Ticaret Odası Başkanı Yardımcısı Fatih Güllüoğlu, Gaziantep’in üretim ve ihracatta oldukça aktif olmasına rağmen rekabet gücünün artması gerektiğini belirtti. KOSGEB Gaziantep Müdürü Dr. Sadık Gözek ise GETHAM projesi ile KOBİ ve girişimcilerin endüstriyel tasarım ve ürün geliştirme kapasiteleri ile rekabet güçlerini artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Gaziantep'te ilk defa tasarım konulu düzenlenen Uluslararası Sempozyumda açılış konuşmasını GETHAM Proje Ekibi Mirko Tattarini ve Michael Chambers’in yanı sıra KOSGEB Gaziantep Müdürü Sadık Gözek ve Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Fatih Güllüoğlu ve Vali Yardımcısı Alaaddin Serdar Polatlı yaptı.

PROJEMİZ DÖRT FARKLI BİLEŞENDEN OLUŞMAKTADIR

Gözek, “GETAM KOSGEB ve Gaziantep Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yürütülen ortak bir projedir. Toplamda 7 milyon 400 bin Euro bütçesi olan projemiz dört farklı bileşenden oluşmaktadır” dedi. Gözek, “ Bunlardan birisi teknik yardım bileşeni. Bu kapsamda bir de inşaat bileşenimiz vardı. Bu kapsamda KÜSGET Sanayi Sitesi’nde bulunan yerleşkemizde 6 bin 400 metrekarelik alanın proje için tahsisini gerçekleştirdik. 2016 yılının başında inşaat başladı. GETHAM’a ait toplam 2 bin 200 metrekarelik binanın teslimini almış bulunmaktayız. GETHAM’ın bir şirket olarak Ticaret Odası ile iş yürütmesini planlamaktayız. Şirket kurulup faaliyete başlayacağız. Hem işletmeler hem girişimciler hem de tasarımcılar GETHAM’ın faaliyetlerinden faydalanarak tasarım kabiliyetlerini geliştirmeye başlayacaklar” diye belirtti.

SADECE ANTEP’E HİTAP ETMİYORUZ

GETHAM bünyesinde dört ana departman oluşacağını anlatan Gözek, "Bunlardan birisi endüstriyel tasarım ve danışma aracılık hizmetleri departmanı, bir diğeri tasarım ve modelleme departmanı, bir diğeri uygulamalı kültürel tasarım danışma departmanı ve son olarak tasarım buluşmaları departmanı olacak. GETHAM sadece Gaziantep’e hitap etmiyor Güneydoğu ile birlikte İç Anadolu’ya da hitap etmektedir. İlerde Türkiye’ye hitap edeceğiz. Bu konuda çok iddialıyız. GETAM Türkiye’de örnek olacak. Bu konuda bir de kültürel arşiv oluşturuyoruz.2018 yılının Nisan ayında GETAM’ın teknik yardım süreci bitecek ancak biz önümüzdeki aylarda şirketi kurarak faaliyetleri devam ettireceğiz. GETAM bundan sonraki süreçte Türkiye’de tasarım üzerine katma değer sağlamasını arzuluyoruz” diye konuştu.

GÜLLÜOĞLU: EN FAZLA İHRACAT YAPAN 5.KENTİZ

Ticaret Odası Başkanı Yardımcısı Fatih Güllüoğlu, ise “Eğer ki, dünyanın en rekabetçi 7 kentinden birisiysek, ülkenin en fazla ihracat yapan 5. kentiysek ve dünyada 200’e yakın ülkeye ihracat ediyorsak, ve biz böyle bir kentsek ürünlerimize değer vermek zorundayız. Onun için de ürün ve hizmet sunumlarımızda inamasyon ve inovaktif yaklaşımla, özgün tasarımlara ve kendimize, işletmelerimize ve işletmedeki çalışanlarımıza, tasarım noktasında gelişmak zorunda olduğumuza inanıyoruz.”

TERCİH EDİLMELİYİZ

“Tercih edilebilmeliyiz” diyen Güllüoğlu, “Bugün hayatımıza giren bütün ürünlerin ortak yanı tercih edilebiliyor olması. Tercih edilebilmeliyiz. İşte bizi biraraya getiren Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Modelleme Merkezimizin tam da şehrimizin ihtiyacı olduğu dönemde ihtiyaçlara cevap vermak için tasarımda merkezi olduğumuzu biliyoruz. Gaziantep’te ticaret ebabları, ticaret odası ve tüccarları olarak inanıyoruz ki, Gaziantep GETHAM Projemiz kendisini yenileyen tasarlamak isteyen, tercih edilmek isteyen hobilerimizin çözüm ortağı olacaktır. Gaziantep KOSGEB işbirliği ile hayata geçirilen, devletimizin Avrupa Birliği tarafından fonlanan projeyi girişicilerimizin hem ürün geliştirmekte hemde mevcut ürünleri iyileştirmek için ihtiyaçları olan her türlü ortam oluşturulmuş ve sağlanmıştır” şeklinde konuştu.

İLHAM KAYNAĞI OLACAK

Güllüoğlu, “Küsget'teki KOSGEB arazisinde kobilerimizin kalbi niteliği olan bölgemizde kurulan merkez, sadece Gaziantep’te değil bölgeyede hizmet verecek potansiyele sahip merkezde ayakkabı, deri, kuyumculuk, makina, metal, eroktronik gibi sektörlere yönelik tasarım ve modelleme atölyelerinde yer almaktadır. Gaziantep bu konuda sadece kendi şehrini değil bölgeyede ithal edecek bir merkezede ulaşmıştır. Projenin çok önemli bir diğer faliyeti de kültürel motiflerin modernize edilmesi alanında çok fayda sağlayacağı da aşikardır. Bu proje Gaziantep’e ilham kaynağı olacaktır” diye belirtti.

ANTEP’İ DAHA İLERİYE GÖTÜRMELİYİZ

Vali Yardımcısı Alaaddin Serdar Polatlı da Gaziantep'in sanayisi ve ticaretiyle ciddi bir atılım yapmış durumda olduğunu söyledi. Polatlı, “Gaziantep, yöresinde rakipsiz bir kent vurgusunu yaptı. Polatlı, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Böylesine güzel Antep için güzel şeyler yapmak üzere hep bir araya geldik. Antep biliyorsunuz, mutfağı ile kültürü ile tarihi özellikleri ile zaten meşhur bir yer. Son yıllarda da sanayi ve ticarette de ciddi bir atılım yapmış bir durumda. Aynı zamanda Türkiye ekonomisine ciddi katkıları olan, yöresinde rakipsiz bir kent. Şimdi bu sanayinin tabiki mutlak bir şekilde yürütülmesi dışında yeni şeylere ihtiyacı olduğu muhakkak. Nedir? Yerel motiflerde yerel özelliklerden yararlanmak suretiyle kendine özgü bir moddelemeyle, sanayinin ise yeni atılımlar içinde olması arzu edilen bir durum. İşte bu amaçla Bilim ve Teknolji Sanayi Bakanlığının yönlendirmesiyle burada KÖSGEB ve Ticaret Odasının katılımcı olduğu güzel bir proje üretilmiş. Bu projeye ilişkin biraz önce gerek proje yöneticileri gerekse proje ortaklığını temsilen ilgili arkadaşlardan gerekli bilgileri aldık”

ÜRÜN İMALATI

GETHAM Sanat Yönetmeni ve Tasarımcı Mirko Tattarini ile Proje Uzmanı Michael Chambers, GETHAM Teknik Destek ekibinin sadece proje kapsamında faaliyet göstermediğini, aynı zamanda Gaziantep merkezli olarak bölgede tasarım kültürü ve altyapısının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını ifade ettiler. Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk otumu olan “Tasarım Ekosistemi Oluşturmak” isimli sunumu yapan Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu ETMK Başkanı Sertaç Ersayın, tüketicilerin artık daha az tüketme eğiliminde olduklarını, bu nedenle Gaziantepli girişimciler ile işadamların da hizmet ve ürün imalatını buna göre şekillendirmeleri gerektiğini belirtti.

ŞAHSİ KONFOR İÇİN HARCALAMA YAPILIYOR

ETMK’nın 1988 yılından itibaren endüstriyel tasarımı topluma ve paydaşlara anlatmak ve sektörün gelişmesini sağlayacak etkinlikler düzenleme alanında çalışmalar gerçekleştirdiğini söyleyen ETMK Başkanı Ersayın, “Bizim 2 TL’ye sattığımızı başkaları nasıl 20 TL’ye satabiliyor diye düşünmek gerekiyor. Ülkemizde tasarıma ayrılan kaynağın artırılması ve ayrı şekilde yönetilmesi gerekiyor. KOBİ’lerimizin bu işe kaynak ayırmaları ve çaba göstermeleri şart. Artık daha minimalist ancak şahsi konforu için para harcayan bir tüketici profili oluşuyor” dedi. HABER MERKEZİ