Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, bu yılın ilk sanayi üretim endeksi rakamının beklentilerin de üzerinde gelerek yüzde 7,3 olduğunu belirterek, "Bu Gaziantep ve Türkiye için büyük bir moral kaynağı oldu. Türkiye büyümeye devam edecek" dedi.

NTV Ekonomi Haber Müdürü Gökay Otyam tarafından hazırlanıp sunulan ‘’Ekonomi Notları Programı’’na telefonla bağlanan GSO Başkanı Konukoğlu, Ocak 2014 sanayi üretim endeksini değerlendirdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki aya göre yüzde 1,1 ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 arttığını hatırlatan Konukoğlu, sanayi üretiminin piyasa beklentilerinin de üzerinde geldiğini, son 27 ayın zirvesine çıktığına dikkati çekti.

BEKLENTİNİN ÜZERİNE ÇIKTIK

Konukoğlu, ‘’Bu, Gaziantep için ve Türkiye için büyük bir moral kaynağı oldu. Bizim normal beklentimiz yüzde 6 civarındaydı. Ama sanayi üretim endeksinin yüzde 7,3 çıkması, üstelik içerisinde imalat sanayi sektörü endeksinin yüzde 7,8 olması çok daha güzel bir sonuç’’ diye konuştu.

BÜYÜME GÖSTERGESİ

Sanayi endeksinin, büyümenin önemli bir göstergesi olduğuna vurgu yapan Adil Konukoğlu, "Türkiye’nin büyümeye devam edeceğine inanıyoruz. Gaziantep olarak da bu konuda elimizden gelen gayreti gösterdiğimiz inancı içindeyiz. Önümüzdeki dönem içerisinde de mutlaka büyümenin devam edeceği konusunda kuşkumuz yok. Biraz faizlerin yüksek oluşu engelleyebilir, ama onu da geçici bir dönem olarak kabul edip yolumuza devam edeceğiz" dedi.

CARİ AÇIĞI AŞAĞI ÇEKECEĞİZ

Konukoğlu, cari açığın önlenmesi için yerli üretimin artırılmasının öneminin sorulması üzerine, bu konuda çok büyük çalışmalar olduğunu, Gaziantep’te firmaların daha önce ithalatı yapılan bazı ürünlerin hammaddesinin üretimine başladığını kaydetti. "Bu şekildeki üretimleri artırabilirsek inanıyorum ki cari açığı da aşağı çekeceğiz’’ diyen GSO Başkanı Konukoğlu, Türkiye’nin cari açığının en büyük nedenlerinden birisinin enerji ithalatı olduğuna işaret ederek, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

HABER MERKEZİ