Aşırıl sıcakların etkili olduğu dönemlerde varis hastalarının şikayetleri artıyor. Damarları genişleten sıcak hava, hastaların hayatını olumsuz etkiliyor. Kalp damar cerrahi uzmanı Prof. Dr. Hakkı Kazaz, varislilere güneşte fazla kalmamalarını, ayrıca sabah ve akşam saatlerinde varisli bölgelerine soğuk suyla masaj yapmalarını önerdi.


Primer Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hakkı Kazaz, varislerin bacaklardaki toplardamarların uzaması, genişlemesi ve kıvrımlaşmasıyla meydana geldiğini söyledi. Daha çok ayakta çalışanlarla, masa başında uzun süre hareket etmeden görev yapan kişilerde varisin çok görüldüğünü belirten Kazaz,, "Ayrıca kadınlarda, yaşlılarda varis riski daha çok gebelerde ve şişmanlarda varis oluşumu sık gözleniyor." dedi.

ÇOK SIK RASTLANIYORq

Varisin, toplumda çok sık rastlanan bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan, Prof. Dr. Hakkı Kazaz, varislerin ilerlemesi halinde bacaklarda ağrı ve ağırlık hissine yol açtığını hatırlatarak, "Şişen damarlarda kirli kanın birikmesine bağlı olarak gece krampları ve ödem gibi sorunlara, bacaklarda yanma, kaşıntı, deride döküntü ve lekelere de sık rastladığını belirtti. Prof. Dr. Hakkı Kazaz, sıcak yaz aylarında varis şikayetlerinin arttığına dikkat çekerek hastaları uyardı. Varis şikayeti olanlardan sıcak ortamlarda fazla bulunmamalarını isteyerek, "Eğer şikayetleriniz artarsa varisli bölgelerinize soğuk suyla masaj yapın." tavsiyesinde bulundu. BÜLTEN