Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu, ülkemizin işçi ölümlerinde en üst sıralarda yer aldığını belirterek, "2003 yılında günde ortalama 3 işçi yaşamını yitirmekte iken, bugün bu sayı 5-7 işciye çıkmıştır. Ne oldu da bu ölümler arttı?" dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), ‘İş Cinayetleri ve İşçi Katliamlarını Durduralım’ sloganıyla ortak bir basın toplantısı düzenledi.

TMMOB Gaziantep Şubesi’nde düzenlenen toplantıya, Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Başkanı Sıtkı Severoğlu, Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez ve davetliler katıldı. Toplantıda grup adına açıklama yapan Sıtkı Severoğlu,’’ 3 Mart 'İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü' olarak ilan edildi. Yapılan araştırmalara göre iş kazalarının yüzde 98'i, meslek hastalıklarının tamamı önlenebilir iken; gerekli önlemler alınmadığı için maalesef her yıl iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı birçok insan hayatını kaybetmektedir" dedi.

İŞCİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ BÜTÜN ÇALIŞANLARI İLGİLENDİRİYOR

İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin bütün çalışanlarını ilgilendirdiğini belirten Severoğlu, "İşçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin göstergeler, temel insan hakları, çalışma yaşamı ve ülkelerin gelişmişliklerine ilişkin önemli göstergeler sunmaktadır. Bu yaşamsal taleplerimizin gerçekleşmesi için, emekçi sınıfın sendikaları ve meslek örgütleri olarak ortak irade ve eylemlilik içinde olduğumuzu duyuruyor; ülkemizin tüm emekçilerini, yoksullarını, işsizlerini, kadınlarını, erkeklerini, gençlerini, yaşlılarını, örgütlü örgütsüz tüm insanlarımızı ortak mücadele için “iş cinayetlerini, işçi katliamını durduralım Platformu”na davet ediyoruz’’ diye konuştu.

AKP İKTİDARI İLE ÇALIŞMA YAŞAMININ TÜM KURALLARI DEĞİŞTİRİLDİ

Severoğlu, ''AKP iktidarı ile çalışma yaşamının tüm kuralları değiştirilmiş,dönüştürülmüştür. Çalışma yaşamı esnekleştirilmiş,yeni çalışma türleri devreye sokulmuş,geçici istihdam,taşeronluk,kısmi süreli çalışma,telafi çalışması,çağrı üzerine çalışma,serbest uygulaması,denkleştirme süresi vb. işcilerin tamamen patronların belirlediği koşullarda çalışmasının önü açılmıştır.''dedi.

ÜLKEMİZ, İŞ CİNAYETLERİNDE ,İŞCİ ÖLÜMLERİNDE DÜNYADA EN ÜST SIRALARDA YER ALMAKTADIR

Maalesef ülkmeiz işci ölümlerinde dünyada en üst sıralarda yer almaktadır diyen Severoğlu, ''bu tablo AKP'nin iktidara gelmesiyle daha vahim bir hal almıştır. 2003 yılında günde ortalama 3 işçi yaşamını yitirmekte iken, bugün bu sayı 5-7 işciye çıkmıştır. Ne oldu da bu ölümler attı. Yatırımlar mı artmıştır bu ülkede ,yoksa üretim mi? Ülkemizde artan yalnızca talan,yağma ve işçi ölümleridir.''ifadelerini kullandı.

ÖZELLEŞTİRMELER İPTAL EDİLMELİ

Özelleştirmeler iptal edilmeli diyen Severoğlu, ''Madencilik sektörü başta olmak üzere taşeronluk ve rödevans ile her türlü güvencesiz çalışma uygulamaları kaldırılmalıdır. Sendikalaşmanın önünde ILO standartlarıyla çelişen engeller kaldırılmalı ve örgütlenme teşvik edilmelidir. Denetim raporları şeffaf olmalı ve ilgili sendikalara meslek odalarına iletilmelidir. Yıllardır ihmal edilen meslek hastalıklarının önlenmesi, gerekli taramaların yapılması, hastalıkların tespiti için yasal düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmelidir.''diye konuştu.

İŞ CİNAYETLERİNİN SON BULMASI DEMOKRATİK BİR ÜLKE İLE MÜMKÜN OLUR

Severoğlu'' İş cinayetlerinin son bulması ancak ve ancak işcilerin,emekçilerin ve tüm halkımızın kendilerini ilgilendiren tüm konularda, söz yetki ve karar hakkının olduğu eşit özgür ve demokratik bir Türkiye ile mümkündür.''şeklinde konuştu

Okan YILMAZ