Gaziantep Bölgesel Turist Rehberleri Odası (GARO) Başkanı Mehmet Severoğlu, bölgede esen olumsuz hava ve terör olaylarının Gaziantep'te turizmi bitirme noktasına getirdiğini söyledi. Eylül- Ekim ayında bölgeye gelen farklı acentalardan 80'in üzerinde turun iptal olduğunu belirten Severoğlu, "Gaziantep'te turizm can çekişiyor. Bunu yanlız Eylül-Ekim ayı olarak da görmemek gerekir. Bu olumsuzluklar Gaziantep turizminde Kasım’ıda bitirmiştir, önümüzdeki yılı da bitirmiştir. Önümüzdeki bahar aylarında buraya gelmeye kimse cesaret edemeyecektir" dedi.

Severoğlu, dışarıdan resmin kötü gözüktüğünü ifade eden Severoğlu, bu resmi değiştirmek için Gaziantep'in acilen GAP'tan çıkması gerektiğini belirtti.

CANIMIZI SOKAKTA MI BULDUK!

Gaziantep Bölgesel Turist Rehberleri Odası (GARO) Başkanı Mehmet Severoğlu ile Suriye'de ve bölgede yaşanan gelişmelerin turizme etkilerini konuştuk. Gaziantep ve bölge için turizm yönünden hiç de içi açıcı sözler sarfetmeyen Mehmet Severoğlu, "Neler olacağını, hangi olaylara karşıyız, hangi olaylara gebeyiz, bilmiyoruz. Bölgeye gelen farklı acentalardan 80'in üzerinde tur iptal oldu. Bölgeye 100'ün üzerinde tur oluyor. Sadece bu paket turla gelenler. Onun dışındaki insanların bireysel gelişleri bu şekilde haberler karşısında otomatikman iptallere gitmiştir. Bireysel iptalleri maalesef tesbit etme şansımız yok. Turları iptal eden turistler, 'canımızı sokakta mı bulduk?' diyorlar" dedi.

GAZİANTEP, GAP'TAN ÇIKMALI

'Dışarıdan resim kötü gözüküyor. Bu resmi değiştirmek için Gaziantep'in GAP'tan çıkması gerekiyor' diyen Severoğlu, "Gaziantep turizmi yapması gerekiyor. Özellikle Gaziantep GAP turizmi çizgisinden çıkartılıp kendi içerisinde bir turizme dönmelidir, butik turlara dönmelidir. Örneğin Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay gibi böyle bir üçgenin içerisinde turlar yapılmalıdır. Gurme turlara ağırlık verilmelidir. GAP kelimesinin içinde kaldığımız müddetçe bu iş artık bize zarar verecek. Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır aksından Gaziantep'in acilen çıkması gerekiyor, bu konuda çalışma yapılması gerekiyor" diye konuştu.

YENİ MÜZELER AÇILACAK

Bölgemizde yeni müzeler açılacağını, Gaziantep'in bölgede açılacak müzelerden yeni, farklı şeyler yaratması gerektiğini dile getiren Mehmet Severoğlu, "Bu müzelerden biri Hatay Arkeoloji Müzesi. Bu ses getirecek bir müzedir. 3500 metrekarenin üzerinde yalnız mozaik bulunmaktadır ve yeni müzecilik tekniği ile yapılmış bir müzedir. Bu müzeye karşı bizimde farklı ürünler geliştirmemiz gerektiği kanaatindeyim. Yine Şanlıurfa'da çok büyük bir arkeoloji müzesi ve akabinde Haleplibahçe Mozaikleri müzesi yapılmaktadır. İki ayrı müze sisteme girmektedir. Bu iki ilin açılan müzeleri ile birlikte Gaziantep bu portföyün içerisinde sönük kalacaktır. Bizim farklı şeyler üretmemiz gerekiyorki acentalar buradaki konaklamanın süresini uzatıp, konaklama sayısını artırsın. Gerekli tedbirler alınmazsa konaklamalar Hatay ve Şanlıurfa'ya kayacak, Gaziantep sadece bir geçiş noktası olacak, Zeugma Mozaik Müzesi'ne uğranılıp gidilecek duruma gelecektir. Bunlar maalesef bu konuda çalışmalar yapanlar tarafından gözlenememekte, bu konuda hiçbir tedbir alınmamaktadır " dedi.

CAMİ TUVALETLERİMİZ ÇOK PİS

Gaziantep turizminin can çekiştiğini söyleyen Severoğlu, "Özellikle kültür yolundaki çevre kirliliği önemli sorun. Buradaki tuvaletlerin kirliliği son dönemde artık had safhaya gelmiştir. Herkes bu iş için eline taşın altına koymalıdır. Tuvaletlerimiz pis. Cami tuvaletlerimiz özellikle çok pis. Özellikle kültür yolu üzerindeki cami tuvaletleri çok kirli. Turistler tarafından ciddi eliştirilmektedir. Bunlarla ilgili acilen önlemlerin alınması gerekmektedir. Gaziantep'te toplu bir temiz tuvalet sloganıyla bir seferberlik başlatmak zorundayız. Bunu yapamazsak maalesef, Gaziantep turizmi parlayan bir yıldız gibi sönüp geçecektir" dedi.

16 TANE KARDEŞİMİZ VAR, BURAYA GELMİYORLAR

Şehir dışından gelen turların iptal edildiğini, yurt dışından ise Gaziantep'e hiç tur gelmediğini söyleyen Severoğlu, "Yurtdışından maalesef hiç tur gelmiyor. 16 tane kardeş şehrimiz var hiçbir kardeşimiz buraya gelmiyor. Kısa sürede önlem alınmazsa önümüzdeki yıllarda turizm ciddi olarak Gaziantep'te bitecektir. Yurtdışı turizmi konusunda çok gerilerdeyiz. Yurt dışı pastasından pay alabilmemiz için yurtdışı tanıtım fuarlarında Gaziantep'in tanıtılması gerekiyor. Turist Antalya'ya geliyor. Antalya'dan Gaziantep'e her gün sabahleyin direk sefer konulması sağlanırsa yabancı turisti Gaziantep'e çekeriz diye düşünüyorum" dedi.

2 MİLYON YATAĞIMIZ VAR

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'ni geçtiğimiz yıl 185 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Severoğlu, öğrenci ve bedava girenler çıkarıldığında, 100 bin civarında turistin müzeyi ziyaret ettiğini hesapladıklarını dile getirdi. Severoğlu, "Yıllık 2 Milyon yatağımız var, 100 bin kişi turist olarak gelmiş. Bu da aya bölündüğünde 8-9 bin kişi yapıyor" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI YANLIŞ YÖNLENDİRİLDİ

Severoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in Zeugma'da bulunan mozaiklere basması ile ilgili sorumuza ise, "Belediye başkanımız yanlış yönlendirilmiştir. Kimsenin girmemesi gerekirdiki, büyük resme baktığımızda onlarca kişinin kazı alanı içerisinde dolaştığını gorüyoruz. Maalesef bu işin sorumlusu kazı ekibidir" dedi.Meral KINACILAR