Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu, Şanlıurfa’da düzenlediği toplantıda aldığı karar doğrultusunda,, henüz Kent Konseyi oluşturmayan veya genel kurula gitmeyen Belediyelere çağrıda bulunarak harekete geçmelerini istedi.

Dönem Başkanlığını Şanlıurfa Kent Konseyinin yaptığı Türkiye Kent Konseyleri Birliğinin toplantısına Kahramanmaraş, Çanakkale, Gaziantep, Yalova ve Gebze Yürütme Kurulu Üyeleri, Kent Konseyi Başkanı ve Genel Sekreterleri katıldı. Dönem Başkanı Olan Yusuf Sabri Dişli, yapılan toplantıdan sonra yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Kent konseyleri, kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan katılım mekanizmalarıdır.

Türkiye Kent Konseyleri Birliği, ülkemizde bulunan kent konseyleri arasında iletişim ve işbirliğini geliştirmek amacıyla, kent konseylerinin öz inisiyatifiyle 2011 yılında kurulmuştur.

30 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Seçimi'nden bu yana yaklaşık 6 ay geçti. Seçilen tüm belediye başkanlarımıza görevlerinde başarılar diliyorum. Kent Konseyi Yönetmeliği uyarınca, belediye başkanları 3 ay içerisinde kent konseylerinin oluşturulmasına öncülük etmek zorundadır. Seçimleri müteakip bu konuda tüm belediye başkanlarımıza bir mektup yazmıştık. Ancak halen ülkemizde kent konseyi kurulmamış birçok il ve ilçe bulunmaktadır. Ayrıca halen genel kurullarını yapmamış kent konseylerimiz de bulunmaktadır. Bu şehirlerimizdeki tüm belediye başkanlarımızı kent konseylerini kurmaya ve genel kurullarını yapmamış olan kent konseylerimizi de genel kurullarını zaman kaybetmeden yapmaya davet ediyorum.

Kent Konseyleri, şehrin ortak aklını temsil etmektedir. Dolayısıyla kent konseylerinde 'katılım' ve 'kent' ortak paydasında buluşmak çok önemlidir. Halihazırda belediyelerimiz stratejik planlarını hazırlıyorlar. Stratejik Plan, şehirlerin geleceği için son derece önemlidir. Tüm belediyelerimizin, stratejik plan hazırlıklarına kent konseylerini de dahil etmeleri bu yüzden büyük önem taşımaktadır.

DÖNEM BAŞKANLIĞI YALOVA’YA DEVREDİLECEK

Yaklaşık bir yıldır Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanlığı görevi Şanlıurfa Kent Konseyi tarafından yürütülmektedir. Önümüzdeki ay da bayrağı Yalova'ya devredeceğiz. Görev süremiz boyunca, diğer kent konseylerimizin de destekleriyle önemli aktiviteler yaptık. Bu aktiviteler, daha çok kentlerin ve dezavantajlı toplum kesimlerinin ortak problemlerine yönelikti. Bu çerçevede, Kahramanmaraş'ta "Ulusal Kadın Meclisleri Buluşması", Gaziantep'te "Türkiye Engelliler Çalıştayı", Uşak'ta "Ulusal Kent ve Ulaşım Çalışayı", Yalova'da "Kentsel Dönüşüm ve Şehirlerin Geleceği Çalıştayı", Konya'da "Türkiye Gençlik Meclisleri Buluşması" gibi önemli toplantılar yaptık. Ayrıca çeşitli bölgesel ve küçük ölçekli tematik toplantı gerçekleştirdik.

Bildiğiniz gibi Kent Konseyleri, Belediye Kanunu'nun 76. Maddesi ve bu maddeye dayalı olarak çıkarılan Kent Konseyi Yönetmeliği uyarınca faaliyette bulunmaktadır. Özellikle Kent Konseyi Yönetmeliği'nde, halihazırda kent konseylerinin ihtiyaçlarını karşılamak noktasında bir takım eksiklikler ve boşluklar bulunmaktadır. Bu eksikliklerin giderilmesine yönelik olarak Mahalli Idareler Genel Müdürlüğü nezdinde girişimlerde bulunduk ve Kent Konseyleri Yönetmeliği'nde değişiklik önerilerimizi içeren bir Taslak Metin hazırladık. Önümüzdeki günlerde de bu tekliflerimizi İçişleri Bakanlığı ve Mahalli Idareler Genel Müdürlüğü'ne ileteceğiz. Özellikle 30 Mart Mahalli Idare Genel Seçimleri'nde neredeyse tüm partiler programlarında güçlü bir biçimde 'katılım', 'yerel demokrasi' ve 'kent konseyi' vurgusu yaptılar. Hiç şüphesiz bu programların, fiiliyata geçmesi son derece önemlidir. Önümüzdeki günlerde Mecliste grubu bulunan siyasi partileri de ziyaret ederek bu konudaki taahhütlerini kendilerine hatırlatacağız. Tüm partilerimizi bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.

KİMLER KATILDI

Şanlıurfa’da yapılan Türkiye Kent konseyleri Birliği toplantısına, TKKB Yürütme Kurulu Üyeleri; Saim Nuri Yavuz, (Çanakkale Kent Konseyi Başkanı) Zeynep Arıkan, (Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı) Necati Binici, (Gaziantep Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi) Hasan Soygüzel, (Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri) Gülay Sarışen, (Çanakkale Kent Konseyi Genel Sekreteri) A. Esat Ural, (Gebze Kent Konseyi Genel Sekreteri) Ökkeş Özekşi, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Basın Danışmanı katıldı.