Ardı ardına yapılan kısa vadeli projelere rağmen tam olarak bir iyileşmenin sağlanamadığı trafik sorununu vatandaşlara sorduk. Herkesin yazdığı, çizdiği, konuştuğu trafik sorunuyla ilgili vatandaşların da önerileri var. Kentin trafiğini rahatlatmak için kendi çaplarında projeler öneren vatandaşlar, artan trafik sorununa karşı günlük çözümlerin pek fazla yararı olmadığını düşünüyor. Servis araçlarının şehir trafiğinden çıkarılmasının gerçekten iyi olduğunu söyleyen vatandaşlar, "Azda olsa bu model trafiği rahatlatabilir. Kentimizde trafik sorununu halletmek için bizde Çin'i örnek alabiliriz, alt yapımızı ona göre değiştirebiliriz. Trafik sorununu halletmek istiyorsak vatandaşları daha çok toplu taşımaya yönlendirmeliyiz. Bunun yanında çarpık yapılaşmayı şehrimizde tam anlamıyla bitirmeliyiz. Trafikte parkomat sistemini çıkardılar, trafik felç oldu. Parkomatları kaldıracaksın. Tramvay yerine metro yapıp tramvaya ayrılan yolları araç trafiğine açacaksın ancak öyle rahatlar trafik" dediler.

İŞTE VATANDAŞIN GÖRÜŞLERİ

MEHMET ERBAHÇECİ (TAKSİCİ)

GAZİANTEP KENT TRAFİĞİNDE ÇİN'İ ÖRNEK ALABİLİRİZ

"Servis araçlarının şehir trafiğinden çıkarılması gerçekten iyi oldu zaten trafikte sürekli tıkanmalar yaşanıyordu azda olsa bu model trafiği rahatlatabilir. Bu durum tek başına kentin trafik sorununu halletmez bunun yanında tramvayında şehir dışına taşınıp çevre yolundan vatandaşlara hizmet etmesi gerek bunlar şehrin trafiğini bir kaç sene kadar idare edebilir ama bize sürekli kalıcı çözümler gerekir. Taksici olduğumuz için şehirdışından birçok müşterimiz oluyor onlar geldiklerinde bize dış ülkelerdeki trafiği anlatıyorlar, hayran kalıyoruz. Adamlar bize soruyor 'Burada neden bir battı çıktı yok, neden yollar bu kadar dar?, niye bu kadar trafik ışığı var, niye burada dönerli kavşak yok?' diyorlar. Birşey diyemiyoruz. Kent merkezinde her 100 metrede bir ışık var, tramvayı da boşuna yaptılar bence, Gaziantep'in en geniş yollarını da tramvaylar vasıtasıyla tıkadılar. Bu trafik sorununu çözmek için yapılacaklar belli ama yapılırsa beş sene sonra Allah muhafaza bu trafik daha da kötü olabilir şimdi yapılanların hepsi günübirlik çözümler bunların yerine çarşı tam anlamıyla yıkılıp altı ay içinde tekrar geniş yollarla daha iyi bir kent merkezi görüntüsü oluşturulup trafik sorunu bitirilebilir zaten Karagöz trafik konusunda Allah'a emanet gibi her tarafta parklar var bir araç durduğunda trafik kilitleniyor. Geçenlerde Çin'den gelen bir müşterimle konuştum Gaziantep'in nüfusu 2 milyon Çin'in nüfusu bir buçuk milyar dedi ama Çin'de trafik Antep'teki gibi sıkışık değil dedi. Bunun nedeni ise Çin'de yeni bir yapılaşma yapılırken hem yollar olabildiğine geniş yapılır dedi hem de trafiği rahatlatmak amacıyla bina boylarında döner kavşaklar yapılır dedi. İnsanlar rahatça istedikleri yere bu kavşaklar vasıtasıyla giderlermiş. İşin ilginci Çin'de trafik ışığı da yokmuş. Trafiği eğer Gaziantep'te rahatlatmak istiyorlarsa gerekli noktalarda yıkım yapacaksın, yolları genişleteceksin ve yeni yapılarla modern bir görünüm kazandıracaksın, ya da şimdilerde yaptığı gibi günübirlik çözümler üreteceksin, Senden sonra çözümlerin de gidecek. Gaziantep trafiğinde şuan bir İstanbul'daki gibi 1-2 saatlik uzun bekleyişler oluyor, bu durum 5 sene sonra filan daha da beter hale gelecek çünkü ülkemizde ve şehrimizde gün geçtikçe arabalar yaygınlaşıyor. Kentimizde trafik sorununu halletmek için bizde Çin'i örnek alabiliriz alt yapımızı ona göre değiştirebiliriz. Biz büyük bir devlet marka bir şehir isek bunların hepsini yapacak kaynağa da sahibizdir."

MEHMET KANOĞLU ( VATANDAŞ)

"VATANDAŞLARI TOPLU TAŞIMAYA DAHA ÇOK YÖNLENDİRMELİYİZ"

"Kentin trafiğini yolların daralması ve insanların ehliyeti alır almaz direk trafiğe çıkması, artan araç sayısı çok kötü etkiliyor.Trafik sorununu halletmek istiyorsak vatandaşları daha çok toplu taşımaya yönlendirmeliyiz bunun yanında çarpık yapılaşmayı şehrimizde tam anlamıyla bitirmeliyiz. Bugün Özdemirbey caddesinde kentsel dönüşüm olmadan önce bir iniş bir çıkış olan yol kentsel dönüşümden sonra 6 şeritli yol oldu trafik şuanda orada çok rahat. Tramvaylarında ışıklarda durması gerekiyor beklemeden geçtikleri zaman ışıklarda trafik kilitlenip kalıyor Allah göstermesin ışıklarda ambulanslara bile yol verilmiyor hepimiz görüyoruz. Belediye Başkanımız Fatma Şahin'in trafiklerde yaptığı dinamik kavşak modeli gerçek manada rahatlattı ama yetmedi bu kentin trafiği düşünülürken bundan 20-30 sene sonrası düşünülmeli çözümler ona göre yapılmalı geçici çözüm üretmemeliyiz."

AHMET ALEV( ESNAF)

"PARKOMATLAR KALDIRILMALI"

"Trafikte parkomat sistemini çıkardılar bizim cadde üstünde ve Gaziantep genelinde bu trafiği felç etti. Kilit taşları yaptılar bütün yolları her geliş geçişimizde araçlarımız zarar görüyor. Ana cadde üstündeki Gaziantep araç trafiğinin çok yoğun olduğu bir yere balık sırtı gibi bir yol yapmışlar birde üstüne GASKİ kapağıyla bu yolu tamamlamışlar her araç geçtiğinde korkuyoruz acaba bu kapak fırlarda bir yerimize gelirmi diye. Bu kentin trafik sorununu halletmek için bana göre en başta parkomatları kaldıracaksın, kentte dar olan yerleri kentsel dönüşüm kapsamında yıkacaksın. Başta tabiki Karagöz olmak üzere, tramvay yerine de metro yapıp tramvaya ayrılan yolları araç trafiğine açacaksın ancak öyle rahatlar trafik sorunumuz. Belediyemiz bırakın eski yerlerdeki yolları yeni yerleşime açılan İbrahimli, Karataş bölgesine de yollar yaptı bu yollarda çok kötü. Düzenli bir kent planı çizilip kent yeniden yapılanmalı trafik sorunu aslında kentin sorunudur.

SEYİT BUDAK (ÜNİVERSTELİ)

"TRAMVAYLAR HALKI RAHATLATTI AMA TRAFİĞİ RAHATLATMADI"

" Belediye Başkanımız Fatma Şahin'in göreve geldikten sonra kente yaptığı en iyi iyilik dinamik kavşak uygulaması oldu. Bu projeyle trafik sorunu belki tam manada bitmedi ama yüzde 20'lik bir rahatlama oldu. İkinci olarak trafiği rahatlatan projesi ise tramvayların ışıklarda beklemesi oldu. Şehitler caddesi kentin trafiğini yüzde 30 kaldıran bir cadde Şehreküstü, İnönü ve birçok mahallenin şehrin batısıyla bağlantısını sağlayan caddede iki otobüs yan yana gidemiyor. Buraya parkomat sistemini getirdiler yolları daralttılr kaldırımları artırdılar. Şehreküstü kavşağını 9 ay boyunca kapattılar halka göstermediler Şehreküstüye sadece bir battı çıktı yaptılar. Belediyemiz Başpınar'a çalıştığı kadar şehir merkezindeki trafiğe baksa şehrin trafik sorunu biter. Şehrin kültürüne uygun trafik çözümlemeleri getirilmesi gerek sadece Avrupa'da uygulanıyor diye bir sistemi getirip bizim şehrimize uygularsanız bunu şehir kaldırmaz. Bu durum bedenini bilmeden elbise almaya benziyor. Tramvaylar kitle ulaşımı açısından halkı rahatlattı ama trafiği rahatlatmadı."

İBRAHİM BULUT(ESNAF)

" KENTİMİZDE TRAFİK TAM BİR SIKINTI "

"Kentimizde trafik tam bir sıkıntı. Trafik konusunda şehrimizde bir çok şeyi değiştirmek gerek kentimizde gerçek manada artan bir nüfus var ve bu nüfus aynı şehir merkezinde yaşıyor buda kentte büyük problemlerin yaşanmasına neden oluyor. Bu problemlerin başında da trafik geliyor trafikteki sıkıntıyı bitirmenin yoluysa yolların gerek yıkımlarla gerek düzenlemelerle büyütülmesidir. Kentimiz gün geçtikçe aynı kabukta sıkışıyor, araç sayımız artıyor yollarımız daracık kalıyor." Haluk ŞAHİN

***