İrfan Demirci, yeni bir sigorta türü olan tamamlayıcı sağlık sigortasının uzun vadede eşitsizlik yaratacağını söyledi. İrfan Demirci, "Bu sigorta sağlıkta ayrışma yaratır. Özelin gelişmesini, devletin ise geri kalmasını sağlayacaktır" dedi.

SAĞLIK HARCAMALARI İLE BÜTÇE ARASINDA ORANTISIZLIK VAR

Sağlığa ve ilaca erişimin kolaylaştırıldığını, sağlık harcamalarının arttığını belirten Demirci, "Saglık harcalamalarımız arttıysa da bütçe büyüklüğümüz de artıyor. Ancak sağlık harcamaları bütçe büyüklüğü kadar artmıyor. Yani bütçe büyüklüğü ile sağlık harcamaları orantılı artmıyor. Türkiye hem Avrupa Birliği, hem OECD ülkeleri arasında sağlık harcamalarında bütçe ortalamalarının altında. Sağlık harcamalarında alt sıralardayız" dedi.

VATANDAŞ 9 KALEMDE FARK ÖDÜYOR

Vatandaşın ilaç katılım payı, muayene katılım payı, eşdeğer ilaç farkı, özel hastane farkı, özel tetkik ücreti farkı, erken muayene farkı, otelcilik hizmeti, istisnai sağlık hizmeti gibi 9 kalemde fark ödediğini belirten İrfan Demirci, "Sonuç olarak vatandaş cebinden sağlığa önemli bir bedel ödüyor. Bunların bir bölümü eczanelerden tahsil ediliyor. Şimdi tamamlayıcı sağlık sigortası, bu farklarla uğraşmak istemeyenleri sigorta yaparak, özel hastanelere fark ödememelerini sağlıyor. Bir nevi kasko gibi. Vatandaş hem SGK primi ödeyecek hem de özel hastanelere gidiyorsa yeni bir prim ödeme kapısı çıkartılıyor" diye konuştu.

AVRUPA GİBİ DEĞİLİZ

Tamamlayıcı sağlık sigortasının ek ücretlerin artması sonucu ortaya çıktığını ifade eden Demirci, "Gelişmiş batı ülkelerinde vardır ama Avrupa'daki insanların satın alma gücüyle bizdeki satın alma gücü aynı değil. Gelir dağılımında eşitsizlik var. Avrupa gibi değiliz. Bu sigortayla özel sigortacılık teşvik ediliyor. Sağlıkta dönüşümün içerisine özel sigorta girmiştir. Bu sigortayı normal sigortacılar yapıyor. Sağlıkta ek harcamalar ciddi boyutlarda arttı. Sağlığa devletin ödediği paralar arttı. Bunu fırsat bilen özel şirketler, özel hastanelere giden hastalar için tamamlayıcı sigorta türü çıkardılar. Fark ödemek istemeyen kendini sigortalatacaktır" dedi.

SAĞLIKTA AYRIŞMAYA GİDİYORUZ

Tamamlayıcı sağlık sigortasının içine kronik hastaların alınmadığını belirten Demirci şunları söyledi:"Yani tamamlayıcı sağlık sigortası her türlü sağlık hizmetinin ek ücretlerini kapsayan bir hizmet değildir. Bu sigortayla bir süre sonra gelir gruplarına göre hastaneler oluşacaktır. Burada da bir ayrışmaya gidiyoruz. Sağlıkta ayrışmaya gidiyoruz. Özel sigortalar, şirketler sağlıkta özel kamu özel dengesinin özelden yana gelişmesini isterler. Sağlıkta ayrışma yaratacak, eşitsizlik yaratacaktır" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR