Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, nohutun kilosunun 6-7'ye kadar çıktığını, fiyat yüksekliği nedeniyle çoğu üreticinin nohut ekemediğini söyledi.

HASAT ZAMANI 4 LİRAYDI

Nohutun Ocak-Şubat ayında ekildiğini ve mutlaka Mart-Nisan yağmurunu yemesi gerektiğini anlatan Ali Çolak, "Bu aylarda yağış fazla olmayınca verim düşük oluyor. Kuraklıktan dolayı rekolteyi tahmin edemez duruma geldik. Üretici artık ekmeye cesaret edemiyor. Nohut az olunca fiyatlarda yükseliyor. Bu sene Eylül ayında nohut hasat edildiğinde fiyat 4 Liraydı. Ürün az olduğu için bugün nohutun fiyatı 6-7 TL arasında" dedi.

BÜYÜKŞEHİR NOHUT VE MERCİMEK DAĞITTI

Çolak, nohutun gübre ve ilaç kullanılmadan üretilen nadir ürünlerden olduğunu, bunun da üretici için bir avantaj olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin üreticiye nohut desteği verdiğini de hatırlatan Çolak, "Bu sene büyükşehir belediyesi nohut dağıtarak üreticiyi teşvik etti. Araban ve Yavuzeli tarafındaki üreticiye nohut dağıttı. Çünkü tohumuda nohuttan olduğu için ekemeyecek çiftçilerimiz vardı. Büyükşehirin bu desteği yerinde oldu" diye konuştu. Meral KINACILAR