Facebook, kullanıcı bilgilerinin Cambridge Analytica şirketi tarafından usulsüz kullanıldığının ortaya çıktığı skandaldan Türkiye'de 234 bin 584 kişinin etkilendiğini açıkladı. Uygulamayı indiren kişi sayısı ise 223.

Cambridge Analytica'nin Facebook'taki kullanıcı bilgilerini usulsüz olarak kullandığının ortaya çıkması dünya genelinde büyük bir tepki yaratmış, Facebook da bunun üzerine yeni güvenlik önlemlerini devreye almıştı.Facebook daha önce doğruluğundan şüphe edilen içerikleri kontrol etmeleri için iş ortaklarına gönderiyordu. Yeni yaklaşımda ise Facebook’un iş ortakları artık sürekli olarak haberlerin yanı sıra fotoğraf ve videoları da kontrol edecek.

Facebook’un güvenlikten sorumlu tepe yöneticisi Alex Stamos, sosyal ağın ayrıca her gün milyonlarca sahte profilin oluşturulmasını engellemeye başladığını duyurdu.

İLİŞKİLİ HABER

Google Chrome, Windows bilgisayarınızdaki tüm dosyaları gizlice tarıyor

Sahte hesapların sahte haberleri yaymak için kullanıldığına dikkat çeken Stamos, makine öğrenimi teknolojisinden faydalanarak insanların fikirlerini değiştirmeye çalışan sahte haberleri ve hesapları saptayarak ortadan kaldırdıklarını belirtti.

Facebook’un tepe yöneticilerinden Samidh Chakrabarti ise Facebook güvenlik ekibininİngilizce dışında yazılan Facebook sayfalarını incelediklerini ve yalan haberlere müdahale edildiğini duyurdu.

İngiltere merkezli We Are Social’ın 2018 yılı araştırmasına göre, Facebook kullanıcısı sayısında ilk üç sırayı Hindistan (250 milyon), İngiltere (230 milyon) ve Brezilya (130 milyon) paylaşırken, Türkiye 51 milyon kullanıcıyla Tayland ile birlikte 8. sırayı paylaşıyor. Şehirler bazındaki sıralamada ise İstanbul 14 milyon kullanıcı ile Mexico City (Meksika), Quezon City (Filipinler) ile beraber beşinci sırada yer alıyor.

9 NİSAN'DA BAŞLAYACAK

Facebook'un baş teknoloji sorumlusu Mike Schroepfer, 9 Nisan’dan başlayarak Facebook’un, kullanıcıların kendi verilerini Cambridge Analytica’ya açık olup olmadığını görmesini sağlayacağını kaydetti.

Schroepfer, tüm Facebook kullanıcılarının istemedikleri uygulamaları silebileceklerinin altını çizdi.

11 Nisan'da ifade verecek

Yaklaşık 2 milyar kullanıcısı olan Facebook CEO'su Mark Zuckerberg “kullanıcı verilerini kullanma ve koruma” sistemi ile ilgili olarak 11 Nisan’da Washington'da Temsilciler Meclisinde kurulan komitede ifade verecek. Muhabirlerle yaptığı bir toplantıda CEO Mark Zuckerberg, şirketin sorumluluklarını kabul etmeyerek "büyük bir hata" yaptığını söyledi. Şirket ayrıca skandalın ardından gizlilik politikalarını yenileyecek.