Milyonlarca genci ilgilendiren üniversite sınav sistemi değişikliği ile ilgili detaylar belli oldu. Öğrenciler için çile haline gelen ve strese sokan sınavda YGS ve LYS ayrımı kaldırıldı, 18 puan türü 4'e düşürüldü, sorular sadeleştirilip müfredattan sorulacak ve bir hafta sonunda yapılacak.

MÜJDEYİ SARAÇ VERDİCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında sinyalini verdiği üniversiteye giriş sisteminde değişiklikle ilgili çalışmayı YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç açıkladı. Saraç, yeni düzenlemeyle sınavın bir hafta sonunda başlayıp bitirileceğini belirterek, "Yeni sistemde Türkçe ve matematik bu sınavın merkezinde olacak" dedi. 2017-2018 Akademik Yılı açılış töreni dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Törende konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversite giriş sistemiyle ilgili yaptıkları yeni çalışmayı açıkladı. Üniversiteye sınavsız geçiş mümkün olmadığını belirten Saraç, sınav stresini azaltacak daha yalın bir sistemin Türkiye'ye kazandırılmasının kaçınılmaz bir gerçek olduğunu söyledi.

18 PUAN TÜRÜ 4'E DÜŞECEKUygulanan sistemin iki aşamalı olduğunu belirten Saraç şu bilgileri verdi: "Şu andaki sisteme göre, ilki mart, ikincisi haziranda toplam 5 gün sürmektedir. Neredeyse 4 aya yayılan bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlayıp bitirmeyi planlamaktayız. Diğer önemli değişiklik ise puan türlerinde gerçekleşecek. 18 puan türünde de azaltmaya gidiyoruz. Bunlar çok az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacak. Fakat her bir puan türünde temel Türkçe ve temel matematiğin katkısı bulunacak. Yeni sistemde önemli bir değişiklik de Türkçe ve matematik bu sınavın merkezinde olacak."

SORULAR MEB MÜFREDATINDANSaraç, üniversite sınavlarının milyonlarca kişiyi etkilediğini de belirterek, "Ailelerimiz ve öğrencilerimiz asla tedirgin olmasın, endişeye kapılmasın. Sorular aynı eskisi gibi MEB müfredatından sorulacak" diye konuştu.

YGS VE LYS AYRIMI KALKACAKYeni sistemde 18 puan türü azaltılacak. Yükseköğretim programlarına Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlık ve Dil puanları ile girilecek. Türkçe ve matematiğin merkezde olacağı sınavda MEB müfredatından da sorular yer alacak. Baraj puanı yine olacak. Sınavda YGS ve LYS ayrımı kalkacak. Yeni sistemle sınav bir hafta sonunda gerçekleştirilecek.

İNŞALLAH DAHA DA KOLAYLAŞTIRIRIZCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sınav sistemlerinin defalarca değiştirilmesine rağmen öğretmenleri, öğrencileri ve velileri memnun eden bir sonuca ulaşılamadığını belirtti. Erdoğan, "Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı konusunda da öğrencilerimizin işlerini kolaylaştıracak formüller geliştirmekte fayda var. YÖK Başkanımız bazı müjdeler verdi, teşekkür ediyorum. İnşallah bunları daha da kolaylaştırırız" dedi. Yeni sistemin, öğrencilerin çalışma sistemlerini değiştirmesini gerektirmeyeceği belirtiliyor. YÖK Başkanı Saraç da konuya ilişkin, "Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerini değiştirmesinler sıkı sıkı derslerine sarılsınlar. Daha yalın, sade ve sistemli yönetilir hale getirmeyi hedefliyoruz" bilgisini verdi.