Türkiye'de İlk kez düzenlenecek olan Gaziantep Bulgur Festivali bugün start alıyor.. Saat 10.30'da Gaziantep Botanik Park yanındaki alanda gerçekleşecek olan Bulgur Festivali’ndeki seminer ve panellerde bulgurun tarihçesi, beslenmedeki yeri, pişirme teknikleri gibi konular anlatılırken, yemek yarışmaları ve konserler de yer alacak. Ünlü sanatçı Kubat ile Gaziantep'li Oktay Oktay'ın sahne alacağı festivalde Mesut Yar ise sunuculuk yapacak.

Ticaret Borsası, Büyükşehir Belediyesi ve Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu işbirliğinde; Gaziantep Üniversitesi, Sanayi Odası,Ticaret Odası, Bulgur Sanayicileri Derneği ile şehirdeki tüm kurum ve kuruluşların desteğiyle düzenlenen Bulgur Festivali’nde, Türkiye ve yurtdışından gelen konuklara bulgurla yapılan yemekler tanıtılacak, bulgurun sağlıklı beslenmedeki yeri anlatılacak, dünyaca tanınmış şefler atölye çalışmaları ile bulgurla yapılan yiyecekleri sunacak.

ÇOCUKLARDA UNUTULMADI

Festival programı kapsamında seminer ve panellerde “Bulgurun Yükselen Bir Değer Olarak Dünyada Pazarlanması, Uluslararası Şeflerden Dünya Mutfağının Önde Gelen Yemeklerinin Pirinç Yerine Bulgur ile Yorumlanması, Bulgurun Tarihi, faydaları gibi konular işlenirken eş zamanlı olarak da halk oyunları, konserler, müzik dinletileri ve çocuklara yönelik etkinlikler de gerçekleşecek.

ÜNLÜ ŞEFLERDEN BULGUR TARİFLERİ

Yarın başlayacak olan festivalin ilk gününde açılış konuşmalarının ardından Hedik (buğdayın kaynatılmasıyla elde edilen iri taneli bulgur) kazanı ateşi yakılacak. Kazanda kaynayan hedik, festivale katılanlara ikram edilecek ve ardından 101 Bulgur Yemeği Sergisi gerçekleşecek. Dünyaca ünlü Gaziantepli şef Yunus Emre Akkor, Bulgur Yemekleri sunumu yaparken, Gaziantepli şefler açık mutfak etkinlikleri sunacak ve Yemek kültürü araştırmacısı - Gazeteci Nedim Atilla da Anadolu’da Bulgur Yemekleri konulu bir konuşma yapacak.

KUBAT'TAN MÜZİK ZİYAFETİ

Moderatörlüğünü Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram’ın yapacağı “Bulgurun Yükselen bir Değer olarak Dünyada Pazarlanması” konulu panelin ardından Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği’nin düzenlediği “Ninelerden torunlara 1001 kültürü ile Gaziantep Gastronomi Masalları adlı yemek yarışması yapılacak. Birinci günün akşamı sanatçı Kubat festivale gelenlere müzik ziyafeti sunacak.

DİLARA KOÇAK'TAN ÖNEMLİ BİLGİLER

YEMEK YARIŞMASI

Gaziantep Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencilerinin yarışacağı yemek yarışması, “Bulgur Tarihine Şahitlik Eden Duayenler” konulu panel ve yerel sanatçılar Fatih Toker ile Oktay Oktay konseri festivalin ikinci gününde yar alan etkinlikler arasında olacak. İki günlük festival boyunca bulgur temalı çocuk oyunları, atölye oyunları ve DJ performansı da diğer etkinliklerle eşzamanlı olarak gerçekleşecek. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT