Bir türlü uygulamaya geçilemeyen toplu ulaşımda parasız dönem Cumartesi günü start aldı ama yaşanan karışıklık vatandaşı öfkelendirirken, şoförleri ise çileden çıkardı. Uygulamanın ilk gününde yeterli bilgi sahibi olmayan vatandaşlar şoförleri adeta isyan noktası getirdi. Kartı olmayan vatandaşlar şoför kartına 2.5 TL istenmesine tepki gösterdi. Bazı vatandaşlar 2.5 Tl vermemek için otobüsten inmeyi tercih ederken, şoförler de çoğu zaman eksik para verenleri indirmek zorunda kaldı.

Büyükşehir Belediyesi otobüslerde nihayet kart 27 uygulamasına geçti. Zabıtalar, otobüs kontrol memurları, müdürler, raylı sistem yöneticileri, denetçiler ve Kart 27 yetkililerinden oluşan 150 kişilik ekip vatandaşların sorun yaşamaması için denetimdeydi. Sokaktaki vatandaş eski sistemden memnun olduğunu belirtirken, 2 lira vermek yerine 2.5 lira vermekten oldukça şikayetçi. Kart 27 dolum noktalarının önü ise ana-baba günü…

Gaziantep 27 Gazetesi olarak siz okuyucularımız için Cumartesi günü sahaya çıktık. Güzergah olarak toplu taşımanın en yoğun olduğu Yukarıbayır-Güneş Mahallesi hattında yolculuk ederek Kart 27 uygulamasının ilk gününde yaşananları sizler için gözlemledik.

EŞİME, 'DAYAK YERSEM KORKMA' DEDİM

Şoför Ali. A., karşısında bizi görünce oldukça sevindi. Yolculuk boyunca içini döktü. Sabahtan bu yana vatandaşa laf anlatmaktan isyan noktasına geldiğini belirten Ali A. "Bir gün önceden eşime söyledim. Yarın vatandaştan dayak yersem şaşırma, korkma dedim. Gerçekten zor durumda kalıyoruz. Bu uygulamada en çok da şoföre yazık. Bu konu 7 aydır gündemde, aslında vatandaşın bilmesi lazım. Şoför olduğum halde cebimde 3 tane kartım var. 2.5 TY'yi vermek istemeyen İki yolcu otobüsten indi. Kart olayı kesin devam edecek. Vatandaşlar buna alışmalı. Kartı olmayanlar 30 Mayıs'a kadar şoför kartı için 2.5 TL verecek. Öte yandan biz para alıp, kartı okutmazsak cezamız var" dedi.

MERVEŞEHİR'DE ADAMI OTOBÜSTEN İNDİRDİM

Bu uygulamada yolcu kayıplarının olacağını söyleyen Ali A. şunları anlattı:"Bu işe vatandaş alışacak ancak bizde biteceğiz. Esas dolmuştan otobüse geçtiğimizde bu karta da geçilmeliydi. Vatandaşa uygulamayı anlatmak bir hayli zor oluyor. Vatandaşa parayla bindiğinde 2.5 TL çekeceğimizi söylediğimizde sıkıntı oluyor. Merveşehir önünde niye 2.5 TL çekiyorsun diyen bir kişiyle tartışmak zorunda kaldım. Adam diyorki dün 2 TL'ye bindim, bugün niye 2.5 TL diyor? Ben uygulamayı anlatınca çıkardı 20 kuruş verdi, kabul etmeyince 10 kuruş daha verdi, adamı otobüsten indirmek zorunda kaldım. Başka çarem yoktu."

ŞEHİR DIŞINDAN GELENLER ZORLANIR

'Paranın kalkması bir nevi iyi oldu' diyen Ali A. "Ama köyden dışarıdan gelen vatandaşlar nereden kart alacaklar. Şehir merkezinde yaşayanların çoğu bilmezken onların zorlanacaklarını düşünüyorum" dedi.

600 LİRA CEZA VAR

Ali A., kurallara uymak zorunda olduklarının altını çizerek, "Aksi halde 600 TL cezası var. Bize parasını aldığını okutmak zorundasın diyorlar. Ben akşam otobüs sahibine hesap vereceğim. Kaç adam taşımışım hesabını vermek zorundayım" dedi.

KADIN YOLCU:ŞOFÖRE DE YAZIK

Şoförün derdini döktüğü otobüste araya giren Hatice Çoban isimli kadın, şoföre de yazık diyerek, şunları söyledi:"Adam 2.5 TL'yi verdi otobüse bindi. Şoförden şoför kartını bana ver diye ısrar ediyor. Şoföre de yazık" dedi.

İZMİR'DEN GELEN YOLCU ŞAŞIRDI

Bu sırada otobüse binen Halil Şar ise şoföre Kart 27 cihazının neden müşteriye değil de, şoföre dönük olduğunu sordu. Şoför, "Başkasının kartıyla binenler oluyor. Bunların önüne geçebilmek için cihazın bize dönük olması gerekiyor" dedi. 11 yıldır İzmir'de yaşadığını, aslen Gaziantepli olduğunu söyleyen Halil Şar, "Cihaz müşteriye dönük olmalı. İzmir'de böyle. Birde Gaziantep'te insanlar önden iniyor. Şoför de buna birşey demiyor" dedi. Şar, kart 27 uygulamasında Gaziantep'in geç bile kaldığını da sözlerine ekledi.

ŞOFÖRE TEPKİ

O sırada otobüse binen bir kadına şoför kartı olup olmadığını sordu. Kadın kartı olmadığını söyledi. Şoför o zaman 2.5 TL ver dedi. Kadın tepki göstererek, "Zaten herşeye fazla para vermeye alıştık" dedi.

VATANDAŞ HAKSIZ

Aynı hatta çalışan şoför Metin Bölükçü de Ali A. gibi konukseverdi. Sabahtan bu yana yaşadıklarını kısaca özetledi: "Vatandaşlardan tepki gösterenler oldu. Önce parayı şoförün fazla istediğini düşünerek tepki gösterdiler. Sonra izah edince belediyeye tepki gösterdiler. Ancak vatandaş haksız 3 aydır tanıtımı yapılıyor" dedi.

HERKES KART ALSIN

Metin Bölükçü yolculuk boyunca vatandaşlara uygulamayı anlattı. Kartı olmayanlara kart almalarını aksi halde 2.5 TL vererek şoför kartıyla otobüse bineceklerini söyledi.

SURİYELİ KADINLAR OLAYI ANLAMADI

Bu uygulamaya en çok Suriyeliler şaşırdı. İki Suriyeli kadın yanlarında çocuklarıyla bindikleri otobüste 5 TL'nin üzeri gelmeyince aralarında yüksek sesle epey konuştu. Ancak ne şoför ne de yolcular Suriyelilerin dillerinden anlamadığı için onlara uygulamayı izah edemediler.

VATANDAŞ TEPKİLİ

Bir başka şoför Fayat K. ile de kısa bir yolculuk yaptık. Stresli bir gün yaşadıklarını, kartı olmayanlardan 2.5 TL çekmelerine vatandaşlardan ilk etapta tepki gösterdiğini söyleyen Fayat K., "Vatandaşa haber anlatmakta epey zorlandık. Ay sonuna kadar da anlatacağız" dedi.

SURİYELİLERE ANLATAMIYORUZ

'O kadar tanıtım yapılmasına karşın hala uygulamadan habersiz olanlar var' diyen Fayat K. "Bu süreçte bizi en çok zorlayacak olan da Suriyeliler olacak gibi. Dillerini de bilmiyoruz, işimiz zor olacak" dedi.

GENCİN BİRİ TEHDİT ETTİ

Şoför Hüseyin Alkan'da stres dolu saatler yaşayan şoförlerdendi. 'Kartı olmayan yolcuya 2.5 TL çekeceğim deyince tepki gösteriyor' diyen Alkan, "Vatandaş 1.5 liram var diyor. Kameralar çalışıyor, sonra seni hırsız çıkarırlar. Her gelen eksik para veriyor, tamamlamak mümkün değil. Bir genç bindi 1 liram var dedi. Ben seni indirmek zorundayım dedim, indiremezsin, beni indirecek adamı tanımıyorum diye tehditte bulundu. Benim bu durumda ne yapmam lazım. Bu makinalar kime ait? Türkiye'de başka firma yok mu? Satılan yer nere, yükleme yerleri nereler vatandaşlar habersiz. Bu işi 30 senedir yapan insanlar var bu insanların görüşleri alınmıyor. Dışarıdan gelenler ulaşımın başına geçiyor" diye konuştu.

BOŞ KART 5 TL'YE SATILIYORHemen bir kart27 sahibi olmak çok kolay. Satış noktalarında satılan Kart27 boş haliyle 5 TL'ye satılıyor. İndirimli kart çıkarmak isteyen vatandaşlar ise iki adet resim ve öğrenci ise öğrenci belgesiyle başvuru yapabiliyor. Engellilere ve 65 yaş üzerine ise ulaşım ücretsiz. Meral KINACILAR