Gaziantep'te Zeytinyağı çelişkisi yaşanıyor. Fiyatların tavan yapmasından dolayı üretici sevinirken, tüketici ise aniden yükselen fiyata tepki gösteriyor. Geçtiğimiz yıl, Ege Bölgesinde 6 bin zeytin ağacının kesilmesi sonucu, firmaları Gaziantep ve bölgesine yönlendirdi. Türkiye'nin önemli ihraç sektöründen birisi olan zeytinyağına yoğun talep Gaziantep'teki üreticilerin yüzünü güldürdü. Geçtiğimiz yıllarda 18 litresi 120 ila 150 TL'den satılan zeytinyağı, yoğun talep üzerine fiyat patlaması yaşadı. Gaziantep'te 18 litresi 220 ila 240 TL arasında satılan zeytinyağı, tüketiciyi çıkmaza soktu.

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep'in zeytinyağında iyi noktada olduğunu ve en çok üretimin Gaziantep ve çevresinde yapıldığını söyledi. Rekoltenin düşük oluşu ve sınırlardan kaçak girişlerin engellenmesinden dolayı fiyat artışının olduğunu belirten Tiryakioğlu, "Egeli üretici de Gaziantep'e geldi. Fiyatlar bu nedenle de arttı. Düşüş olacağını sanmıyorum" dedi.

TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

Ege'de sıkıntıların olduğunu ve bu nedenle Gaziantep'in tercih edildiğinin altını çizen Tiryakioğlu, "En çok zeytin üretime bölgede bizde. İhracat tonaca ulaştı ancak bölgede bu tek başına yeterli değil. Bundan sonraki yıllarda da üretim devam edecek. 5-6 yıl önce ekilen ağaçlar verim veriyor. Bundan sonra da vermeye devam edecek ve yenileri gelecek. Fıstıktan sonra zeytinyağımız var" diye konuştu. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT