Avcı, farklı bir bakış açısını dile getirdi ve "Cemaatle yolu kesişmemiş kimse yoktur. Bu insanlar suçlu değildir. Öğrenci okutuyorlar, yurt yapıyorlar diye yardım etmişlerdir. Darbenin dışında kalan insanları kazanmak lazım. Bir çok insan darbeden sonra uyandı. Bu insanları tutuklayarak örgüte hizmet ediyorsunuz" dedi.

Devrimci Karargah Örgütü'ne yardım ettiği gerekçesiyle 19 Temmuz 2013'te 15 yıl 4 ay 5 gün hapis cezası alan, Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali tespit etmesi neticesinde 20 Haziran 2014'te tahliye olan Avcı'nın konferansına ilgi büyüktü. Cemaat'in İflası, Hoca'nın Ayağının Kaydığı Yer adlı kitapları büyük ses getiren Avcı, konferansta çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Avcı, "Darbe girişimiyle ilgili 100 kişi gerçek suçlu. 100 bin kişilik örgüt olmaz, 1 milyon kişilik örgüt olmaz. O zaman şunu sorarlar siz mi onlar mı meşru? Bu başka şeyleri çağrıştırır" derken, bir soru üzerine Fethullah Gülen'in cemaatin yöneticisi, kutsal insanı olduğunu dile getirdi. Avcı, "Gülen'in iki ayrı yüzü var. Biri ağlayan melek yüzlü biri, biri talimat veren adam. Zeki işleri iyi bilen darbeyi birebir yöneten biri" dedi. Örgüte selam veren, yardım eden kişileri tutuklamanın çözüm olmadığını söyleyen Avcı, "Cemaatle yolu kesişmemiş kimse yoktur. Bu insanlar suçlu değildir. Öğrenci okutuyorlar, yurt yapıyorlar diye yardım etmişlerdir. Darbenin dışında kalan insanları kazanmak lazm. Bir çok insan darbeden sonra uyandı. Bu insanları tutuklayarak örgüte hizmet ediyorsunuz" dedi.

İŞTE HANİFİ AVCI'NIN KONFERANSINDAN SATIR BAŞLARI
*Bir çok gelişmiş ülke önceden tedbir alarak örgütleri bitirmişlerdir. Bizde ise olay olduktan sonra tedbir alıyoruz. Bir sabah kalkıyoruz Güneydoğuda terör olayı olmuş, bir sabah kalkıyoruz evlerin altından ceset çıkıyor, İsrail konsolosluğu önünde El Kaide kamyon patlatıyor, Antep'te, Suruç'ta Ankara'da IŞİD bomba patlatıyor. Devletin istihbaratı çok önceden bunların bilgisini ortaya koymalı. Batıda 5 yıl önceden bu tür bilgiler servis ediliyor. Ama bizde böyle bir anlayış yok. Böyle bir devlet teşkilatı yok. Patlama oldu sonra müdahale var.

*Bir dini grup gelecekte neye dönüşecek, şimdiden bilinmesi lazım. Bu gruplar incelemeye alınmalı, sohbetleri dinlenmeli, dergileri okunmalı, analiz yapılmalı. Devletin önceden bilgi verecek teşkilatlara ihtiyacı var. Bizde günlük haber alıyorlar. Buda lazım ancak 2,3, 5 yıl önce grubun nereye gideceğini okuyacak teşkilatlara ihtiyaç var.. Başta küçük tedbirler alınsa bugün yaşadığımız sorunları yaşamazdık.

*Başımıza gelmeden terör için tedbir almamız gerekiyor. Dünyanın baz ülkelerinde hiç terör olayları yok. Dünyada hangi ülkelerde terör olayları yok. Fikir, düşünce ve basın özgürlüğü olan, hukuk ve adaletin eğemen olduğu, demokratik hakların ve demokranin yaygın olduğu ülkelerde erör yok. Bnların az olduğu ülkelerde her türlü melanet var.


*15 Temmuz'da ciddi bir badire atlattık. Ucuz atlattık daha da vahim ve ağır olabilirdi. Niye bu noktaya geldik. Bizi bu hale getiren sebeplere bakmak mazım. 1970-80'den itibaren cemaatle ilgili bu yapı nereye gidiyor, nereye gideceğinin öngörülmesi gerekiyordu. 2009 yılı başında bu cemaatin gerçek yüzünü gördüm. Cemaat devlet içinde örgütleniyor diye bakanlara, müsteşara, söyledim. İnsanları dinliyorlar, kumpas kuruyorlar dedim. İstanbul başsavcılığına gittim, Ancak harekete geçilmedi, tedbir alınmadı. Sonra kitap yazdım. Önce beni tutukladılar.

*Öyle bir hale geldilerki iktidarla karşı karşıya geldiler. 17 Aralık'ta asıl amaç yolsuzluk değildi, Hükümeti devirmek isteyen bir yapı vardı. Ancak bu olay yine okunamadı. Yine tedbir alınmadı. Göz göre göre ülkeyi tehlikeye attık. Emniyeti yöneten imam,TSK'yı, memurları yöneten imamların ismini verdim. Harekete geçilmedi, tek tek kaçtılar. Adil Öksüz TKS imamı. Hiç bakılmamış, takip etselerdi, darbeyi çok önceden göreceklerdi.

*Darbe girişimiyle ilgili 100 kişi gerçek suçlu. 100 bin kişilik örgüt olmaz, 1 milyon kişilik örgüt olmaz. O zaman şunu sorarlar 'siz mi onlar mı meşru?' Bu başka şeyleri çağrıştırır.

*Yeni bir darbe yok, beklemiyorum. 2. darbe olmaz. Halkta çok duyarlı. Dünyanın hiçbir gücü halkın bu duyarlılığı karşısında darbe yapmaz. Suikast, sabotaj olabilir ama darbe olmaz.

*Bu olayları iyi analiz etmek lazım. Suçu olmayan insanları kazanmak lazım. Tutuklamak çözüm değil devlet bu insanların bilgilerinden faydalanmalıdır.

*Suriye konusundada iyi hesap yapamadık. Ezbere girdik.

*Fethullah Gülen bu cemaatin yöneticisi, kutsal insanı, ilahi bir ilhamla geldiğine inanıyorlar. İki ayrı yüzü var. Biri ağlayan melek yüzlü biri, biri talimat veren adam. Zeki işleri iyi bilen darbeyi birebir yöneten biri.

*Örgüte selam veren, yardım eden kişileri tutuklamak çözüm değil. Cemaatle yolu kesişmemiş kimse yoktur. Muhafazakar aileler çocukları onların yurtlarında kalsın istediler. Selam vereni yardım edeni tutuklayarak daha çok mağduriyet yaratırsınız. Bu insanlar suçlu değildir. Esnaf öğrenci okutuyorlar, yurt yapıyorlar diye yardım etmiştir. Darbenin dışında kalan insanları kazanmak lazım. Bir çok insan darbeden sonra uyandı. Bu insanları tutuklayarak örgüte hizmet ediyorsunuz.

BİNİCİ: GAZİANTEP YAŞANABİLİR BİR KENT
Konferansın açılışında konuşan Gaziantep Kulübü Başkanı Necati Binici, kalkışmadan sonra ülkemizdeki Yeni Kapı ruhunun, birlik ve beraberliğin devam etmesinden yana olduklarını söyledi. Suriye'da, Irak'ta yaşanan olayların bizi doğrudan etkilediğine değinen Binici, Gaziantep'in terörle anılan bir şehir haline geldiğini, bu konuda olumsuz bir algı yaratıldığını, oysa Gazi şehrin yaşanabilir bir kent olduğunu söyledi. Binici, "Ne yazıkki terörle anılır hale geldik. Sanki terör örgütleri cirit atıyor gibi ifadelerle kentimizle ilgili olumsuzluk algısı yaratılıyor. Sanki son yaşanan patlama olaylarından sonra tüm bu algıların doğru olduğu yönünde yeni bir algı da yaratılmak isteniyor. Kente gelen iş adamlarının sayısında azalma var. Ancak Gaziantep yaşanabilir bir kent, bu kentin gelişimine kimse engel olamayacak" dedi.

MORALİMİZİ BOZMAYIN
Gaziantep'in gastronomi başarısının yanısıra, müzelerileri ve kültürel zenginliği ile bir cazibe merkezi olduğunu söyleyen Binici, "11 müzemiz var 5 km kültür yolumuz var. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Şimdi Gaziantep'e gitme zamanı söylemini destekliyoruz. Gaziantep'ten gitmek istediğini söyleyenlere de şunu söylemek istiyorum. Gitmek isteyen gitsin işi gücü rast gelsin. Ancak bunu konuşup bizim moralimizi bozmayın" dedi.

KOMŞULARIMIZI TANIYALIM
Komşularımızı tanıyalım diye bir kampanyada başlatacaklarını dile getiren Binici, "500 liralık evi 1500 liraya veren ev sahiplerine sesleniyorum Bir insan niye tutar? Bugün örgütlerin tırnağı er tutuyorsa ilk başlangıcı kiraladıkları yerlerdir. Kent Konseyi ve Gaziantep Klübü olarak Komşunu tanıyormusun kampansyası başlatacağız. Gaziantep yaşanabilir bir kent. Bu kentte doğduğum ve yaşadığım için mutlu olduğumu söylemek istiyorum" diye konuştu.