Gaziantep’te oldukça fazla tüketilen et ve tavuk döner çeşitleri firmaya göre lezzet farkı gösterirken, döner alanında isim yapmış belli başlı firmalar tavuk döner ve et dönere et ve tavuk dışında hiçbir şey katmadıklarını ve kalitesiz ya da değişik şeyler katılan dönerin de fiyatından anlaşılacağını söylüyor. Gaziantep’te 1-1,5 TL’ye döner dürümü satan onlarca dönerci bulunduğunu kaydeden dönerciler, bu fiyatın dönerin maliyeti dahi olmadığını kaydediyor ve bu dönerlerde mutlaka et dışında ürünlerin fazlaca kullanıldığını ileri sürüyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın et ve et ürünleri tebliğini son derece yerinde bulduklarını kaydeden dönerciler gerek tavuk dönercilerin, gerekse de et dönercilerin sık sık denetlenmesinden yana. Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın et ve et ürünleri konusundaki tebliğini değerlendiren dönerciler, bakanlığın ve il müdürlüklerinin sadece tebliğ yayınlamakla yetinmemesi gerektiğini ve yayınlanan tebliğe uygun olarak döner üretilip üretilmediğinin sürekli denetlenmesi gerektiğini dile getiriyor.

İşte Gaziantepli dönercilerin bu konudaki düşünceleri:

AYDIN DOĞULU (Trio Döner)

DÖNERİN İÇİNE ETTEN BAŞKA BİR ŞEY KATILMAZ

“Sağlıklı bir döner yapılabilmesi için tavuk dönerin içine tavuk dışında, et dönerin içine de et dışında bir şey katılmaması gerekmektedir. Ama maalesef özellikle Gaziantep’te birçok dönerci halkın sağlığını göz ardı ediyor ve dönerin içine birçok şey katıyor. Sakatattan tutun da yağa kadar birçok şey dönerin içine giriyor. Tavuk dönerin içine tavuk derisi konuluyor ki bu bile sağlıklı değildir. Zaten bu dönercileri tespit etmek çok kolaydır. Şehrin hemen her caddesinde 1-1,5 TL’ye döner satıldığını görüyorsunuz. Bu fiyata döner satan insanların para kazanabilmesi mümkün değildir. Ama bu dönerciler etin içine birçok şey katarak maliyeti düşürüyor ve halkın sağlığını tehlikeye atıyor. Böyle düşündüğümüzde et ve et ürünlerinin hazırlanmasıyla ilgili yayınlanan tebliğin son derece mantıklı olduğunu düşünüyorum. Ama bu sadece tebliğ yayınlamakla olmaz, aynı zamanda işyerlerini denetlemek ve uygun üretim yapmayan işyerlerini cezalandırmak gerekir.”

HALİL YÜZÜGÜLEÇ (İmaj Döner)

TEBLİĞ FAYDALI OLACAKTIR

“Sağlıklı döner demek içinde et ve tavuğun dışında hiçbir katkı maddesi bulunmayan döner demektir. Dönerin içine katılan sakatatlar ve diğer malzemeler halkı kandırmak olduğu gibi, halkın sağlığıyla da oynamak demektir. Bu tür durumlara maalesef bugüne kadar biraz müsaade edildi diye düşünüyorum, ama Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın et ve et ürünlerine yönelik yayınladığı tebliğ ile et ve et ürünleri üstündeki bu oynamaların en aza indirileceğini düşünüyorum. Gönlümüz ister ki bu tür durumlar olmasın ve halkımız gerçekten sağlıklı yiyecekler tüketsin ama maalesef insanlar denetleme mekanizmasında bir boşluk bulunca hemen daha kolay yoldan para kazanmaya yönelik birtakım sağlıksız işlere yönelebiliyor.”

HAKAN KARALAR (Ümit Döner)

DENETLEMELER SIKLIKLA YAPILMALI

“Yaklaşık 45 yıldan bu yana Gaziantep’te dönercilik yapan bir firmayız. Bugüne kadar dönerin içine en ufak bir katkı maddesi koyduğumuza kimse rastlamamıştır ve bundan sonra da rastlayamayacaktır. Çünkü biz firma olarak Gazianteplilere kaliteli bir döner yedirmek istiyoruz. döner çeşitleri üstünde oldukça hijyen ve kaliteli bir hizmet sunmaya özen gösteren bir firmayız. Bu özelliğimiz gıda tarım ve hayvancılık bakanlığımızın et ve et ürünlerine yönelik yayınladığı tebliğden önce de böyleydi, bu tebliğden sonra da değişmeyecektir. Çünkü zaten standartlara uygun bir gıda hizmeti sunuyoruz. Ama Gaziantep’te çok fazla sayıda dönerci var ki bunlardan birçoğu 1-1,5 TL’ye döner dürümü satıyor. Bizim ürettiğimiz dönerin maliyetinin yarısı dahi o fiyattan daha yüksektir. Peki o insanlar nasıl oluyor da döneri o fiyata satıp para kazanıyorlar derseniz dönerin içinde belki de en az olan şey ettir. Bunun dışında her türlü sakatat ve katkı maddesini dönerin içine koyarak pişirir ve halka da döner diye satarsanız tabi 1-1,5 TL’ye döner satarsınız. Ama bizim ürettiğimiz standartlarda döner üretip o fiyata satamazsınız çünkü maliyetten zarar edersiniz. Bu anlamda bu konudaki düzenlemeyi gayet yerinde buluyorum. Bizim firmamız her zaman bütün denetçilere açıktır. İsteyen denetçi istediği zaman gelip üretimden tutun hijyene kadar her konuda bizi denetleyebilir. Zaten bunu yapmayan bir firmaya ceza da uygulanması gerekmektedir. Bence bu tebliğ, denetleme kanalıyla da desteklenmeli ve halkın sağlığı ile oynanmasına müsaade edilmemelidir.”