Yöresel ürünlerini ulusal arenada daha etkin hale getirmek için bir çalışma başlatan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bu doğrultuda Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı ve Türk Patent Enstitüsü ile birlikte ortak hareket ediyor. Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, “Avrupa’nın yemek alanında coğrafi işaret uygulaması yok. Uluslararası düzeyde 10 bin coğrafi işaret var. Antep baklava patentini almak için 4 yıl mücadele verdi. Bu bağlamda Avrupaya Türk bayrağını diken ilk şehir oldu” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediyesi, YÜCİTA ve Metro Toptancı Market ile birlikte “Coğrafi İşaretler’de Uluslararası Son Gelişmeler, Yönetişim ve Gaziantep Deneyimi” konulu seminer düzenledi. Zeugma Mozaik Müzesi Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere İtalya, Fransa ve Türkiye’den konunun uzmanları katıldı. Türkiye’nin yöresel ürünlerinin patent ve tescil konusunda hak ettiği yerin alınması gerektiği vurgulandı. 3 oturum şeklinde gerçekleşen seminere yoğun ilgi gösterildi.

GURURLUYUZ

Gaziantep adına önceki gün Cumhurbaşkanı’ndan “Marka Şehir” ödülünü aldıklarını belirten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in hedefi olan bir şehir olduğunu söyledi. Yeni hedefler doğrultusunda ulusal alanda kentler yarışına girildiğini ve Gaziantep’in dünyanın 9’uncu Gastoroloji kenti yapmak istediklerini açıklayan Şahin, “Arkadaşlarımız Fransa’ya gidip yerinde incelemeler yaptı. Toprağımıza ve Anadolu ürünlerimize güveniyoruz. Gaziantep’i gastoroloji alanında hak ettiği yere getirmek istiyoruz” dedi.

ÇOK ÇALIŞMAK GEREK

Kültürel mirasları yarınlara taşımak için çok çalışmaları gerektiğini aktaran Şahin, coğrafi işaret ve paten pazarında dünya genelinde 54 milyar dolarlık bir pastanın bulunduğunu, bu pastadan Gaziantep olarak hak edilen kısmı almak istediklerini kaydetti. Coğrafi işaret konusunda dünyada 16. sırada yer alındığını, gastorolojide 9’uncu olmak istediklerini yineleyen Başkan Şahin, tescil konusunda dernek ve odaların eksik raporlarınından kaynaklanan yanlışları anlattı.

İDDİALIYIZ

Bir çok medeniyetlerin Gaziantep’te yaşadığını ve zamanla ticaretin yanı sıra yemek çeşitleri yaptıklarını vurgulayan Şahin, “Bu anlamda her şeyimiz var. Helvayı birlikte yapacağız. Yöresel ürünlerimizi hep birlikte uluslararası alana taşıyacağız” diye konuştu. Şahin, lahmacun konusunda en az İtalyan pizzası kadar iddialı olduklarını sözlerine ekledi.

27 ÜRÜNÜMÜZ SIRA BEKLİYOR

Vali Ali Yerlikaya ise 80 kardeş şehrin yanında “Marka Şehir” ödülünü almanın çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Önemli olan bu değerleri korumak ve ileriye taşımak. Biz atalarımızdan aldığımızı ruhu ileriye götüreceğiz. Tescili yapılmış olan ürünleri yapan oda ve dernekleri önemsiyorum. Sanayi Odamız’ın AB’de baklava için aldığı ilk tescil alkışı hak ediyor. Şehrimizde baklava, fıstık, sedef, bakırcılık tescili aldı, şuanda 27 ürünümüz sırada bekliyor” bilgisini verdi.

ÖNEM VERİYORUZ

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan da tarih boyunca farklı kültürleri bünyesinde bulunduran Anadolu ürünlerinin coğrafi işaretlerini korumaya ve bölgesel kalkınmaya önem verdiklerini söyledi. Bu konuda bir kanun tasarısı hazırladıklarını ve en kısa zamanda meclis gündemine geleceğini işaret eden Asan, “Ülkemizde 180 adet tescillenmiş ürünümüz, 213 adet baş vuru yapılmış yöresel ürün var. Antep el işi, kutnu kumaşı, Antep katmeri, Antep beyranı, Nizip sabununun coğrafi işaret işlemleri devam ediyor” şeklinde konuştu.

Asan, Afyon sucuğunun, Aydın incirinin, Afyon pastırmasının ve Malatya kaysısının inceleme sürecinin devam ettiğini kaydetti. Asan, Türkiye genelinde birçok oda ve derneğin coğrafi işaret başvurusunun devam ettiğini, ancak 2013 yılında büyük mücadele verilerek alınan Antep baklavasının diğer ürünlere motivasyon açısından önemli bir örnek olduğunu belirtti.

ANTEP BAKLAVASI DİĞER ÜRÜNLERE ÖRNEK OLDU

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, coğrafi işaretlerin Türkiye’de 1997 yılında Akdeniz Üniversitesi’nin bünyesinde kurulduğunu ve dünyada 100 üye ülkenin bulunduğunu belirtti. Coğrafi işaretin küresel bir olgu olduğunu ve dünya ülkelerinin buna büyük önem verdiğini aktaran Tekelioğlu, “Avrupa’nın yemek alanında coğrafi işaret uygulaması yok. Uluslararası düzeyde 10 bin coğrafi işaret var. Antep baklava patentini almak için 4 yıl mücadele verdi. Bu bağlamda Avrupaya Türk bayrağını diken ilk şehir oldu” şeklinde konuştu.

PROJEMİZ ÖNEMLİ

Metro Toptancı Market Gıda ve Gıda Dışı Satın Alma Direktörü Thomas Rudelt, Metro Toptancı Market olarak 1990 yılından itibaren uluslararası bir şirket olmalarına rağmen, bulundukları ülkelerde yerelliğe verdikleri önemi aktarırken, ‘Coğrafi İşaretli Ürünler’ projesi hakkında da çeşitli bilgiler paylaştı. Rudelt; “Metro Toptancı Market olarak, Türkiye’nin eşsiz lezzetlerini kayıt altına alarak gelecek nesillere bırakacağımız kültür mirasımızı oluşturmak adına bugünün de konusu olan ‘Coğrafi İşaretli Ürünler’ projemizi hayata geçirdik. Projemiz kapsamında Finike portakalından Taşköprü sarımsağına, Kars kaşarından Antep fıstığına kadar 52 adet coğrafi işaretli ürüne raflarımızda yer veriyor, gastronomi profesyonelleriyle buluşturuyoruz. Türkiye’de kaybolma tehlikesi olan yerli tohumlara ve ürünlere sahip çıkmak için üreticilerimize danışmanlık ve eğitimler veriyor, ürünlerine alım garantisi sağlıyoruz. Bu eğitimlerin sonunda da onları uluslararası Global GAP sertifikalı üretici yapıyoruz. Böylelikle yerel ürünlerimizi yurtdışındaki mağazalarımızda da satışa sunuyor, dünyaca ünlü şeflerin mutlaklarına girmelerini sağlıyoruz. 2013-2014 sezonunda coğrafi işarete sahip veya işaret adayı olan ürünlerle 8 bin ton ihracat gerçekleştirdik. ” diye konuştu.

BAŞARI ÖYKÜLERİNİ PAYLAŞTI

Metro Toptancı Market Türkiye Gıda ve Gıda Dışı Satın Alma Direktörü Thomas Rudelt, görev aldığı diğer Metro ülkelerindeki gözlemleriyle karşılaştırdığında Türkiye’nin yerel değerler ve coğrafi işaretler konusunda bir hazine olduğunu ve çok büyük bir potansiyel barındırdığını kaydetti. Yurtdışında karşılaştığı uygulamalar hakkında kısa bilgiler paylaştı. Seminer için özel olarak davet edilen İtalya’nın en köklü peynir üreticilerinden, Grana Padona Konsorsiyumu İcra Kurulu Üyesi Attilio Zanetti de İtalya’da coğrafi işaretlemenin önemini vurgulayarak kendi başarı öykülerini katılımcılarla paylaştı.

POZ VERDİLER

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun da, dünyada var olmak için kendi değerlerimize sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Gaziantep’in dünyada kalkının kentler arasında 7’ inci sırada olduğunu ifade eden Coşkun, Gaziantep’in üreten bir cevher olduğunu, bu değerlerin diğer kurumlar ile paylaşıldığını belirtti.

Konuşmaların ardından seminerde emeği geçenlere ve konuşmacılara katkılarından dolayı plaketler verildi.

Öte yandan, fuayede açılan Gaziantep yöresel ürünleri ziyaret eden katılımcılar, ürünler ile basın mensuplarını poz verdiler. Seminer 2’inci ve 3’üncü oturumlarla devam etti. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT