Vali Erdal Ata, özel idare olarak bütçeyi verimli ve yerinde kullandıklarını, yaptıkları hizmetleri Türkiye'de birçok belediyenin yaptığına ihtimal vermediğini söyledi. Vali Ata, "2012 yılında 191 milyon liralık bütçenin 116 milyon lirası yatırım harcamalarına gitti. 2013 yılında 343 milyon harcama yapıyoruz, 247 milyonu yatırım harcamalarına gidiyor. Eğer devlet bütçesinde de bu oranları yakalayabilseydik Türkiye'nin kaderi çok daha farklı olurdu. Biz bütçenin neredeyse yüzde 65-70'ini yatırım harcamaları için kullandık. 2012 yılında 217 bin metrekare köylerde parke taşı yaptık. 2013 yılında bu oran 641 bin metrekareye çıktı. Bunu Türkiye'de birçok belediyenin yaptığına ihtimal vermiyorum" dedi.

ADI MARKA

Gaziantep İl Genel Meclisinin dünkü oturumu Vali Erdal Ata'nın da katılımıyla yapıldı. Meclis Başkanı Menderes Karaduman başkanlığında yapılan toplantıda faaliyet raporları hakkında yönetmelik gereğince hazırlanan Gaziantep İl Özel İdaresi 2013 yılı faaliyet raporu görüşülerek karara bağlanırken, meclis üyelerine de hizmetlerinden dolayı Vali Erdal Ata tarafından teşekkür belgesi verildi. Gaziantep İl Genel Meclisi Başkanı Menderes Karaduman, il özel idaresinin 20 gün sonra kapandığını belirterek, "Sayın Valime teşekkür ediyorum. 5 yıldır görev yapıyoruz. Elimizden geldiği kadarıyla bütçemizin imkanları ölçüsünde vatandaşlarımıza hizmet etmeye çalıştık. Adı marka ama şehrimizin problemleri çok büyük" dedi.

3 BELEDİYENİN BÜTÇESİ 1 MİLYAR DOLAR

Bu zorlukların üstesinden gelmek için başta eğitim olmak üzere altyapı hizmetleri, trafik gibi şehrin çeşitli sorunları olduğunu söyleyen Karaduman, "Biz bunları elimizden geldiği kadar gayretle çözmeye çalıştık. Köylerimizde kanalizasyon ve altyapı hizmetlerinde başarı elde ettiğimiz kanaatindeyiz. Bizim bütçemiz belediye bütçeleri yanında cüzi miktarda kalıyor. Bundan 3 ay önceki rakamlarla söylemek gerekirse 3 belediyemizin yıllık yaklaşık büçesi 1 milyar dolar, bizim bütçemiz 75 bin TL civarında. Biz bunun bir kısmını da eğitim hizmetleri için aktardık" diye konuştu.

ŞEREFLE BİTİRİLMESİ GEREKEN EN ÖNEMLİ GÖREV HAYATTIR

'Meclis üyelerimiz hakikaten alınları ak, başları dik şekilde bu görevi yaptılar' diyen Karaduman şunları söyledi:"Hiçbiri devletin ve kanunların kendilerine çizdiği kuralların dışına çıkmadan, şaibeye bulaşmadan, yolsuzluğa bulaşmadan görevlerini tamamladılar. Şerefle bitirilmesi gereken en önemli görev hayattır. Önemli olan hayatın başarılı bir şekilde dürüstçe geçirilmesidir. En önemli görev hayattır. Bu hayatın içerisinde vali olabiliyorsunuz, meclis üyesi, genel sekreter, memur olabiliyorsunuz, görevinizi düzgün bir şekilde alnınızın akıyla yaptığınız zaman hayatınızda eser bırakmasanız dahi hayırla yadediliyorsunuz. Sizleri takdir ediyoruz. Sayın Valimiz eğitime yaptığınız katkılar hiç unutulmayacak, göreviniz bitse dahi Gaziantep'ten bir Vali Erdal Ata geldi gitti diye söylenecektir. Biz bile göreve gelmeden Gaziantep'in eğitim probleminin bu kadar kangren hale geldiğini bilmiyorduk. Gayretleriniz için meclis üyeleri ve şahsım adına teşekkür ediyorum. Geriye dönüp baktığımızda pişman olacağımız birşey yapmadığımız kanaatindeyiz."

ÖZEL İDARELER ÖNEMLİ HİZMETLER YAPTI

Vali Erdal Ata ise Türkiye'de yerel yönetim sisteminin önemli bir parçası olan il özel idarelerinin geçmişinin Osmanlı imparatorluğunun son dönemlerine kadar dayandığını anlattı. 12 Aralık 2013 yılında çıkarılan büyükşehir belediyesi ve 26 ilçe kurulması ile ilgili kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair 6360 sayılı kanun ile ilin mülki sınırlarının 30 ilde büyükşehir belediyesinin sınırları olarak kabul edildiğini söyleyen Vali Erdal Ata, "30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan mahalli idareler seçimi ile Gaziantep ilinin de içinde bulunduğu 30 ilde il özel idarelerinin kapatılmasına karar verilmiştir. Osmanlı imparatorluğu döneminde temelleri atılan ve günümüze kadar birçok değişikliğe uğrayarak gelen il özel idareleri illerimizin kalkınmasında önemli rol oynamıştır" dedi.

MUHTARLARDAN GELEN TALEPLER AZALDI

Meclis üyelerini tebrik eden Vali Erdal Ata, "Özel idarelerimiz çok önemli görevler üstlendiler ancak belediyelerin bütçesi ile kıyaslandığında Türkiye genelinde bütçelerinin çok kısıtlı olduğunu görüyoruz. İl özel idareleri genel bütçe gelirlerinden yüzde 1.18 pay alıyor. Oysa Cumhuriyetin ilanından 50'li yıllara gelinceye kadar bütçe gelirlerinin yüzde 45'ini kullanıyorlardı. Buna rağmen bugüne kadar çok önemli hizmetler yapıldığını söyleyebilirim. 2012-2013 yılında köy ve mahalle muhtarlarıyla yapılan toplantıda muhtar arkadaşlarımızdan gelen taleplerin çok az olduğunu gördük. Şu anda mahalle statüsüne dönüşüp, eskiden köy olan yerlerden talepler çok daha fazla geldi. Bu köylerden yol, su, kanalizasyon, köy içi düzenlemeleriyle ilgili taleplerin çok daha fazla geldiğini gördük" diye konuştu.

2014'TE 3 BİN DERSLİK HEDEFLİYORUZ

Bütçeyi oldukça verimli kullandıklarını dile getiren Vali Ata, "2012 yılında 191 milyon liralık bütçenin 116 milyon lirası yatırım harcamalarına gitti. 2013 yılında 343 milyon harcama yapıyoruz, 247 milyonu yatırım harcamalarına gidiyor. Eğer devlet bükçesinde de bu oranları yakalayabilseydik Türkiye'nin kaderi çok daha farklı olurdu. Biz bütçenin neredeyse yüzde 65-70'ini yatırım harcamaları için kullandık. 2012 yılında 217 bin metrekare köylerde parke taşı yaptık. 2013 yılında bu oran 641 bin metrekareye çıktı. Bunu Türkiye'de birçok belediyenin yaptığına ihtimal vermiyorum. 2013 yılında 300 milyona yakın eğitim için kaynak ayrıldı. 2014 yılında yine 3 bin derslik hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

EĞİTİME ÖNEM VERİN

Meclis üyelerinden eğitime nerede olurlarsa olsunlar destek vermelerini isteyen Vali Ata, "Gaziantep'te 93 bin kişi okuma yazma bilmiyor. Gaziantep'in marka kent olmasını istiyorsak, eğitime daha fazla kaynak aktarmak zorundayız" dedi.

HASTANE VE STADYUM YAPILIYOR

Vali Ata, 1875 yataklı şehir hastanesinin ihalesinin yapıldığını, maliyetin 1 milyar doları bulacağını, 33 bin kişilik stadyum inşaatının 2015 yılında bitirileceğini, sulamada çok önemli baraj inşaatları başlatıldığını söyledi.

Meral KINACILAR