*Kendimi salonda gezen biri olarak değil, halkın rektörü veya CEO olarak görüyorum

*GASKİ Göleti etrafında su sporları tesisleri yapıyoruz. Yelken, dalış herşey var...

*Hastanenin bitişiğine 250 yataklı çocuk hastanesi yapıyoruz.

*Suriyeli hekimleri eğitiyoruz. Gitmeseler bile Suriyelilere hizmet verebilirler.

*Uçak üretmek istiyoruz, hazır fabrikaları buraya getirmek için uğraşıyoruz

AYAĞI YERDE GÖZÜ YÜKSEKLERDE

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğrencilerine uygulamalı eğitim vermek amacıyla 4 uçak aldı. Rektör Yavuz Coşkun, uçaklardan ikisinin Gaziantep Havalimanı'nda tanıtımını yaparken, iki uçağın da önümüzdeki günlerde geleceğini söyledi. Cessna 172-SP tipi iki kişilik uçağı 1 Milyon 975 Bin TL'ye aldıklarını belirten Coşkun, uçaklardan birinin bağış olduğunu belirtti. Bu sene görev süresi dolacak olan Yavuz Coşkun, 7.5 yıllık görev süresi boyunca Gaziantep Üniversitesi'ni parlayan yıldız haline getirdiklerini belirtirken, "Gözümüz yıldızlarda, ayağımız yerlerde. Uçak üretmek istiyoruz. Kendimi salonda gezen biri olarak değil, halkın rektörü veya CEO olarak tanımlıyorum" dedi. Rektör Coşkun, çocuk hastanesi, onkoloji hastanesinin müjdesini verirken, Gaski göleti etrafında su sporları tesisleri yaptıklarını söyledi.

HAVALİMANINDA TANITTI

Havalimanındaki tanıtım programına Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Halil Güzelbey de katılılırken, Rektör Yavuz Coşkun, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde eğitime başlandığını söyledi. Rektör Coşkun, "Gaziantep Üniversitesi olarak biz farklılıkların yeni anlayışların üniversitesi olduğumuzu yıllar içinde gösterdik ve her alanda yenilikçi inovatif yeni şeyler yapmanın çabasını gösterdik. Şimdide artık yıllardır hayalini kurduğumuz havacılık ve uzay bilimleri fakültemiz devreye girdi. Gaziantep'in semalarını GAÜN uçakları süsleyecek" dedi.

AYAĞIMIZ YERDE

Hedeflerinin uzay mühendisliğinin gelişmesi ve roket sanayinin de Gaziantep'te tohumlarını atma olduğunu belirten Rektör Coşkun, "Artık eğitime de başladık. Uçaklarımızın bütün her türlü sertifikasyonu tamam, pilotlarımız, teknisyenlerimiz, hava uçuş elemanlarımızla hazırız. Hem pilot, hem uçak mühendisi, hem de uçak bakım mühendisi yetiştireceğiz. Gözümüz yıldızlarda, ayağımız yerlerde. Onun için de parlayan yıldız diye boşuna demedik" dedi.

SLAYT EŞLİĞİNDE DEĞERLENDİRME

Havalimanındaki tanıtımın ardından Rektör Coşkun, rektörlük binasında slayt eşliğinde genel bir değerlendirme yaptı. Üniversitenin hızlı ve kaliteli bir şekilde büyüdüğünü söyleyen Rektör Coşkun, "Fakülte sayımız 5 iken bugün 15 fakültemiz var. Neyimiz yok, veterinerlik, ziraat, eczacılık yok. Bunlarıda kısa vadede açmayı düşünmüyoruz. Çünkü etrafımızda çok fazla var. Enstitü sayımız 3'tü 4 oldu. Meslek yüksek okulu sayımız 7'den 10'a, Araştırma Merkezi sayımız 11'den 24'e, program sayımız 118'den 270'e, Akademik personel sayımız 1100'den 1600'e, öğrenci sayımız 2008 yılından bu yana 11 binden 44 bine, yabancı uyruklu öğrenci sayımız 110'dan 2700'e çıkmıştır. Üniversitemiz bünyesinde 89 ülkeden yabancı öğrenci ve 25 ülkeden yabancı uyruklu öğretim elemanına sahibiz. Türkiye'deki üniversiteler arasında 9. sıradayız. GAÜN, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Sanayi tezleri Programları bünyesiden en fazla destek alan üniversitedir" dedi.

SURİYELİLERLE İLGİLİ CİDDİ ÇALIŞMALAR VAR

350 bin Suriyelilerin bulunduğu ilimizde Suriyeliler ile ilgili çok ciddi çalışmaların olduğunu belirten Rektör Coşkun, şunları söyledi:"Hem eğitim anlamında hem stratejik raporların düzenlenmesi anlamında bir merkezimiz var. Arapça dilinde eğitim açtık. Amaç Türkçe'yi kısa sürede öğrenememiş olan başta Suriyeliler olmak üzere eğitmek. Suriyeli öğrencilere burs verdik. Hollanda hükümeti ile anlaştık. Öğrencileri biz seçiyoruz biz kararlaştırıyoruz. TÖMER, 20 tane kampta Suriyeli öğrenciye Türkçe öğretiyor. Bu gençleri hayata kazandırmak zorundasınız. Giderlerse dostu olarak gidecek, kalırlarsa eğitimli olarak kalacaklar. Ayrıca Suriyeli hekimleri eğitiyoruz. Gitmeseler bile Suriyelilere hizmet verebilirler."

İŞ DÜNYASI MEMNUN

İntörn uygulamasından iş dünyasının çok memnun olduğunu belirten Coşkun, "Uygulamanın içinde istihdam edebilecekleri öğrencileri görüyor. gerekirse istihdam ediyorlar. İntörn uygulamasını meslek yüksek okullarına da taşıyoruz" dedi.

GASTRONOMİDE İLK

Türkiye'de devlet üniversiteleri arasında bir ilke imza atarak gastronomi bölümünü kurduklarını, bunun şehre getirisinin de görüldüğünü belirten Coşkun, " Yıllar içerisinde şehirdeki gastronomi anlayışı ve belediyelerin bu işi sahiplenmesiyle UNESCO Gaziantep'i gastronomi kentleri arasına katmıştır" dedi.

ÇÖPÇATANLIK YAPIYORUZ

Türkiye'de bir ilki yaparak, Büyükşehir ile anlaşarak Gaziantep'teki tüm servis şoförlerinin eğitimini sağladıklarını dile getiren Coşkun, "Ayrıca Üniversite-sanayi işbirliğinde Türkiye'ye model oluyoruz. Targette bir nevi çöpçatanlık yapıyoruz. Üniversite-sanayi işbirliğini gerçekleştiriyoruz" dedi.

250 YATAKLI ÇOCUK HASTANESİ

Gaziantep'in yüksek tepelerine hakim olduklarını belirten Coşkun, devam eden projelerle ilgili de şunları anlattı:"Çok amaçlı araştırma merkezi prestijli bir merkez olacak. Gaski göleti etrafında su sporleri tesislerimiz olacak. İnşaat bitiyor. Yazı bulur. Yelken, dalış bütün bu ekipmanlarla beraber yepyeni bir oluşum ortaya çıkıyor. Hastanenin yanına Çocuk hastanesi yapıyoruz. 250 yataklı olacak. İçerisinde her türlü yoğun bakımı, çocuk branşlarının tamamı olacak. Çocuk hastanesi büyük bir alan üzerine yapılıyor. 30 bin m2 kapalı alanı olan bir çocuk hastanesi olacak. 24 ay içerisinde bitecek. 8-10 yıl, hatta 20 yıl süren inşaatları sevmiyoruz. Bizim projelerimiz küçükse 1 yıl, büyükse 2 yılda bitmeli. Onkoloji Hastanesinde şu anda yer belirleme çalışmaları var. Vali Konağı'nı eğitim-araştırma için kullanmayı planlıyoruz. Burada uçak üretim merkezi kurmamız lazım. Kurarız da."

DEVLET TİYATROSU OYUNLARINI ÜNİVERSİTEDE OYNAYACAK

'Gaziantep Devlet Tiyatrosu Oyunları artık Gaziantep Üniversitesi'nde sergilenecek' diyen Rektör Coşkun, "Yapılan protokolle devlet tiyatrosunun oyunlarına ev sahipliği yapacağız. Kültür ve Sanatın da merkezi olmak istiyoruz. Devlet Tiyatrosu artık bizde. Biz yaşayan bir üniversiteyiz. Ben hep kendimi böyle salonlarda gezen bir rektör olarak tanımlamadım. Daha çok CEO veya halkın rektörü diye tanımladım. Bu tanımda da ısrarlıyım. Üniversitemiz bünyesinde halıcılık Mükemmeliyet Merkezi kuruyoruz. 9 Milyon Avroluk dev yatırım ile merkez sertifikalandırma, deney, test, araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütmektedir. Enerji Verimliliği Merkezimiz ile yenilenebilir enerji çözümlerini destekleyeceğiz. Gaziantep Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezimiz, 1500 kişi kapasiteli olup, teknik donanım ve altyapı özellikleri bakımından Türkiye'de birinci sırada yer almaktadır. Ayrıca 200'er kişilik kapasiteli üç adet küçük salonda bulunmaktadır. Yabancı Büyükelçiler 15 Ocak'ta burada ağırlayacağız. Deney Hayvanları Araştırma Merkezi, Gaziantep Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı isimli ve yaklaşık 12 milyon TL bütçeye sahip Bakanlık tarafından desteklenen proje bünyesinde kurulmuştur" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR ERBEKTE