Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, mazotun çiftçiye daha ucuza satılması gerektiğini belirterek,, "Çiftçiden ÖTV alınmasın. Üreticinin eline para geçmiyor. Tüketici de pahalı yiyor" dedi.

PAZAR SORUNU EN BÜYÜK SORUNUMUZ

Çiftçilerin pazar sorunu olduğunu, ülkemizde pazar sorunu çözülmezse, üreticinin sürekli zarar edeceğini dile getiren Yiğit, "Üretici getirdiği ürününü, kendine kazanç sağlayacak şekilde satamıyor. Üreticimiz ürününü, komisyoncuya 50 kuruşa satıyor,sonra bu ürün tüketiciye 2 TL'den satılıyor. Aradaki fiyat farkı çok fazla. Buradaki aracılara, pazarda ürünü satanlara bir düzenleme getirilmesi şart" diye konuştu.

ÜRETİCİ PARA KAZANAMIYOR

Komsiyoncuların kar için üzerine koyduğu fiyata çözüm bulunması lazım diyen Yiğit,'' Kar'ını koy, kaça satmak istiyorsan sat. Ama 3 TL'ye aldığın ürünü 5 TL' ye satma. Üreticinin suçu ne? Üretici para kazanamıyor. Gübresini sen atıyosun, sen topluyorsun; ama sonuçta yine sen bir şey kazanamıyorsun. Kazanan yine aracılar ve komisyoncular oluyor.'' diye konuştu.

KAZANAN SADECE ARACILAR

Mazotun çiftçiye daha ucuza satılması gerektiğini belirten Yiğit, "Çiftçiden ÖTV alınmasın. Üreticinin eline para geçmiyor. Tüketici de pahalı yiyor. Bu parayı kim kazanıyor? Çiftçinin yaşamına bakın" dedi.

Gübre fiyatlarının çok pahalı olduğunu, gübreyi dışarıdan ithal edilir hale geldiğini söyleyen Yiğit şunları söyledi:"Aslında kendi gübremiz kendimize yeter. Buğdayı bile dışardan alıyoruz. Çiftçi hiçbir zaman para kazanmıyor. Kazanan sadece aracılar oluyor. Antep fıstığının fiyatını 30 TL-40TL'ye çıkardılar. Adam şimdi fıstığı kaçak olarak dışardan getiriyor. Dışardan sırf ucuz diye kaçak yollarla fıstık alırsan bu durumda üreticiyi de mağdur etmenin bir anlamı yok."

BU ÜKEYE TARIM LAZIM

'Ülkemiz tarıma her yönden elverişli' diyen Yiğit,'' arazisi olup ta kullanmayanlar var. Arazini sat, köylüye kullansın. Hem tarım kazansın, hem de tüketici kazansın. İyi tarım yapan çiftçiye, dönümü 50 TL den arazi desteği var. Çiftçilerin eğitime ihtiyacı var. Sanayide lazım ama; sanayiden çok bu ülkeye tarım lazım. Sanayinin %50 'sini çalıştıran tarımdır. Tarımdan ürün elde etmelisin ki, sanayi de çalışsın.''şeklinde konuştu. Okan YILMAZ

***