CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, parti görevi için 15 Ocak'ta Şanlıurfa'ya yaptığı ziyaretin dönüşünde çok az kar yağmasına ve çok yoğun olmayan sise rağmen Şanlıurfa, Diyarbakır, Kahramanmaraş ve Gaziantep'teki uçuşların o gece iptal olması ile ilgili TBMM Başkanlığı'na Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu.

Umut Oran, uçakların sıfır metre görüşte bile emniyetle inebilmesini sağlayan kategori 3C (CAT3C) standartlarındaki Aletli İniş Sisteminin (ILS) niçin bölgede olmadığının açıklanmasını isterken, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'a ise devlet uçak-helikopterleri için inşa edilen Esenboğa'daki hangarın bu sistemleri bozup bozmadığını sordu.

DHMİ AÇIKLAMA YAPMIŞTI


Bu iddianın geçen yıl gündeme gelmesi üzerine Devlet Hava Meydanları İşletmesi bir açıklama yapmıştı: "Gerçekleştirilen inceleme ve sinyal performansına yönelik simülasyon çalışmaları neticesinde, ILS CAT III sinyalleri üzerindeki olumsuz etkinin, pistin 5 no'lu apron bölgesinde bulunan devlet uçakları hangarından kaynaklanmadığı kesin olarak anlaşılmıştır"

Hangarın dışında farklı etkilerin bulunduğuna dikkat çeken DHMİ, sinyallerin yansımaların bertaraf edilmesine ve sistemin CAT3 performansına tekrar çıkarılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtmişti.

UMUT ORAN'DAN SORULAR

Şanlıurfa'ya 15 Ocak 2015'te yaptığı ziyaret sırasında çok önemli kimi sorun ve şikâyetlerin kendisine iletildiğini belirten Umut Oran, '15 Ocak 2015 tarihi akşamı Şanlıurfa'dan İstanbul ve Ankara'ya yapılacak uçuşlar kar yağışı nedeniyle iptal edildiği için karayoluyla Diyarbakır, Gaziantep ve Kahramanmaraş'a gitmeye çalıştım ancak buralardaki uçuşlar da iptal edildi. Bu nedenle Diyarbakır yolundan geri dönerek toplamda 570 kilometre mesafeyi karayoluyla kat ederek Adana'ya geçip ertesi sabah İstanbul'a uçabildim' dedi.

Umut Oran'ın, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'a yönelttiği sorular şöyle:Eski alanda hiç sorun yaşanmazdı.

- Şanlıurfa'nın şehre 7-8 kilometre mesafede olan eski havaalanında sis, kar yağışı, buzlanma sorunu yaşanmazken şehre 36 km uzaklıktaki GAP Havalimanında neden bu sorunlar yaşanmaktadır? Şanlıurfa'daki yeni havaalanı neden kente çok uzak olan bu bölgeye yapıldı, bu havaalanının yeri yanlış mı belirlendi, bu sorunlar neden yaşanıyor?
- Şanlıurfa GAP Havaalanında 3-4 santimetrelik kar yağışı bile uçuşları etkiliyor mu, 15 Ocak'taki uçuşlar neden iptal edildi?
- Şanlıurfa'da 2007 yılından bu yana kullanılmayan eski havaalanının akıbeti nedir, burası atıl olarak mı tutulmaktadır, burayı ne yapacaksınız?
Aletli İniş Sistemi kaç havalimanında var?
- Türkiye'de toplam kaç havaalanı, havalimanı bulunmaktadır, bunların kaçında sisli havalarda güvenli inişi sağlayan ILS cihazı (İnstrument Landing System-Aletli İniş Sistemi) bulunmaktadır?
- ILS'lerde üç kategori olduğu bilinmektedir, Türkiye'de CAT1, CAT2 ve CAT3 hangi havalimanlarında bulunmaktadır?
- Türkiye'de kaç kaptan pilot, pilot, uçuş ekibinin CAT3 yetkisi, sertifikası bulunmaktadır?
- Gaziantep'te ILS sistemindeki sorun kaç aydır tamir edilmeye çalışılıyor, sistemin çalışmama gerekçesi nedir, sistem ne zaman düzelecek?
- Esenboğa ve Atatürk havalimanına kurulan CAT3'ün her birisinin maliyeti kaç TL'dir?" DHA