Milliyet Gazetesi'nden Gökçer Tahincioğlu'nun Gaziantep Üniversitesi'nin İslahiye'deki fakültesinde okuyan öğrencilerin fişlendiği haberi valiliği harekete geçirdi. Gaziantep Valiliği, haber üzerine gerekli soruşturma yapılmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü'nden müfettiş talep etti. CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ ise soru önergesi verdi. Serindağ, Gaziantep Üniversitesi öğrencilerinin fişlemelerini “kişi hak ve özgürlüğüne aykırı” olarak değerlendirerek, “bu tür keyfi uygulamalara son verilmeli” dedi.

Gaziantep Üniversitesi'nin İslahiye ilçesindeki Meslek Yüksekokulu'nda öğrenim gören öğrencilerin güvenlik güçlerince takip edilerek fişlendiği yönündeki haber üzerine Gaziantep Valiliği soruşturma başlattı. Gaziantep Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, soruşturma için müfettiş talep edildiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: "2011- 2012 yılı eğitim öğretim döneminde Gaziantep İslahiye ilçesi'nde öğrenim gören öğrencilerle ilgili çıkan haberlerde iddia edilen konularla ilgili gerekli soruşturma yapılmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğünden müfettiş talep edilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

ÜNİVERSİTEDEN AÇIKLAMA

Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü, fişleme iddialarına ilişkin haberler üzerine yazılı açıklama yaptı. İslahiye Meslek Yüksekokulu'nda takibe alınan öğrencilerin güvenlik birimlerince fişlendiğinin iddia edildiğini ancak Üniversite yönetiminin de suçlandığı ileri sürülen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bahse konu haberde, üniversite yönetimine mesnetsiz, temelsiz suçlamalar yapılmaktadır. Üniversitemizin hiçbir öğrencimizin özel hayatını izleme ve takip etmek gibi bir işlem ve eylemi olmadığı gibi iddia edilen fişlemelerden haberdar değildir ve emniyet dahil hiçbir kamu kurum ve kuruluşuyla, haberde geçen çağdışı bir konuda işbirliği ve paylaşım da söz konusu değildir. Yazıda, üniversite yöneticilerinin de yapıldığı ileri sürülen fişlemeden bilgisi olduğu yönündeki iddialarda asılsızdır. Haberde üniversite ile ilgili, asılsız ve mesnetsiz iddialar ve suçlamalar adeta kanıtlanmış gerçeklermiş gibi kaleme alınmış ve yazıyı okuyanların zihninde, yazılanlar gerçekmiş gibi bir düşünce yaratılmak istenmiştir. Tüm yasal haklarımızın saklı olmak kaydıyla kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız."

İŞTE O HABER

Tahincioğlu, "öğrencilere ahlak takibi" başlığı ile verdiği haberde, Polis ve istihbarat kimin kimle gezdiğini, kimle duygusal ilişki yaşadığını, hangi arabada veya ağaç dibinde oturup sohbet ettiğini bile yazdığını belirtti. 12 Eylül 2010’da tarihindeki referandumla yapılan anayasa değişikliğiyle fişlemelerin son bulduğu söylenmesine rağmen, önce Tunceli’de halkın fişlendiği, şimdi ise Gaziantep’teskandal fişleme belgeleri ortaya çıktı. Belgelere göre Gaziantep Üniversitesi’ne bağlı olarakİslahiye’de okuyan öğrenciler sadece siyasi yönden değil, “ahlaki” olarak da fişlenmiş. Fişlemelerde öğrencilerin fotoğraflarının yanında, tüm kişisel ve iletişim bilgilerinin yanı sıra kimle ‘duygusal ilişki’ yaşadıkları, kimin kiminle arabada oturduğu gibi tamamen özel hayatıilgilendiren bilgiler de yazıldı. Tunceli Hozat’ta vatandaşların tümünün takibe alındığını belgeleyen fişlemelerle ilgili soruşturma sürerken Gaziantep’te üniversite öğrencilerinin fişlendiği açığa çıktı.

Özel hayatı izlemişler

Milliyet’in ele geçirdiği belgelere göre fişlemeler özellikle Gaziantep Üniversitesi’nin İslahiye’deki fakülte ve yüksekokullarında okuyan öğrencileri hakkında. İl ve ilçedeki güvenlik birimlerince yapıldığı belirtilen fişlemelerde, öğrencilerin sadece siyasal düşünceleri değil özel hayatlarına dair bilgilerin de toplandığı görülüyor. Üstelik bu bilgiler, fişlerin “değerlendirme” bölümünde “özet” olarak nitelenen bölüme açık biçimde yazılı. Fişlerin, “özet” kısmı belgelerde açık biçimde görülürken, “detaylı” bölümler ortaya çıkmadı; buradahangi bilgilerin işlendiği de bilinmiyor. Üniversitenin haberi var mı?

Bu fişleme belgelerinin ‘bilgi amaçlı’ olarak, üniversite dahil il ve ilçedeki birçok kamu kurum ve kuruluşuna da gönderildiği, fişlerin burada açığa çıktığı öğrenildi. İslahiye’deki üniversite çevreleri, fişlemeden haberleri olmadığını, emniyetin bu çalışmayı yaptığını belirtti. Çok sayıda öğrenci ise emniyet ve istihbarat tarafından sürekli takip edildiklerinden yakındı. Emniyet ile üniversite işbirliği

Öğrenciler, İslahiye’deki üniversite yönetiminin de fişlemelerden haberdar olduğunu savundu. Tesadüfen ele geçirilen fişlemelerde bilgileri yer alan öğrencilerin ise takip edildiklerini bilmedikleri belirtiliyor. İlçedeki bazı kaynaklar da fişleme belgelerinin üniversite bilgisayarından çıktığını, emniyetin düzenli olarak bazı bilgileri üniversite ile paylaştığını öne sürdü. Fişleme tarihleri görünüyor

Belgelerde kişilerin fotoğrafı, kimlik numarası, anne ve baba adı, doğum yeri ve tarihi, nüfusa kayıtlı olduğu yer, İslahiye’deki adresleri, telefon numaraları, elektronik posta adresi, velilerinin telefon numaraları ve adresleri yazıyor. Belgelerdeki tarihler 2010’dan 2011 sonuna kadar fişleme yapıldığını gösteriyor. Ancak, fişlemelerin bu tarihten sonra da devam ettiği ve halen sürdüğü belirtiliyor.

İŞTE O BİLGİLER

Kol kola geziyorlar

İsimlerini gizli tuttuğumuz öğrencilerle ilgili bazı belgelerin “özet” kısmında yer alan değerlendirmeler şöyle:

* (Erkek öğrenci) Psikolojik rahatsızlığı var. Olur olmaz şarkı-türkü söylüyor. Kurban bayramı tatiline gitti ve hâlâ dönmedi (21.12.2010). Yapılan kontrollerde 11 Nisan 2011 tarihinde deokulda olmadığı, okul idaresinden rahatsızlığından dolayı okulunu dondurduğu bilgisi alındı. * (Kız öğrenci) 11 Mayıs 2010’da aynı okulda yaşayan F. ile problem yaşadığı, şahsın abisinin kendisini okuldan almak istediği ancak okula devam ettiği, sol görüşlü öğrencilerle görüldüğü. * (Erkek öğrenci) Aynı okulda yaşayan A. ile duygusal arkadaşlığı olduğu, bu arkadaşlığının A.’nın sözde Kürt olduğu için ayrıldığı, kızın abisinin gelerek sıkıştırdığı ancak olumsuz bir durumun olmadığı. * (Erkek öğrenci) MHP ilçe binasına gidiyor. Okul içerisinde reislik yapıyor. MHP’nin düzenlediğiesnaf gezisine katıldı. * (Kız öğrenci) Okul içerisindeki kavgaya karıştığı. Duygusal ilişkiden kavganın çıktığı. 2. sınıf öğrencisi K. ile samimi olduğu, arkadaşlıklarının devam ettiği tespit edilmiştir. * (Erkek öğrenci) 7 Mayıs 2011’de Akın Birdal ilçemize gelişinden gidişine kadar elinde flama ile birlikte dolaştığı, ilçemiz sakinlerinden BDP ile yakın olan K. ve 3-4 kişilik grupla, parkın içerisindeki kamelyada oturup, yarım saat kadar görüşme yaptılar. (çok sayıda öğrenci için Birdal’ın gezisine katıldığı için benzer fiş düzenlendi) * (Kız öğrenci) Okulun ikinci döneminde merkezdeki Gaziantep Üniversitesi’ne geçiş yaptığı. ‘Kol kola gezdiler’ * (Kız öğrenci) 2. sınıfta okuyan Ç. ile arkadaşlık yaptığı, samimi olarak kol kola gezdikleri. * (Kız öğrenci) 20 Mart 2010 günü, akşam saatlerinde ilköğretim okulu karşısındaki boşluk arazide kamyonet içerisinde İslahiyeli ... ailesinden ... işi yapan .. ile bulundukları. * (Erkek öğrenci) 1. sınıftaki T adlı kız, Ö. ile çok samimi görünüyor. ... ile aynı evde kalıyorlar. * (Kız öğrenci) Okuldan başkalarıyla birlikte olduğu söylentilerinden dolayı kavgaya sebep olmuştur. Şahsın okulla bağlantısı olmayan kişilerle sık sık görüştüğü, bu şahıslar ile geceleride beraber olduğu duyumları alınmıştır.

MİLLİYET