Özel Deva Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Zühal Akdağ, çoğunlukla akciğerlerde ortaya çıkan ve vücut direncinin düşmesi gibi çeşitli sebeplerden dolayı ölüme neden olabilen tüberküloz mikrobu hakkında bilgi verdi.

Vücudumuza giren tüberküloz mikroplarının çeşitli nedenlerle aktifleşip çoğalmaya başladığında tüberküloz hastalığını ortaya çıkardığını dile getiren Dr. Akdağ, "Tüberküloz hastalığı, en çok akciğerleri tutar. Hastalığın tuttuğu diğer organlar, akciğer zarları, lenf bezleri, kemikler, böbrekler, beyin zarlarıdır. Vücudun bütün organlarında hastalık yapabilir. Hastalanan organlarda ağır bir iltihap olur, erimeler görülebilir. Organların çalışması bozulur" dedi.

BELİRTİLERİ NELER ?

Tüberküloz hastalığının genellikle sessiz başlangıç gösterdiğini belirten Dr. Akdağ, "Belirtiler genellikle hafif başlar ve yavaş yavaş ilerler. Bu nedenle, birçok hasta doktora başvurmakta gecikir. Özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda tüberküloz mikrobunu aldıktan sonra hastalık geliştirme riski erişkinlere göre çok daha yüksektir. İki haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, ateş, gece terlemeleri, göğüs ağrıları, iştahsızlık, zayıflama(kilo kaybı), halsizlik, yorgunluk, kan tükürme gibi belirtilerin görüldüğü kişiler vakit kaybetmeden bir uzmana görünmesi gerekir” dedi. BÜLTEN