Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu’nunkuruluşunun 10’uncu yıldönümü dolayısıyla ‘buğday, un ve ekmeğin dünü, bugünü ve yarını’ adlı kongre Antalya’nın Serik İlçesi’nde düzenlendi. Kongrenin açılış konuşmasını yapan TUSAF Başkanı Erhan Özmen Türkiye’nin 2013 yılında da dünya un ihracatı şampiyonu olduğunu söyledi.

Belek Turizm Merkezi’nde bulunan Titanic Otel’deki kongreye, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, TUSAF Başkanı Erhan Özmen, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Mesut Köse, Gençlerbirliği Spor Kulübü Başkanı İlhan Cavcav ve yüzlerce sektör temsilcisi katıldı. Özmen, Antalya’da düzenlenen dev zirvede Türkiye’nin 2013 yılında da dünya un ihracatınca şampiyon olduğunu, Türkiye’yi sırasıyla Kazakistan ve Avrupa ülkelerinin takip ettiğini söyledi.

ÜRETİMDE İYİ NOKTADAYIZ

“Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu kurulalı 10 yıl oldu” diyen Özmen “Biz 10 yıldır dünyanın un üretimi konusunda ilk üçte yer aldık. Bundan 10 yıl önce Türkiye’nin toplam un ihracatı 64 milyon dolar iken bugün 950 milyon dolara ulaştık. Un sektörünün federasyonumuz çatısı altında birlikte oluşu Türkiye’yi dünya ölçeğinde daha güçlü kıldı. Bugün yüzden fazla ülkeye un ihracatı gerçekleştiriyoruz. En çok ihracat yapan ülkeler sıralamasında bizim ardımızdan Kazakistan ve Avrupa Birliği ülkeleri geliyor” şeklinde konuştu.

MEVSİMSEL DÖNÜŞÜM YAŞIYORUZ

Özmen, “Geldiğimiz noktada Dünya ve Türkiye’de farklı mevsimsel dönüşümler yaşamaktayız. Yine yoğun kış koşullarının yaşandığı ülkeler, sel felaketleriyle zarar gören tarım arazileri ile kuraklık endişelerinin ciddi boyutlara ulaştığı bizimde içinde bulunduğumuz ülkeler grubu. Bu dengesizlik içinde hasat başında dünya hububat piyasasındaki iyimser beklentilerin fiyatlar üzerinde olumlu etkisi görülürken daha sonra hasat sırasında beklenmeyen yağışların kaliteyi olumsuz etkilemesi, kışlık ekilişlerin gecikmesi, Latin Amerika’da üretim miktarlarının düşmesi buğday fiyatlarında dalgalı bir seyir oluşmasına yol açmıştır. Önümüzdeki sezona ilişkin olarakta iklim koşulları başta olmak üzere özellikle fiyatlardaki dalgalanmaların devam edebileceği beklentisi ihtimali oluşsa da bile önümüzde ki süreçte spekülatif anlamda da fiat dalgalanmalarının herhangi bir sebeple de olsa sık sık karşılaşacağımız yapısal bir duruma dönüşeceğini düşünüyoruz” dedi

KÖSE: İHTİYAÇ KARŞILANABİLİR

Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdürü Mesut Köse ise konuşmasında kuraklık konusunda bilgi verdi. Türkiye’de bu yıl kuraklık olduğunu ama stokların ihtiyacı karşılayabileceğini vurgulayan Köse, “Buğday konusunda Türkiye hiçbir şekilde sıkıntı çekmez. Evet bu yıl Türkiye’de bir kuraklık var ama TMO olarak bu duruma hazırlıklıyız. Yeterince stoğumuz var ve bu stoklarla ihtiyacı karşılayabiliriz” dedi.

KATILIM YOĞUNDU

Üç gün süren kongrede çeşitli oturumlar da düzenlendi. “Buğdayın Dünü, Bugünü ve Yarını”, “Un Sanayisi ve Gelecek Vizyonu”, “Dengeli Beslenmede Ekmeğin Yeri” başlıkları altında düzenlenen oturumlarda buğday, un ve ekmek masaya yatırıldı. Buğday ve un piyasalarındaki son gelişmeler hakkında önemli katılımcıların desteğiyle bilgi alışverişinin yapıldığı ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla uluslararası bir platform haline gelen kongreye yaklaşık 335 firma katıldı ve 50’ye yakın firma da ürünlerini sergileme fırsatı buldu. Kongrede, ayrıca ekmekle ilgili yapılan, “Zehirdir, şekerden farkı yoktur, sağlığa zararlıdır” gibi açıklamalarla yaşanan bilgi kirliliğinin önüne geçmek amacıyla hazırlanan kamu spotu da ilk kez gösterildi. HABER MERKEZİ