Canlı Hayatını İyileştirme Derneği (CAHİDE), TBMM Çevre Komisyonunda Görüşülen Hayvanları Koruma Kanunu Tasarısı'nda son umutlarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi. CAHİDE Başkanı Dr. Cengiz Bayram, Oylanan maddelerde, neticesi "onbinlerce hayvanı ölüme götürecek" olan, sahipsiz kedi ve köpekleri de deney işkencesine yollayacak kararlar alındığını belirtti.

HAYVANLARA İŞKENCE

Daha önce Başbakan tarafından durdurulan ilk yasa tasarısında yer alan ve on binlerce köpeğin öldürülmesi demek olan adı Doğal Park olan tecrit kamplarının adının bu kez "Besleme Noktaları" olarak değiştirildiğini belirten Bayram, "Biz hayvan hakları savunucuları biliyoruz ki; besleme noktaları adı altında yine hayvanlar toplanacak, açlık ve ölüme gönderilecektir. Türkiye'de hayvan deneylerinin, gerçek anlamda bilimsel araştırma için değil, üniversite mensuplarına "Akademik Kariyer" sağlamak için hayvanlara uygulanan bir işkence olduğu bilinen bir gerçektir. Bizler, fareleri, tavşanları, domuzları bu işkenceden kurtarmaya çalışırken, Orman Su İşleri Bakanlığı çıkardığı Deney Yönetmeliği ile ve sonra da onu bu yasa tasarısı ile destekleyerek "sahipsiz kedi ve köpeklerin de" üzerinde deney yapılmasının yolunu açtı. Hatta bizim sahipsiz kedi ve köpeklerimiz, bu yönetmelik ve yasa ile, deneylerde kullanılmak üzere aynı zamanda ihraç da edilebilecek" dedi.

TEDBİR YOK

"Petshoplarda kedi-köpek satışı yasaklanmasına rağmen, üretimin kontrol altına alınmasına yönelik hiç bir tedbir taslakta yoktur" diyen Bayram, " Bu durumda, kedi ve köpekler merdiven altlarında ve denetlenmeden, ruhsatsız üretim çiftliklerinde gözden uzak daha kötü şartlarda üretilmeye devam edecektir. Bizim beklentimiz, geçen defa olduğu gibi Sayın Başabakan'ımızın tasarının bu şekli ile çıkmasını da engellemesidir. Yani, hayvanları yok etmeye yönelik bu yasa tasarısında son umudumuz Sayın Başbakanımızdır" dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT