Gençliğin içinde bulunduğu durumu, gelecekte onları nelerin beklediğini, eski gençlikle bugünkü gençlik arasındaki farkları eğitimcilere ve büyüklere sorduk. Türk Eğtim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, genç nüfusun geleceği ile ilgili oldukça karamsar olduğunu belirtti. Avan, istihdam sıkıntısı, geçim sıkıntısı, hayat şartlarının zorluğu nedeniyle genç nüfusun ileride evlenmeyeceğini, yuva kuramayacağını çocuk yapamayacağını belirterek, ''Bunun sonucunda da ileri ki yıllarda genç nüfus azalacak, yaşlı nüfus çoğalacak. Bu da demek oluyor ki iş gücü zayıflayacak. Belki de bir zamanlar Almanya hükümeti gibi dışardan genç işçi alımı yapacağız. Genç nüfusun azalması, yaşlı nüfusun artması bir ülkenin sadece iş gücünde değil,savunmasında,güvenliğinin sağlanmasında da yıkıcı etkisini gösterecektir'' dedi.

GENÇLER BİLGİLENDİRİLMİYOR

Gençlerimizin kendi haline bırakıldığını belirten Avan, ''Türkiye de kendini yetiştirebilen veya anne baba sayesinde, istihdam sağlayan okullara, üniversitelere giden, okuyupta çabalayarak bir yerlere gelen gençlerimiz çok şanslılar. Diğer bir çerçeveden bakacak olursak, zor şartlar altında değişik meslek kurslarına katılarak kendini geliştiren, bir yerlere gelen gençlerimiz de var'' dedi.

Gençlerimiz bilgilendirilmiyor, etrafında onlara yol gösterecek bir uzman olmadığından dolayı, hayatı ile ilgili önemli kararları tek başına veriyorlar. Bu da onları gittiği yolda,aşılması çok zor olan engellerle karşılaşmalarına neden oluyor ve sonunda da pes edip bocalıyorlar.

GENÇLİK BAKANLIĞI VAR AMA...

Avan, ''Gençlik Bakanlığı'nın tek hedefi sadece gençleri spora yöneltmek ve gününü kurtarmak.Gençllik bakanlığı,hayatına yön verme sürecinde olan gençlere yardımcı olmalı,onlara destek çıkmalı.Onları hayata hazırlayacak,onlara istihdam sağlayacak,özgüvenlerini kazandıracak imkanlar yaratmalıdır. Eğer bu Bakanlık bunun için kurulmadıysa boşuna gençler için mücedele vermesin'' şeklinde konuştu. Bir ülkede genç nüfusun önemine vurgu yapan Avan, ''Ülkemiz genç nüfus oldukça fazla,aslında bu büyük bir avantaj ama maalesef ülkemizde bu durum dezavantaj şeklinde. Ülke yönetimi genç nüfusun kıymetini bilmemektedir''.dedi.

GENÇ NÜFUS AZALACAK

İstihdam sıkıntısı,geçim sıkıntısı,hayat şartlarının zor hale gelmesi ile genç nüfusun ileride evlenmeyeceğini,yuva kuramayacağını çocuk yapamayacağını belirten Avan, ''Bunun sonucunda da ileri ki yıllarda genç nüfus azalacak, yaşlı nüfus çoğalacak. Bu da demek oluyor ki iş gücü zayıflayacak. Belki de bir zamanlar Almanya hükümeti gibi dışardan genç işci alımı yapacağız.Genç nüfusun azalması,yaşlı nüfusun artması bir ülkenin sadece iş gücünde değil,savunmasında,güvenliğinin sağlanmasında da yıkıcı etkisini gösterecektir'' ifadelerini kullandı.

GENÇLER ÜZERİNDEN MANİPÜLASYON YAPILIYOR

Avan, gençler üzerinden manüpilasyon yapıldığını iddia ederek, hükümetin açıköğretim fakültelerine binlerce öğrenciyi kaydetmesi,üniversiteler tarafından her yerde,her alanda fazladan bölüm ve kontenjan açılmasının amacının, işsiz genç sayısını okuyor göstererek ülke imajını dışarıya iyi göstermek olduğunu belirtti. Avan, "Bu da gençlerimzin geleceğini daha da karartmaktadır.Hükümetin gençlerle ilgili projelerine baktığımızda,ileriye gidecek hiç bir adımın atılmadığını görüyoruz.Gençliği karartan hükümetin ta kendisidir''.diye konuştu.

GAZİANTEP GENÇLİĞİNİ EĞİTİMCİLERE VE ESNAFA SORDUK

İŞTE VATANDAŞLARIN GÖRÜŞLERİ

Adem Halitoğulları

Çiftçi 73 yaşında

GENÇLERİMİZİ ALLAH ISLAH ETSİN

''Gençlerimizi Allah ıslah etsin. Geçmişte biz büyüklerin saygıdan,korkudan yapamadığı şeyleri şu zamanda genç nesil rahatlıkla yapıyor. İsraflık,saygısızlık,sorumsuzluk had safhada. Ben istiyorum ki gençlerimiz işsiz kalmasın, çalışsın, çalışmak ayıp değil helalinden kazanıyorsan, işe bakmayacaksın. Birikim yapsınlar, geleceklerini düşünerek hareket etsinler. Ben urfalıyım Urfa'da da durum aynı''

Mehmet Settar Yücesoy

Esnaf,aynı zamanda emekli öğretmen

''Maalesef gençler iş beğeniyorlar. Zoraki olarak işe girenler var. Bunlarında amacı kendisini 5-10 gün idare edecek sigara ve kahve parası için. Gençlerimizin çoğu üniversite mezunu ve işsiz. Adam yüksek okul mezunu, gelmiş benden iş istiyor. Aslında bu durum çok acı verici. Devlet ülkenin hangi bölgesinde, hangi alanında,ne kadar istihdam açığı varsa, ona göre hareket etmelidir. Öğretmenlik yaptığım yıllara bakıyorum da bizim zamanımızda böyle bir sıkıntı yoktu. Bir de insanlar hırslıydı''

Hulusi Korkmaz

50 yaşında ticaret ile uğraşıyor

''Ben genç nesli iyi görüyorum. Üniversiteli işsiz genç durumu, diğer ülkelerde de var.Kendi gençliğim ile mukayese ediyorum.Şimdi ki gençler daha bilgili,daha aydın insanlar. Benim gençlere yakıştıramadığım tek durum,kendi kültürlerini kaybetmeleri.Ben en çok buna üzülüyorum''.

Hamit Günay

61 yaşında emekli bankacı

Gence soracaksın.Ne olmak istiyorsun? zorlamayacaksın onu. Sen şu olacaksın demeyeceksin,kendi kararlarını kendileri verirken destek olacaksın.Gençlerimize bakıyorum da yabancı madde kullanımı almış başını gidiyor. Sorumlukuk sahibi genç yok. Amacının peşinde koşan genç sayısı oldukça az. Kademesi yüksek insanlar öylesine koltuk sevdalısı olmuş ki, koltuklarını bırakıp ta şöyle bir gençliğe bakmıyorlar. Ben 70'li yıllarda elektrikçiydim. Sinemacılık yaptım. O zaman da gençlerin işsiz kalacağım kaygısı yoktu. Gerçekten idealist olan,bir şeyler yapmaya çalışan gençlerimiz var.Onlara destek olmalıyız. Şu an eğitim rezalet durumda''.

Yılmaz Kanat

Eğitimci 45 yaşında

Şu an ki gençliğin durumu durağan,yani sabit bir gençlik. Sorumsuz, ülkenin durumundan bir haber,geleceğinden endişe duymayan,hiçbir şey ile alakası olmayan bir nesil. Her gün Kavaklık ve 100.Yıl parkından geçiyorum. Gençler ellerinde zararlı içecekler,yanında kızlarla vakitlerini boşa harcıyorlar.Aslında sadece gençleride suçlamamak lazım.hükümetin de suçu var.Üniversite kuralım da nerede olursa olsun diye fakülteler kuruluyor.Gençlerde hangi bölüm olursa olsun okuyalım hesabında.Üniversiteyi sırf görebilmek için okumaya gidenler var.İşsiz doktor,mühendis,öğretmenler var.Gençerlin kendilerini iyi yetiştirmeleri lazım.Hayata çok farkıl pencerelerden bakmaları gerekiyor. Okan YILMAZ