Gaziantep Havalimanın bu kapsamda yer almadığını belirten Atay, Gaziantep Havalimanı'nın destek alacak havalimanı kapsamına alınmaması nedeniyle özel havayolu şirketlerinin tercih etmediği ve Gaziantep’e düzenlenen uçuş seferlerinin artırılmadığı düşüncesinde olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Atay, özel havayolu şirketleri tarafından ekonomik sebeplerle (uçak başına 6 bin-9 bin dolar destek) Gaziantep havalimanının tercih edilmediğini ileri sürdü.

TEŞVİK DIŞI KALDI

Atay, Turizm sektörünün uluslararası rekabet gücünün korunmasını teminen havayolu ile ülkemize turist getiren (A) grubu acentalarına sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esasları belirten tebliğ kapsamında; Gaziantep Havalimanının bu teşvik kapsamı dışında kaldığının görüldüğünü, ülkemize yönelik turizm amaçlı seyahatlerde, Gaziantep havalimanındaki sefer sayılarının azlığı ve yüksek fiyatlar nedeniyle havayolu ulaşımının yeterli verimlilikte kullanılamadığına dikkati çekti.

BÜYÜK KATKILARI VAR

Milletvekili Atay, Türkiye’nin sanayi büyüklüğü bakımından ilk 10 içinde yer alarak 5 Organize sanayi bölgesine sahip olan Gaziantep’in ülke ekonomisine büyük katkıda bulunduğunu ifade etti. Atay, Ticaret ve sanayi şehri olan Gaziantep’in ‘Ticari Turizmde’ yerli ve yabancı onlarca ülkenin vatandaşlarının sık sık ticari amaçlı ziyarette bulunulmakta olup, şehrimizde düzenlenen fuar dönemlerinde otellerdeki doluluk oranın yüzde 100’ü bulduğunu, bu durumun Gaziantep’in ticari turizmde de ne denli bir öneme sahip olduğunu gösterdiğini kaydetti.

İŞTE SORULARI

Milletvekili Atay, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, "Ülkemize turist getiren (A) grubu seyahat acentalarına sağlanan destek kapsamındaki havalimanları arasında Gaziantep Havalimanı neden yer almamaktadır? Erzurum, Konya, Isparta, Ordu, Samsun gibi illerdeki havalimanında giden-gelen yolcu ve turist sayıları Gaziantep’in yarısı veya yarısının altında iken bu illerdeki havalimanları, Turizmde Destek Amaçı (A) grubu seyahat acentalarına sağlanan destek kapsamına alınmakta iken Gaziantep Havalimanı neden bu kapsam dışında tutulmamaktadır? Acentalara sağlanan destek kapsamına alınan havalimanlarında turistik hangi değerler kıstas alınmaktadır. Desteklenen Konya, Ordu, Isparta, Samsun, Erzurum havalimanı hangi turistik değerlerle destek verilmiştir. Gaziantep’i bu şehirlerden ayıran turizm kıstası ölçüsü nedir? Yılda yaklaşık 650 bin yerli ve yabancı turistin konakladığı Gaziantep’in turizme katkısı yok mu sayılmaktadır? Yerli ve yabancı turistlerin seyahatlerinde, diğer havayolu şirketlerinin Gaziantep’e uçuş seferleri düzenlemesi için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Gaziantep’e söz konusu desteğin verilmemesi nedeniyle uçak firmaları tarafından uçak sefer sayılarının artırılmadığı dolayısıyla da uçak bilet fiyatlarının yerli ve yabancı turistin alabileceği değerin yaklaşık iki katı olduğu bir gerçek olup, bu hususta bölge ekonomisi ve turizme olan katkısı sebebiyle Gaziantep Havalimanına turizme katkı amaçlı bu desteğin verilmeme nedeni nedir?" LEYLA ÖZEKŞİ POLAT