Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şahinbey'in Türkiye'nin en büyük ilçesi konumunda olduğunu belirterek "2014 nüfusumuz 845 bin 528. Henüz rakamlar açıklanmadı ama bizim 2015 tahminimiz 30 bin artışla 875 bin 528. İlçemizde yaşayan Suriyeli misafirleri de dahil edersek, bu rakam 1 milyon 79 bine dayanır ve filen en büyük ilçe olarak birinci sıraya yerleşiriz"' dedi.

Tahmazoğlu, Teymur Continental Hotel'de düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında yapılan ve yapılacak olan hizmetleri anlattı. Otoparklar, gençlik merkezleri, yeni yollar ve sosyal tesisler üzerine ağrılıklı çalışmalar yapılacağını söyleyen Tahmazoğlu, 2016 projelerini de stayt eşliğinde anlattı.

İŞTE TAHMAZOĞLU'NUN TOPLANTISINDAN SATIR BAŞLARI

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ÜÇÜNCÜ İLÇESİYİZ

Şahinbey Türkiye'nin en büyük 3. ilçesi konusunda. Yani 61 il merkezi ve 18 büyükşehir'den daha büyük nüfusa sahip. İlçemizde 2015 yılında 23 bin bebek dünyaya geldi. 2015 öngörümüz nüfusun 1 milyonu geçeceği yönünde. Bu kolay bir rakam değil. İş bulması, konut bulması, iş sahibi olması okula gitmesi çok ciddi bir planmayı gerektiriyor.

10 YENİ MAHALLE KURULDU

6 yılda ilçemize 10 yeni mahalle kuruldu. Şahintepe, Akkent, Bülbülzade, Mavikent, Tekstilkent, Beştepe, Abdülhamithan, Ertuğrulgazi, İbn-i Sina ve Geylani mahalleleri. Bunlar bizim dönemimizde sıfırdan kurulan mahalleler. Hızlı bir şekilde nüfusları barındırmaya devam ediyor. Bu mahallelere altyapı hizmetini de hızlı şekilde vermeye başladık.

ŞEHRİN GİRİŞİ GÜZELLEŞTİ

Tekstil Kent dediğimiz bölge Şehreküstü kavşağından başlayıp, Perilikaya kavşağıda kadar devam eden bir bölge. Burayı Hasip Dürri caddesi sonra demokrasi bulvarı sonra da protokol yoluna kadar alan özel bir alan olarak belirledik. Burası 3-4 önce sanayi alanıydı. Biz burayı ticari alana çevirdik ve iki katlı ola yapıları üç kata çıkardık. Şimdi orada trikolajcılar, penyeciler taşınmaya başladı. Yani şehrin girişi güzelmiş oldu.

BÜTÇEYİ 820 MİLYON'A ÇIKARDIK

2009 yılında 92 milyon bütçemizi 820 milyon TL'ye çıkararak, 9 kat artış sağladık. Bu büyüklükte bir artışın yüzde 80'ine yatırım yapılıyor.

YÜZDE 80'İ ÇARPIK YAPILARDI

İlçemizin yüzde 80'i çarpık yapılardan oluşuyordu. 5 bölgede kentsel dönüşümle 5 bin 13 evin kamulaştırılmasını yaptık ve yıktık. Kamulaştırmaya ise 329 milyon 995 bin TL harcadık. Türkiye'de bunu yahar belediye sayısı bir elin parmağından azdır.

MAVİKENT'TE 4. ETAPTAN SONRA 5. ETABA DOĞRU

Mavikent'te ilk üç etapta toplam 2 bin 340 konut yaptık. 4. etabın kura çekimini yaptık ve bin 203 konutun yapımını sürdürüyoruz. Burayı 2016 yılında teslim edeceğiz. 5. etapta ise bin 595 konut yapacağız. Kurası bu yıl çekilecek ve konutlar 2017 yılında teslim edilecek. Mavikent konutları bittiğinde Araban, Karkamış, Yavuzeli, Nurdağı ve Oğuzeli nüfusundan fazla bir nüfusa sahip olacak. Yani 5 etapta toplam 25 bin 690 nüfusun oturması öngörülüyor.

ÇAMLICA'YA BİN 172 KONUT

Çamlıca konutlarını tamamladık. Buraya bin 172 konut yaptık. Yeşilvadiye 702 konut, Üçyüzevler 300 konut, Etiler'e 296 konut, Perilikaya'ya 179 konut, Yazıcık'a 164, Güzelvadi'ye 252 konut, Kahvelipınar'a 747 konut yapıldı. Yani Projelendirilen konut sayısı 8 bin 947 konutumuz var. Bunlardan 5 bin 153 yapımı tamamlanan, 3 bin 794 ise devam eden konut sayımız. Yapımı tamamlanan işyeri sayısı ise bin 170. Yapılan konut ve işyerlerinin toplam maliyeti 373 milyon 882 bin TL.

ŞAHİNBEY BÜYÜYOR

Şahinbey hızla büyüyor. Konut sayıları artıyor bunlar planlı ve ruhsatlı yapılıyor. Bakın bizler nüfus artışının üzerinde konut yapıyoruz. Suriyelilerin oluşturduğu yoğunluk artışa eklenince eğer konut sayıları artmasaydı içinden çıkılmaz bir hale gelecek. Ki biz artık konutla ilgili şikayet almıyoruz.

ÖZDEMİRBEY 6 ŞERİTE ÇIKTI

Özdemirbey caddesinde iki şeritli olan yollarımızı 6 şerite çıkardık. Gaziantep'in en önemli problemi trafik ve ulaşım. Çok hızlı büyüyen bir şehiriz. Her büyüme trafik yüküne ayrı bir fazlalık getiriyor ve araç sayısı artıyor. Bakın Yeşilvadi burada önem arzediyor. Biz bu bulvarla havaalanı yolunu burç kavşağına bağladık. 12 kilometre uzunluğunda ve 12 şeritli bir yol oldu. Organize'de çalışanların yüzde 75'i şahinbey'de oturuyor ve bunlar şehir içi trafiği kullanıyorlar. Bu yolun tamamlanmasıyla çevre yoluna bağlantısı olduğu zaman şehre girmesiden OSB'ye gidecek ve trafik rahatlayacak.

KİLİT TAŞI VE ASFALT YAPTIK

İlçemizde 10 milyon metrekare kilit taşı ve asfalt çalışması yaptık. Bu çalışmalara 115 milyon TL harcadık

RESTORASYON ÇALIŞMALARINI ÖNEMSİYORUZ

Belediye olarak restorasyon çalışmalarını önemsiyoruz. Örneğin yaşayan Müze Gümrük Hanını 9 ayda restore ettik. Bostancı Mektebi Kültür evi, Düveroğlu Kütüphanesi'ni de 6 ayda restore ederek kültür evi olarak hizmete sunduk. İslam Bilim tarihi müzesi'ni Kolejtepe'de yaptık.

SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİ

Şehreküstü bölgesindeki sokak sağlıklaştırma ve cephe yenileme çalışmalarımızla bölge turizme kazandırıldı. 7 kilometrelik sokak sağlıklaştırma yaptık. Şimdi Ulucanlar bölgesine Milli Mücadele Müzesi yapıyoruz. Şubat 2016 yılında bitmesi planlanan müzede önemli dokümanlar olacak.

6 YILDA 466 PARK

6 yılda 466 park yaptık. 3 milyon 924 bin metrekare yeşil alanla birlikte parklarımıza 209 milyon 500 bin TL harcadık. Yeşilvadi de önemli bir parkımız. Bir milyon 700 bin Metrekare üzerine kurulu parkımızda herşey mevcut. Şahinbey parkı'da önem arzediyor. Burasıda 300 bin metrekare alana kurulu. Bizler kendi çiçeklerimizi üretiyoruz. Ürettiğimiz 2 milyon 250 adet mevsimlik çiçeklerimizi parklarımızda kullanıyoruz.

GENÇLİK MERKEZLERİ ÖNEMLİ

73 sosyal tesiste 42 ayrı branşta eğitim verildi. Tesislerimizden 326 bin 645 kişi faydalandı.

2 OKUL YAPTIK

Mehmet Emir Er ile Adil Teymur olmak üzere iki tane okul yaptık.

AŞEVLERİ FAALİYETTE

Aşevlerimizde her gün 8 bin 500 vatandaşa yemek ikramında bulunuyoruz. 45 bin 175 vatandaşımız sosyal marketten ücretsiz faydalandı. Vatandaşlarımıza karbonmonoksit cihazı hediye ettik.

2016 YILINDA NE YAPACAĞIZ ?

ECDAD PARKI YAPILACAK

2016 yılında 40 bin metrekare alana İlk Türk devletlerinin kuruluşundan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna kadar geçen zamandaki dönemlerin anlatılacağı Ecdad Parkı yapacağız.

ŞEHİTLER MEYDANI PROJESİ

Şehitler Meydanı projesi yapacağız. Bu yıl sokak sağlıklaştırmaya projesine devam edeceğiz. 4. etabı devam edecek olarak projede 20 adet tescilli yapı, 9 adet geleneksel yapı, 14 adet ticari yapı ve 71 adette yeni yapı var. Bunun cephe uzunluğu 850 metre. Burada Ağacamiinden, İnönü Caddesi'ne kadar sokak sağlıklaştırma yapacağız. Kuruldan gerekli izinleri alıyoruz. Yani Şehreküstü önündeki caddelerde sağlıklaşlaya dahil olacak. Şerif Kendircioğlu Sokak ile Kabasakal Camii Sokak sağlıklaştırma ve cephe yenileme projesi de hazır. Anıtlar Kurulu kararı onaylandı.

ŞEYH FETHULLAH CAMİ VE MEYDANI

Bu da bizim 2016 yılında uygulamay koymayı planladığımız proje. Bilim sanat merkezi de hayata geçecek.

AKKENT'E KONGRE MERKEZİ

2016 yılında Akkent'e kongre merkezi yapacağız. Şahintepe Mahallesine dev bir gençlik merkezi kurulacak. Perilikaya stadının olduğu yere de gençlik merkezi, pazar yeri ve otopark yapacağız.

MECİDİYEHAN'DA BÜYÜK HAMLE

Mecidiyehan, Sahaflar Çarşısı ve Kültür Sarayı olacak. Biliyorsunuz Gaziantep Gastromi şehri oldu. Biz buraya inanılmaz işler yapmayı planlıyoruz. Özellikle sulu yemek işini canlandıracağız. Gaziantep'in 350 çeşit sulu yemeği var. İnsanlar geldiği zaman nereye gideceğiz diye düşünmeycek. Bu saray bittiği zaman bir katında tamamen sulu yemekler yapılacak. Turist gelecek hem tarihi görecek hem de yemeklerimizi. Sulu yemek yanında katmerci ve beyrancıda olacak. Bu işi en iyi yapan insanrları bulacağız. Şehreküstü de aynısını uygulayacağız. Ev hanımlarını teşvik ereceğiz. Her gün dolma, yuvalama, şiverdiz yapsın.

İKİ BÖLGE AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

Eski Garajlarda iki bölgeyi afet riski taşıyan alan ilan ettik. Bu bölgeleri kamulaştırıp, konut projeleri yapıyoruz. Zaten ulaşım ciddi bir sorun. Şimdi eski garajlar ile Kıbrıs Mahallesi'den Şehreküstü'ye kadar olan bölgede çalışma yap. İnönü Caddesine alternatif iki cadde olacak.

ÜNALDI'YA KATLI OTOPARK

Ünaldı'ya katlı otopark yapacağız. Sanayi sitesinini önüne galericiler sitesini hazırlıyoruz. Burç sosyal tesisleri, Kahvelipınar Konutları, Şehrerüstü'ye aşevi düztepe ve Karataş'a polis merkezleri, semt yüzme havuzları yapacağız.

BAYRAMLI UYDU KENT

Bayramlı Mahallesi'ne uydu kent projemiz var. Yeşilvadi Parkı'ndan osmanlı kurtuluş mahallesi ve Nizip Karayolunun olduğu bölgeye planlanan bir yer. Dumlupınar Kentsel Dönüşüm alanı da planlarımız içinde. Buraların planları hazır. 5 binlik ve binlikleri hemen uygulamaya geçireceğiz. Burası olursa özellikle küsget bölgesinde çalışanların şehre gelip gitmesini engelleyerek bu bölgede oturmasını sağlayacağız.

YAMAÇTEPE CANLANACAK

Yamaçtepe cebeler bölgesi revizyon uygulama imar planı hazır. Bu yolun sağında ve solunda kalan kısımlara imar uygulaması yapıyoruz. 2016 yılında yol açma çalışmalarına başlıyoruz. Burası özellikle üst gelin grubuna hitap edecek. Geneyik Revizyon uygulama imar planı da hazır.

ŞEHİT VE GAZİ AİLELERİNE KONUT

Şehit ve Gazi ailelerinin kolayca ev konut sahibi olması için elimizden geleni yapacağız. Mavikentte 400 konutluk proje var. Salı günü Ankara'da olacağız. 40 bin metrekare alana Şehit ve gazi ailelerine kurasız ev vereceğiz. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT - MERAL KINACILAR