Gaziantep, Gastronomi dalında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağına" girdi. UNESCO, 33 ülkeden 47 kenti "Yaratıcı Şehirler Ağına" aldı. Gaziantep, UNESCO'nun bugün aldığı kararla, bu alanda Türkiye’nin öncü şehir olma özelliğini kazandı.

FATMA ŞAHİN: KENDİ DALIMIZIN NOBELİNİ ALDIK”

Yemekleri UNESCO korumasına alınmasını değerlendiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Nobel'de Aziz hoca, Gaziantep ise mutfağı ile BM'ye damgasını basmıştır" dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma şahin, Gazi Muhtar Paşa Caddesi Nişantaşı Sokak'ta düzenlenen karnavalda, UNESCO'nun Gaziantep yemeklerini koruma altına almasını değerlendirdi. Gaziantep'e Gastronomi ünvanının verilmesinin Nobel ödülü kadar değerli olduğunu vurgulayan Başkan Şahin, “Kendi dalımızın Nobel'ini aldık. Tescillendi, artık Gaziantep mutfağı dünyanın en önemli mutfaklarından bir tanesidir. Çeşitliliği, lezzetiyle de artık dünyanın lezzet başkentidir. O yüzden UNESCO’dan aldığımız bu ödül Gaziantep’imize Türkiye’mize hayırlı olmasını diliyoruz. Ve bununla alakalı kültürel mirası korumak, kollamak, gastronomiye, mutfağımıza sahip çıkmak hepimizin görevi Gaziantep’in, ülkemizin görevi odalarımızla beraber zaten yıllardır yaptığımız bir çalışmaydı. Kendi içinde mutfaklar yarıştı büyük bir rekabet vardı. Burada yarışı Gaziantep birincilikle tamamladı. Hayırlı olsun diyorum. Artık yalnızca antik kentleriyle değil, mutfağımızla da söz sahibiyiz. Bu ülkemize getirdiği ödülden dolayı da çok mutluyuz gururluyuz. Gazi şehrimiz her şeyin en iyisini hak ediyor. Dün nasıl Aziz Hoca Nobel'de Türkiye’yi temsil ettiyse bugün Gaziantep, Gaziantep mutfağında da Birleşmiş Milletlere damgasını basmıştır. Şehrimize hayırlı olsun” dedi.

Öte yandan karnaval alanındaki stantları gezen Başkan Şahin'e kavurma ikram edildi. Karnaval alanında bulunan fıstık kabuğu ile kaplı nostaljik aracın yanına giden Şahin, bir süre aracın sahibiyle de sohbet etti.

TAHİR TEKİN ÖZTAN: HEPİMİZE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR

Gaziantep’in UNESCO tarafından gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağına alınmasının kentin tanıtımı için büyük önem taşıdığını ifade eden Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Şef Tahir Tekin Öztan, “Büyük mücadeleler sonucunda Gaziantep hak ettiği unvana kavuşmuştur. Emeği geçenleri Başka Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin olmak üzere yürekten kutluyorum. Bundan sonra hepimize daha büyük görevler düşüyor” dedi.

Yaratıcı Şehirler Ağı (Creative Cities Network), 2004 yılında UNESCO Yürütme Kurulunun 170. toplantısında alınan karar doğrultusunda dünyanın farklı ülkelerinden 116 şehrin katılımıyla kurulmuştu. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin şehirlerinin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmalarına katkı sağlamayı hedefleyen söz konusu ağa üye olan şehirler, yerel yaratıcılık, tanıtım ve görünürlüklerini artırmayı hedeflemekte UNESCO’nun kültürel çeşitliliğin desteklenmesi doğrultusundaki görüşlerini paylaşmaktadır.. Programa katılım, "el sanatları ve halk sanatı", "dizayn", "sinema", "gastronomi", "edebiyat", "müzik" ve "görsel sanatlar" alanında gerçekleştiriliyor.

GAZİANTEP EKLENDİ

Şu ana kadar UNESCO gastronomi listesine dünyanın dört bir yanından sadece sekiz kent kabul edilmişti. Listeye şu ana kadar Çin’den iki kent, Brezilya, Güney Kore, İsveç, Kolombiya, Japonya ve Lübnan’dan birer şehir girmişti. Bugün Gaziantep ile birlikte 9 kent daha bu listeye eklendi.

TANITIM ATAĞI ÖNEMLİ

UNESCO tarafından gastronomi kenti olarak ilan edilen Gaziantep’in tanıtım atağına geçmesi gerektiğini de vurgulayan Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Şef Tahir Tekin Öztan “Gaziantep bu anlamda önemli bir tanıtım hamlesi başlatmak ve gastronomi kenti olma özelliğinin hakkını vermek zorunda. Özellikle mutfak kültürümüzün yeni nesiller yanında yabancılara öğretilmesi için gerekli alt yapının oluşturulması, bu alanda önemli adımların atılması zorunludur. Bu unvan öyle sıradan bir unvan değildir. Gaziantep’te birçok sektöre sinerji getirecektir. Konaklamasından restoranlarına, hediyelik eşya satışından diğer kültürel varlıkların tanıtılmasına kadar Gaziantep’in önü açılmıştır. Gazianteplilerin el birliği ile doğru bir yol haritası oluşturarak bir an önce faaliyetlere başlaması, beraberinde festivallerin önünü açması gerekmektedir. Bizler üzerimize düşenleri dün olduğu gibi yarınlarda da Gaziantep ve ülkemiz için yapmaya devam edeceğiz” dedi. Şu ana kadar UNESCO gastronomi listesine dünyanın dört bir yanından sadece sekiz kent kabul edilmişti. Listeye şu ana kadar Çin'den iki kent, Brezilya, Güney Kore, İsveç, Kolombiya, Japonya ve Lübnan'dan birer şehir girmişti. UNESCO tarafından alınan son kararla Gaziantep ile birlikte 9 kent daha bu listeye eklendi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT - AA

EVREN TUĞSUZ: ÖNEMLİ BİR FIRSAT

Binlerce yıllık bilgi ve kültür birikimine sahip dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden birisi olan Gaziantep Gaziantep hak ettiği ödülü UNESCO’dan aldığını söyleyen Genç Turizmci Evren Tuğsuz, “Gaziantep’te bu sektöre hizmet verecek ara elemanların yetiştirilmesi ve gastronomi turizmine paralel olarak kültür turizminin de geliştirilmesi önemli olacaktır” dedi.

Binlerce yıllık bilgi ve kültür birikimine sahip dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden birisi olan Gaziantep’in sahip olduğu değerler ve dinamiklerin kentin tanıtımıyla daha çok değer kazanacağını ifade eden Tuğsuz, Gaziantep’in UNESCO tarafından gastronomi alanına alınmasının Gaziantep için her açıdan önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

YÜREKTEN KUTLUYORUM

Gaziantep’i dünyanın birçok alanda adım adım keşfetmeye başladığını da belirten Tuğsuz, “Önümüzdeki süreçte Gaziantep’in mutlaka planlı ve programlı bir şekilde tanıtım atağına geçmesi gerekiyor. Gaziantep’in UNESCO tarafından gastronomi ağına alınması uzun ve yorucu bir çalışmanın ürünüdür. Bu kararın alınmasında büyük çabalar gösteren Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’i ve kararın alınmasında emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum. Bu kararla Gaziantep dünyanın general kentleri arasında yerini alacaktır. Bu karar sadece yemek kültürümüzün tanıtılması ve ekonomiye katma değer sağlamasını kapsamaz. Bütün turizm işletmeleri için yeni bir sinerji kaynağı olacaktır. Turizm yatırımcılarının bunu göz önüne alarak yeni yatırımlara yönelmesi, gastronomi kenti olma özelliğinin Gaziantep’e yerleştirilmesi gerekir. Bunun için yöresel yemeklerin sunulduğu restoranların sayısının arttırılması, bu sektöre hizmet verecek ara elemanların yetiştirilmesi ve gastronomi turizmine paralel olarak kültür turizminin de geliştirilmesi önemli olacaktır. Gastronomi adı altında düzenlenecek kongreler, dünya yemek kültürlerinin bir araya getirilmesi Gaziantep yemekleriyle kıyaslanması ve bilimsel boyutların gözler önüne serilmesi ilk adımda yapılacak önemli işlerdir. Bunun için yerel yönetimler ve STK’larımız, yazılı, görsel, işitsel basın kuruluşlarımız el ele vererek sektöre canlılık kazandıracak projelere imza atmalıdır. Tanıtım adına bütün kanallar doğru kullanılarak alınan bu kararın Gaziantep için büyük bir fırsata dönüştürülmesi elbette atılacak adımlara bağlıdır. Emeği geçenleri tekrar yürekten kutluyorum ” şeklinde konuştu.