Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer, 30 Mart seçimlerinde CHP'nin aldığı sonucun çok kötü olduğunu, CHP'nin bu süreçte vatandaşı anlayamadığını gösterdiğini belirti. CHP'nin baştan aşağı yenilenmesi gerektiğini söyleyen Köksüzer, "Sadece yolsuzluk üzerine siyaset yapmak demekki vatandaşa birşey anlatmıyor, onun yerine bence vatandaşın önüne birtakım projeler koymak ve vatandaşı anlamak lazım" diye konuştu.

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer ile CHP'nin seçim yenilgisini, başarısızlığın altında yatan nedenleri ve başarı için partide neler yapılması gerektiği üzerine konuştuk. CHP'li eski meclis üyesi Köksüzer, bu seçimlerin bir kez daha ülkede güçlü bir muhalefetin olması gerekliliğini ortaya koyduğunu belirtti.

MUHALEFET ANALİZ YAPMALI

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer, mahalli seçimin galibinin Ak parti olduğunu, oy oranına bakıldığında Ak Parti'nin büyük bir üstünlük sağladığının görüldüğünü belirterek, "Bu kadarını beklemiyordum. Ama toplumunda tercihine saygı duymak lazım. Oy veren insanların neden verdiğini iyi anlamak lazım. Bu insanlar demekki bazı şeyleri böyle düşünmüşler, bunun böyle olması gerektiğine kanaat getirmişler ve öylece oy vermişler" dedi.

Muhalefetin seçim sonuçlarını iyi bir analiz etmesi gerektiğini söyleyen Köksüzer, "Muhalefet niye biz oy alamadık, niye Ak parti daha çok oy aldı, bunun analizini iyi yapmaları lazım. Vatandaşın tercihlerini iyi okumak lazım. Eğer bu analiz iyi yapılmazsa yarınki seçimlerde aynı sonuçların olması doğal" dedi.

PROJE SUNMAK VE VATANDAŞI ANLAMAK LAZIM

Türkiye'nin gerçekten güçlü bir muhalefet partisine ihtiyacı olduğunu, çünkü demokrasilerin olmazsa olmazının iktidar ve onun karşısında güçlü bir muhalefet olduğunu dile getiren Köksüzer, "Ama iyi bir muhalefet partisi olabilmek içinde vatandaşın önüne projeler koymak lazım. Sadece tek yönlü politikalarla, günübirlik geliştirilen siyasetlerle, bunun böyle olmayacağı görüldü. Yani vatandaşın isteklerini, vatandaşın taleplerini görerek, toplumun yapısınıda dikkate alarak, projeler geliştirmek lazım. Bence sıkıntı burada. Muhalefet partileri açısından bakıldığı zaman özellikle CHP açısından alınan sonuç bence çok kötü, çünkü CHP bu süreçte vatandaşı anlayamadığını gösterdi, sadece yolsuzluk üzerine siyaset yapmak demekki vatandaşa birşey anlatmıyor, onun yerine bence vatandaşın önüne birtakım projeler koymak ve vatandaşı anlamak lazım" diye konuştu.

YÖNETİMLER TOPLUMU KUCAKLAMALI

Gaziantep genelinde bir siyasi partinin toplumun bütün kesimlerini kucaklaması, kendi içinde üyeler arasında ayırım yapmamaması gerektiğini söyleyen Köksüzer, "CHP'nin biraz daha her katmana ulaşacak şekilde yönetim kadroları oluşturması lazım. Siyaset yapan örgütlerin bir defa kendisini sorgulaması lazım. Çünkü nerelerde, ne yanlış yapıldı bunları görmeden bir başarının sözkonusu olmayacağı görülüyor. Ben bu açıdan bakıyorum" dedi.

HERKES KENDİNİ DÜŞÜNÜYOR

CHP'deki istifa gündemiyle ilgili de görüşlerini söyleyen Köksüzer, "Biri gidip aynı şekilde bir başkası gelecekse, değişen bir şey yok. Bence oturup CHP kendini başlı başına sorgulaması lazım, nerede ne yanlışlık yaptık, vatandaşla bağlarımız bizim niye kopuk, bunları görmeleri lazım. Birde maalesef CHP'de yıllardır yönetim kadroları oluşturulurken hep aktif siyaset yapanların bir takım yakınları, yarın bir yere aday olacaksam şu beni destekler babında yönetimlerde maalesef yer verildi. Bu insanların toplumun önüne çıktığı zaman kimseyi kucaklayabilecek veya kimseyi ikna edebilecek bir konumları yoktu. Bana göre temel sıkıntı burada" diye konuştu.

SİYASET 300-500 KİŞİNİN ETRAFINDA DÖNÜYOR

'Bir defa yönetim kadrolarının, günün şartlarına göre her kesimi kucaklayacak şekilde oluşturulması lazım' diyen Köksüzer, "Yoksa işte inandırıcılığı kalmıyor, insanlar toplumun yanına gittiği zaman ikna edemiyor, çünkü böyle bir sıkıntı var. Maalesef CHP yıllardır bu sorunu aşamadı, hep 300-500 kişinin etrafında dönen bir siyaset sözkonusu. Bunun dışına maalesef çıkılmadı, çıkılmakta istenmiyor. Yıllardır bildiğimiz aynı yüzler siyaset yapıyor. Aynı yüzlerle bu iş dönüyor ama bunun böyle olmadığı, bununla gitmeyeceği artık görülmeye başlandı bence" dedi.

YENİLENME GENEL MERKEZDEN BAŞLAMALI

CHP'nin artık kendisini yeniden başkan aşağı yenilemesi gerektiğini ifade eden Köksüzer şunları söyledi:"Bu genel merkezden başlayarak olmalı. Birtakım projeler ortaya konmalı, çalışmalar yapılmalı. Halkla iletişimi sağlamak lazım, bunlar yapılmadan herhangi bir başarı ben beklemiyorum. CHP'de hem vitrin, hem de vitrinin altındaki örgütlerde bir yenilenme olması lazım. Genel merkezin de buna ürettiği birtakım projelerle destek olması lazım. Vatandaş karşılıklı döğüş kavga siyaseti istemiyor bu görüldü. İnsanlar kendisini alternatif olarak görmezse oy vermiyor, o halde alternatif olabilecek siyaseti geliştirmek lazım. Eğer sen toplumun gözünde alternatif olamıyorsan, ülkeyi yönetebilecek konumda gözükmüyorsan, o zaman orada bir sıkıntı var demektir. Bence baştan aşağı bir sorgulama olmalı, baştan aşağı bir tekrar değerlendirme yapılıp bundan sonraki süreç için bir yol izlenmeli diye düşünüyorum."

Meral KINACILAR