Vergi Müfettişleri Grup başkanlığından istifa ederek, Yeminli Mali Müşavirlik, bağımsız denetçilik, hukuk, finans, sigorta ve brokerlik hizmetlerinin bir arada verildiği, bölgenin tek şirketini yöneten Mehmet Demir, her dönem aday adayı olanları eleştirdi. Bu kişilerin seçilmeyeceğini bile bile aday adayı olduğunu ve bu işi meslek haline getirdiklerini söyleyen Mehmet Demir,”Belli saflarda görünmek adına belli partilerde adaylıklarını müzmin hale getirdiler” dedi.

SİYASET BİR GÖREV DEĞİL, BİR MİSYON

Sırf benimde ismim yer alsın, ismim görülsün diye aday adaylığına başvuranları eleştiren Mehmet Demir,

“Bir sürü insan bunu meslek haline getirdi. Belli saflarda görünmek adına belli partilerde adaylıklarını müzmin hale getirdiler. Oysaki siyaset kurumu ve vekillik, gayet ciddi, yükümlülükleri ağır olan bir iş. Siyaseti bir görev olarak algılamamak, bir misyon olarak algılamak lazım. Bu misyonu sırtlayabilecek, yerine getirebilecek, taşıyabilecek yetkinlik ve yeterlilikte iseniz bu kapıları çalmanız, aralamamız veya talipli olmanız lazım” dedi.

ASGARİ ŞARTLARI TAŞIMAK YETERLİ Mİ?

Niye aday adayı olmadığıyla ilgili sorumuzu şöyle yanıtladı:”Ülkenin içinde bulunduğu konjoktüre, seçim koşulları ve siyasi koşullara baktığımda kendi açımdan şartların olgunlaşmadığına inandığım için aday adayı olmadım. Siyasete girişte şartların olgunlaşması önemli. 120 kişinin milletvekili aday adayı olduğu yerde siz 121.nci kişi olarak şansınız yüzde 10’dur. Milletvekili aday adaylığına başvuran kişilerin ben bu işi yapabilir miyim, kaygısını taşıması lazım. Temsil kabiliyetini sorgulayarak insanların buna talip olması gerekir diye düşünüyorum. Aday adayı olacak kişilerin eğitim altyapısının iyi olmasının yanında, Türkiye’yi ve dünyayı iyi tahlil edip, sorgulayabilmesi, algılayabilmesi lazım. Asgari şartları taşıması yeterli değil. Aday adayı profillerine baktığımız zaman içlerinde sadece asgari şartları taşıyan bir sürü insan var. 3 üniversite ve master mitirdim önemli görevlerde bulundum. Buna rağmen bireysel alt yeterliliği noktasında defaten faydalı olup olamayacağımı değerlendirmek durumunda kaldım. Ama bakıyorsunuz asgari koşulları sağlayıp bu göreve bu misyona talip olan bir sürü aday adayı oldu.”

ÜLKENİN SORUNU

‘Genel anlamda listelere baktığımızda, çok sayıda kişinin sonucunu bilerek aday adayı olduğunu düşünüyorum’ diyen Demir, “Önce insanın kendisinin inanması lazım. Gerçekçi olup, düz aynaya bakarak kendini değerlendirmeli ve ben milletvekilliği yapma yetkinliğine sahip miyim? Bu vazifeyi hakkıyla yürütebilecek noktada mıyım? Herkesin realist bir gözle kendi potansiyelini değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Asgari şartları taşımak çeşitlilik ve renklilik açısından olumlu. Çok seslilik ve özgüven açısından önemli ancak o kürsüde, milleti temsil etme kabiliyetine haizmi bunun cevabının verilerek aday adayı olunması gerektiği kanaatindeyim. Ancak bu bir parti ve bir şehrin sorunu değil, tüm parti ve ülkemizin sorunu. Tabi bu bir sorunmudur, tartışılabilir. Ama aday adaylığını müzmin, sürekli hale getirmek kendi adıma hoş görmediğim bir hadise” şeklinde konuştu.

Meral KINACILAR