırsak bizim elimizde ne kalır. Çocuklarımıza ne yediririz hesap edemiyoruz. Diyarbakır Belediyesiyle halkının borcu tavan yapmış ödemiyorlar bizde burda eşşek gibi ödüyoruz. Bizim suçumuz onlar gibi eylem yapıp oraya buraya saldırmamak mı?"

HASAN YAŞAR ( SİGORTACI)

"İKİ AYDA BİR SAYAÇLARI OKUYARAK VATANDAŞI KANDIRIYORLAR "

" Faturalardan haksız kazanç sağlandığını herkes biliyor adam sayaç okumaya geliyor parası benden kesiliyor başka bir yerde bakım çalışması var parası benden kesiliyor. Benim suçum ne? Önceden bir tek fatura üstünden usulsüzlük yapıyorlardı şimdide ayda bir yada iki ayda bir okumalarla vatandaşı kandırıyorlar iki ayda bir okuyarak vatandaşa bir aylık parayı üç aylık gibi yansıtıyorlar çok kötü bir durum. Kayıp kaçak bedelini dağıtıyorla diye vatandaştan fazladan para alıyorlar. O kadar elektrik faturası yatırmayan adam var bunların parasını düzenli yatıran vatandaştan alıyorlar. " Meral KINACILAR, Haluk ŞAHİN