* Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin, İslahiye'deki kampla ilgili açıklama yapmış. Bunu yanlış anlayanlar var. Suriyelilerin hepsi gidiyor diye bir şey sözkonusu değil

* En fazla kamp ilimizde. En fazla Suriyeli'de bizde. Kilis'in nüfusu 80 bin, Suriyeli sayısı 100 bin civarında. İlimizde ise kampların dışında kayıt atına aldığımız 165 bini geçti

* Bu insanları bir yere gönderme şansımız yok. Zaten hiç birinin evi yok, ev kiralıyorlar, işyeri kiralamışlar orada kalıyorlar. 200 bin nüfus demek bir il demek

* Bu tehlikeli bir oyundur. Gaziantep'in ülkemizin huzurunu bozacak, her türlü oluşumlardan vatandaşlarımız uzak durması lazım. Bunlar bizim misafirimizdir

Vali Erdal Ata açıklık getirdi:

Suriyelilerin hepsi gitmiyor

Vali Erdal Ata, son günlerde 'Suriyeliler şehrimizden gidiyor' söylentilerine açıklık getirdi. Vali Ata, İslahiye'de yapılan 20-25 bin kişilik kampa parklarda ve olumsuz koşullarda yaşayan Suriyelilerin gönderileceğini belirtirken, "Suriyeliler bir yere gitmiyor. Zorla kimseyi bir yere gönderemeyiz. Hem bunları nereye göndereceğiz? Bunlar bizim misafirlerimiz. Vatandaşlarımızdan Suriyeliler konusunda sabır ve hoşgörü bekliyoruz" dedi.

SURİYELİLER BİR YERE GİTMİYOR

İslahiye'de Suriyeliler için yapılan kampın 2-3 ay içinde tamamlanacağını, söyleyen Vali Ata, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin, İslahiye'deki kampla ilgili açıklama yapmış. Bunu yanlış anlayanlar var. Suriyelilerin hepsi gidiyor diye bir şey sözkonusu değil. İslahiye'de yeni bir kamp kurulacak. Bu kampın kapasitesi 20-25 bin civarındadır. Şehrimizde parklarda, bahçelerde, sokaklarda, uygunsuz yerlerde açta ve açıkta olan Suriyeliler bu kampa gönderilecek. Yani şimdi eğer böyle zorla göndereceksek kapımızı sınırımızı açmazdık değil mi? Bunları nereye göndereceğiz. Suriyeliler bir yere gitmiyor " diye konuştu.

EN FAZLA SURİYELİ BİZDE

34 bini kamplarda olmak üzere şu anda şehrimizde kayıtlı Suriyeli sayısının 200 bini bulduğunu belirten Vali Ata, "En fazla kamp ilimizde. En fazla Suriyeli'de bizde. Kilis'in nüfusu 80 bin, Suriyeli sayısı 100 bin civarında. İlimizde ise kampların dışında kayıt atına aldığımız 165 bini geçti. Bu insanları bir yere gönderme şansımız yok. Zaten hiç birinin evi yok, ev kiralıyorlar, işyeri kiralamışlar orada kalıyorlar. Bir ailenin kalacağı yerde 5-6 aile kalıyor. 200 bin nüfus demek bir il demek. Bir ilde de birtakım istenmeyen olaylar olur. Bu insanlar bizim misafirlerimiz. Onlara kapılarımızı açtık" dedi.

OYUNA GELMEYİN

Suriyelilerle ilgili son dönemde vatandaşı kışkırtmak için birtakım basın ve medya kuruluşlarının kullanıldığını öne süren Vali Ata, "Bu tehlikeli bir oyundur. Gaziantep'in ülkemizin huzurunu bozacak, her türlü oluşumlardan vatandaşlarımız uzak durması lazım. Bunlar bizim misafirimizdir. Tabiki misafirlerimizin yaşadığı yerde devletin koyduğu kurallara uyması gerekir zaman zaman uymayanlar suç işleyenler var bunu bahane ederek işte belirli kesimlerinde olumsuz olaylara sebep olacak hareketlerden uzak durması gerek" dedi.

BİRAZ DAHA HOŞGÖRÜ

Esnaf ve vatandaşlardan Suriyelilere karşı daha hoşgörülü olmalarını isteyen Vali Ata, "Suriyelilerin karıştığı bazı olayları istismar ederek toplumu germeye olay çıkarmaya gayret edenlere karşı vatandaşları sağduyulu olmaya davet eden Vali Ata, "Vatandaşlarımız bunlara meydan vermesin. Ramazan ayında oruç tutulan kutsal bir günde yardımlaşmanın, dayanışmanın, kaynaşmanın en üst düzeyde olması gereken günlerde toplumu gerip Suriyeli Antepli veya Suriyeli Türk kavgası çıkarmaya çalışanlar var. Bunlara asla meydan vermemek lazım. Esnaf ve vatandaşlarımız daha hoşgörülü olsun. İnşallah ülkelerinde barış ve huzur olur ve ülkelerine giderler" diye konuştu.

ÇALIŞMA İZNİ KONUSU

Suriyelilerin çalışma izinleriyle ilgili henüz herhangi bir kararın çıkmadığını, daha doğrusu kendilerine intikal eden bir olayın olmadığını söyleyen Vali Ata, "Ancak oturma izni olup yasal yollardan pasaportuyla gelenlerin çalışma izniyle ilgili müracaatları değerlendiriliyor. Onlardan da çalışma izni verilen sayının ne kadar olduğunu bilmiyorum ama çok fazla olduğunu sanmıyorum. Suriyeliler yapılan yardımlarla ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar, ne kadar dayanabilirler bilmiyorum. Ama ülkelerindeki savaş bitinceye kadar bizim misafirlerimiz" dedi.

Meral KINACILAR