SEV Amerikan Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tuncay Özdemir, Horlama olarak bilinen Uyku Apnesinin ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkat çekerken, horlamanın hafife alınmaması gerektiğini konusunda uyardı. Horlama şikâyeti olanların ciddi bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kalabileceğini belirten Özdemir, horlamanın yumuşak damak ve küçük dilin normalden fazla büyümesi ya da sarkması sonucu oluştuğunu hatırlattı.

SOLUNUM YOLU TIKANABİLİR

Söz konusu kasların gerginliklerini kaybederek uyku sırasında solunum yolunu tıkayarak, küçük dilin titreşmesine neden olduğunu belirten Op. Dr. Tuncay Özdemir, "Fakat burundan, ses tellerine kadar üst hava yolunu daraltan bütün problemler horlamaya sebep olabilir. Çocuklardaki horlama sıklıkla geniz eti ya da bademciğinin belirtisidir. Bütün horlamalar hava yolundaki daralmanın göstergesidir. Eğer daralma çok ciddi ise, hava yolu tamamen kapanabilir. Bu da uykuda solunum duraklaması ile sonuçlanır" dedi.

TEDAVİ ŞEKLİ

Horlamanın obezite, yaşlı ve ağzında kronik hastalıkları olan kişilerde daha sık gözüktüğünü vurgulayan Op. Dr. Özdemir, horlamanın tedavi şeklini ise şöyle anlattı : "Horlama sesi sizden çok, yatağınızı ya da odanızı, hatta aynı çatıyı paylaştığınız kişileri rahatsız eder. Yakınlarda yapılmış bir araştırmaya göre horlayan kişi eşinin uyku süresinde ortalama bir saat azalmaya yol açmakta, yani eşini uykusuz bırakmaktadır. Bunun yanı sıra horlama, uykuda solunum duraklamaları hastalığının da bir belirtisi olabilir. Çocuklarada en sık neden geniz eti ve bademcikte büyüme olduğu için tedavi mutlaka cerrahidir. Erişkinlerde ise yine solunum yolunu daraltan engellerin cerrahi olarak ortadan kaldırılması gerekmektedir. Örnek verirsek, Burun eğriliklerinin düzeltilmesi, küçük dile yapılan müdahaleler gibi. Hastanemizde bu sorun ile ilgili kullandığımız radyofrekans yöntemi ile hastalar bir kaç seans içinde bu sorundan kurtulabiliyorlar. Gece uyurken kimseyi rahatsız etmek istemiyorsanız Mutlaka bir uzman doktora gözükmeniz gerekmektedir" BAHRİ GEBEL