Trafik sigortalarına yapılan zamlar hem araç sahiplerini, hem de sigortacıları zor durumda bıraktı. Zamlarla birlikte zorunlu olan trafik sigortasını yaptırmak istemeyen vatandaş, trafik müşavirlerini ve sigortacılarına tepki gösterdi. Gaziantep Trafik Müşavirliği Odası eski Başkanı Ökkeş Yıldırım, “Bu böyle giderse piyasada çok sayıda sigortasız araç trafikte geziyor olacak” dedi.

Yıldırım, illere göre sigorta fiyatlarının değiştiğini ve kaza oranının Gaziantep'te fazla olduğu için fiyatların da o derecede yükseldiğini söyledi. Yıldırım, "Bu zamları biz yapmıyoruz . Her sigorta şirketi kendi kafasına göre zam yaptı. Kimi yüzde 30, kimi yüzde 50 oranında. Aynı aracı bazı şirketler 300 TL'ye sigortalatırken, bazıları 500 TL'ye sigortalıyor. Bu fiyatlar denetime tabii değil. Son iki üç aydır bu artışlar oldu bir nevi keyfi uygulamalar" diye konuştu.

VATANDAŞA ANLATMAYA ÇALIŞIYORUZ AMA…

"Vatandaşa elimizden geldiğince anlatmaya çalışıyoruz. Vatandaşı piyasada en uygun olan poliçeye yönlendiriyoruz" diyen Yıldırım, "Vatandaş haklı olarak isyan ediyor. Bu konunun denetimi olmayışı, varsa bile denetim mekanizmasının sağlıklı işlemediğini büyük eksiklik olarak görüyoruz. Vatandaş sigortasını yapmak için on farklı şirketten fiyat almak zorunda kalıyor. Bu böyle giderse piyasada çok sayıda sigortasız araç trafikte geziyor olacak. Devletin şuanda seçim sürecine girmesi hükümetin oluşmaması 2 aylık bir dönem içerisinde sigorta şirketlerinin bunu fırsat bilerek bu zammı da bu şekilde değerlendirmiş olabileceklerini de düşünüyoruz. Piyasada böyle bir kanaat var, gerek esnafta gerek vatandaş böyle düşünüyor. yüzde 10 gerçeklik payı varsada iyi bir şey değil" şeklinde konuştu.

TRAFİK MÜŞAVİRLERİ VE SİGORTACILARIN GÖRÜŞLERİ

Fetullah Yurt (Sigortacı)

“Fiyatlarda artış oldu”

"Trafik sigortaları araçlar çok kaza olduğundan dolayı şirketler zarar ediyor bu yüzden de fiyatları yükseltiyorlar. Bir diğer etkende anlaşmalı kaza tutanakları. Kaza tutanakları çıktığı günden beri fiyatlarda artış oldu. Eskiden trafik polisi kontrolünde yapılıyordu. Müşterilerimiz bu fiyatlardan çok şikayetçi. Trafik sigortaları TC kimlik numarasına yapılması gerekiyor bu şekilde olursa dürüst vatandaş ve sahtekar vatandaş ayrımı yapılabilir diye düşünüyorum."

Canan Kartal (Sigortacı)

“Yüzde 50 oranında artış var”

"Sigorta fiyatlarında geçen seneye oranla yüzde 50 oranında artış var. Sigorta şirketleri paraya doymuyor. Fiyatlardan dolayı müşterilerden çok sert tepkiler alıyoruz . Eskiden müşterileri fiyat konusunda çok rahat ikna ederken, şimdi müşterilerimiz fiyatları kabullenemiyorlar. Müşteriler geçen sene 200 TL'ye yaptırdığı sigortaya şimdi 350 TL ödemek istemiyor.. Hazine müsteşarlığı bu konuda düzenleme yaparsa hem biz hemde araç sahipleri rahatlayacaktır."

Gökhan Yılmaz (Sigortacı)

“Bu zamlar bizimle ilgili bir durum değil.”

"Sigorta fiyatları şirket bazlı olduğu için tarifelere zam geldi. Burada kaza oranının fazla olmasından dolayı zam geldi. Ortalama yüzde 30 gibi bir zam geldi diyebilirim. Müşterilerimiz zammı bizim yaptığınızı düşünüyorlar bazıları sinirlenip gidiyor. Bu zamlar bizimle ilgili bir durum değil. Araç sahipleri şuan en ufak kazada hasar dosyası açıyor . Buda fiyatları yükseltiyor. Ücretlerin fazla olmasından dolayı insanlar zorunlu trafik sigortalarını bile yaptıramıyorlar" HABER MERKEZİ