Vali Erdal Ata, Karkamış Barınma Merkezi’ndeki Suriyeli sığınmacıların durumu ile ilgili açıklama yaptı. Vali Erdal Ata, "Dünyanın her yerinden gelen heyetlerin müşahit oldukları ve takdirlerini belirttikleri Barınma Merkezi hizmetleri, dünyaya örnek teşkil eden uygulamaları, Gaziantep’in diğer şehirlere örnek teşkil eden sığınmacı hizmetleri, hiç de hak etmediği şekilde haber ve yorum konusu edilmektedir" dedi.

Vali Ata kamplarla ilgili yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:”Suriye’de meydana gelen iç savaş ve kargaşa nedeniyle bu ülkeden komşu ülkelere başlayan göç sonucu, tüm şehirlerimizde olduğu gibi, İlimize de önemli bir sığınmacı göç etmiştir. İlimize gelen Suriyeli sığınmacılardan 38 bin 346 kişi Nizip, Karkamış ve İslahiye’de kurulan 5 adet geçici barınma merkezinde misafir edilirken, şehir merkezi ve ilçelerimizde kayıt altına alınmış toplam 300 bin Suriyeli misafirimiz bulunmaktadır. Geçici barınma merkezlerimizin donatımı aynı standartlarda olup, burada barınan sığınmacıların eğitim, sağlık, gıda, giyim ve benzeri tüm ihtiyaçları devletimiz imkanları ile temin edilirken, barınma merkezleri dışında ikamet edenlerden maddi durumları yeterli olmayanlara da devletimiz, yerel yönetimlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve hayırseverlerimizin katkılarıyla ayni ve nakdi yardım yapılarak, ücretsiz eğitim ve sağlık hizmeti sunuluyor. Özellikle bölgemizdeki kış mevsimi şartları nedeniyle, hiçbir kimsenin aç ve açıkta kalmasına, uygunsuz şartlarda barınmalarına gönlümüz razı olmaz ve olmayacak. Bu konuda bizlere başvuran veya kamu görevlilerimizin tespit ettiği her sığınmacının ihtiyaçlarını imkanlar ölçüsünde karşılamanın gayreti içerisindeyiz. Son günlerde bazı basın yayın organlarında, özellikle 2012 yılından beri hizmet veren, bugün itibariyle 7 bin 663 Suriyeli misafirimizin bulunduğu Karkamış İlçemizdeki Barınma Merkezi hizmetleri hakkında olumsuz haber ve yorumlar yer almıştır. Bu tesiste bin 668 konaklama çadırı, 1 sahra hastanesi, 1 halk sağlığı birimi, 2 bin 391 öğrencinin okul ve eğitim alanı mevcuttur. Tesisin güvenliğini temin amacıyla 25 Jandarma ve 85 Özel Güvenlik Görevlisi, diğer idari hizmetler için 149 personel istihdam edilmektedir. Yapılan haber ve yorumların Valiliğimizce değerlendirilmesi neticesinde; dünyanın her yerinden gelen heyetlerin müşahit oldukları ve takdirlerini belirttikleri bu Barınma Merkezi hizmetleri, ülkemizin dünyaya örnek teşkil eden uygulamaları, aziz milletimiz tarafından gösterilen misafirperverlik ve şefkatli yaklaşımlar ile Gaziantep’in diğer şehirlere örnek teşkil eden sığınmacı hizmetlerinin, hiç de hak etmediği bir haber ve yorum konusu edildiği değerlendirilmektedir.

Karkamış Barınma Merkezinde kalmış ve buradan ayrıldıktan sonra takma adlarla çeşitli yerlerde çalıştığı anlaşılan Suriyeli bir bayanın ifadelerinden hareketle hazırlanmış, kurguya dayalı haber ve yorumlar, Karkamış Barınma Merkezimiz hakkında haksız ve yersiz ifadelerin bulunduğu haberin gerçeği yansıtması söz konusu değildir.

Barınma Merkezine dışarıdan herhangi bir görev ve yetkisi bulunmayan bir şahsın alınması, herhangi bir saatte, görev ve yetkisi bulunmayan hiçbir araç veya şahsın serbestçe giriş-çıkış yapabilmesi gibi iddialar dayanaktan yoksundur.

Çünkü acil hallerde bile Barınma Merkezi Yönetimi izni haricinde sığınmacı ve görevlilerin Kampa giriş-çıkış imkanı bulunmamaktadır.

Haber ve yorumlarda belirtilen kişisel iddiaların da bu güne kadar idare veya adli makamlara intikal eden herhangi bir olay veya durumla ilişkili olduğu yönünde bir bilgiye de ulaşılamamıştır.

Olayların idarenin bilgisi ve izni dahilinde meydana geldiği ve görevli personelin kasıt veya ihmali sonucu yaşandığı iddiaları kabul edilir bir durum değildir.

Yaşanan herhangi bir mağduriyet karşısında ilgililer hakkında adli ve idari işlem hemen başlatılır ve mağduriyetin giderilmesi, suçluların hak ettiği cezayı bulması için hiçbir istisna gözetilmez.

Suriyeli Misafirlerimizin gerek barınma merkezlerinde ve gerekse ilimiz dahilinde hiçbir şekilde istismar edilmesine, mağdur edilmesine, haksız ve yersiz bir muamele ile karşılaşmalarına hiçbir zaman müsaade etmeyiz. Basında yer alan haber ve yorumlar üzerine Valiliğimizce gerekli inceleme ve soruşturma başlatılmış olup, aynı hassasiyetin aralıksız bir şekilde sürdürüleceğini kamuoyumuzun bilgilerine saygıyla sunmak isterim” Bülten

***

***