MHP’nin Gaziantep Milletvekili aday listesinde de sürprizler yaşandı. Son dakikaya kadar başvurusunu Gaziantep’ten yapan Edip Semih Yalçın’ın birinci sıradan gösterilmesi beklenirken, MHP’de ilk sırada Ümit Özdağ’ın yer alması sürpriz oldu. Eski il başkanı Mustafa Erzin’in listeye girememesi de şaşırttı.

İŞTE MHP GAZİANTEP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

1-ÜMİT ÖZDAĞ,

2-TOLGA ORHAN,

3. SERVET DEMİR,

4 FEVZİ KOÇOĞLU,

5 SERMET ATAY,

6 CÜNEYT AYATA,

7 ÖMER OĞUZ,

8 KENAN ÇAKIR,

9 MEHMET DEMİR,

10 ÖMER YILMAZ,

11 MEZİNE SIRAKAYA,

12 SERDAR ÖNEL

ÜMİT ÖZDAĞ KİMDİR ?

3 Mart 1961 tarihinde Japonya’nın başkenti Tokyo’da doğdu. Babası emekli asker Muzaffer Özdağ’dır. İlk, orta ve lise eğitimini TED Ankara Koleji’nde tamamladı. Yüksek öğrenimini Almanya’nın Münih kentinde Ludwig Maximilians Üniversitesi siyasal bilgiler, felsefe, iktisat fakültelerinde tamamladı. Yüksek lisans çalışmasını Türkiye’de Planlı Kalkınma ve Devlet Planlama Teşkilatı üzerine hazırladı.

1986 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1990 senesinde ‘Atatürk ve İnönü Döneminde Ordu-Siyaset İlişkileri’ konulu tezi ile siyaset bilimi doktoru oldu. 1993 yılında ‘Menderes Döneminde Ordu-Siyaset İlişkileri ve 27 Mayıs İhtilali’ konulu tezi ile siyasal teori doçenti unvanını aldı.

1994 yılında ‘Avrasya Dosyası’ adlı üç aylık uluslararası ilişkiler ve stratejik araştırmalar dergisini çıkardı. 1980’lerin sonundan itibaren terörizm ve etnik sorunlar konusunda çalıştı.

1990’lı yıllar boyunca Doğu, Güneydoğu Anadolu ve göç alan illerde saha araştırmaları yaptı. 1996 senesinde Kuzey Irak’ta incelemelerde bulundu.

1997-1998 senelerinde ABD’de Baltimore/Towson Üniversitesi’nde küreselleşme, Avrasya’da etnik sorunlar konularında araştırmalar yaptı ve ders verdi.

1999 senesinde Avrasya Bir Vakfı’nın desteği ile Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi’ni (ASAM) kurdu ve başkanlığını üstlendi. 2002 yılında ASAM’a bağlı olarak çalışan Ermeni Araştırmaları Enstitüsü’nü kurdu.

2001 senesinde profesör oldu. ASAM Başkanlığı görevinin yanında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğretim üyeliği görevini 2004 Temmuzuna kadar sürdürdü. 1 Nisan 2004 tarihinde ASAM başkanlığı görevinden de ayrıldı. Harp Okulu, Polis Akademisi, Milli Güvenlik Akademisi, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı kurslarında dersler verdi. Brüksel’de NATO Karargahında Ekonomi Komitesi’nde terör konusunda danışmanlık yaptı.

Washington, Moskova, Tokyo, Yeni Delhi, İskenderiye, Brüksel, Tahran, Bişkek, Almaata, Taşkent, Londra, Münih, Tel Aviv’de değişik üniversiteler ve araştırma merkezlerinde konferanslar verdi.

2002 sonunda Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olarak kurulan ve dünya dinlerini stratejik bir bakış açısı ile inceleyen Diyanet Araştırmaları Merkezi’nin (DİYAM) kurucu başkanlığını üstlendi. Bu görevinden 2003 yılı içinde ayrıldı. 2002 senesinden bu yana ‘Türkiye-Azerbaycan Dostluk Derneği’ Genel Başkanıdır.

‘Avrasya Dosyası’ dışında aylık yayın organları olan ‘Stratejik Analiz’, sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri için hazırlanan ‘Jeopolitik Gündem’ ve Türk İktisadi Kalkınma Ajansı için ‘Avrasya Analiz’ dergilerinin ve İngiltere’de Frank Cass yayınlarının yayınlandığı ‘The Review of International Affairs’ dergisi ile ‘Ankara Paper’ adlı kitap dizisinin editörlüğünü yürüttü.

Avrasya Dosyası, Stratejik Analiz, Türk Yurdu ve Yeni Çağ gibi dergi ve gazetelerde yazıları yayınlandı. İngilizce ve Almanca bilmektedir.

Yayınlanmış yedi kitabı, dört tercüme kitabı vardır. 12 haziran 2011 genel seçimlerinde MHP İstanbul milletvekili adayı oldu, ancak seçilemedi.

Ertuğrul Tolga Orhan kimdir?

1979 doğumlu olup, orta öğretimini Gaziantep Kenan Evren ortaokulunda, lise tahsilini 19 Mayıs lisesi, yüksek okul tahsilini ise Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesinde 2002 yılında tamamladı. 2003 tarihinden bu yana Gaziantep Barosuna bağlı olarak serbest avukatlık yapıyor. Avukatlık mesleğinin yanısıra Türk Patent Enstitüsüne bağlı marka ve patent vekilliği ve Dış Ticaret alanında danışmanlık yapıyor. Üniversite yıllarımda ülkü ocağına bağlı Üniversite başkanlığı yapan Orhan, Milliyetçi Hareket Partisi Gaziantep İl Teşkilatında 3 dönemden beri İl Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. 30 Mart Yerel seçimlerinde ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı olarak aktif rol oynadı. Partinin kongrelerinin hazırlanması sürecinde ve birçok ilçe kongresinde divan başkanlığı görevinde bulundu. MERAL KINACILAR