Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu Toplantısı için Gaziantep'te buluştu ve önemli konuları görüştü. Toplantı öncesi vali vekili Mustafa Canarslan ile Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Durdu Yetkinşekerci’yi ziyaret ederek bilgi veren Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yönetimi, son olarak Gaziantep Kent konseyi Mehmet Aslan ile bir araya geldi. Konsey dönem başkanı Hasan Soygüzel, Türkiye'de genel kurullarını yapmamış ve kent konseylerini hayata geçirmeyen illerin belediye başkanlarına çağrıda bulundu ve "yasal zorunluluk gereği biran önce kent konseylerini oluştursunlar"dedi.

SİYASİ PARTİLERE ÇAĞRI

Siyasi partilerden kent konseyleri ile ilgili verdikleri taahhütleri yerine getirmelerini isteyen Konsey dönem başkanı Hasan Soygüzel kent konseylerinin güçlenmesi gerektiğini vurguladı. Soygüzel "Biz Türkiye kent konseyleri birliği olarak seçimden önce bütün partilerin seçim beyannamelerini incelemiştik. Her bir partimiz katılımın önemine, demokrasinin önemine, değindiğini gördük. Bu bizi memnun etti. Ancak şimdi kent konseyleri ile ilgili taahhütlerini yerine getirmelerini, kent konseylerini desteklemelerini, yerel düzeyde kent konseylerinin daha güçlü bir biçimde geliştirmeleri bağlamında adımlar atılmasını talep ve temenni ediyoruz" dedi. Soygüzel özellikle kent konseyi kurmamış veya kongrelerini yenilememiş şehirlerin bir an önce kent konseyi kurmaları için çağrıda bulundu.

MEHMET ASLAN : ÖRNEK ALINABİLECEK KONSEYİMİZ VAR

Gaziantep Kent konseyi Başkanı Mehmet Aslan, Birliğin yönetim kuruluyla yaptığı toplantıda, yapılan çalışmaları anlattı. Ken Konseyleri için yıllardan beri araştırma yaptığını ve yurt dışında bazı ülkelerdeki işleyişi takip ettiğini ve Celal Doğan döneminde Gaziantep'te Kent Konseyi için harekete geçilmesini istediğini söyleyen Aslan "o dönemlerde bazı sıkıntılar yaşandı ama şimdi Türkiye'nin örnek alınabilecek bir konseyine sahip olduk"dedi. Hasan Soygüzel ise Türkiye Kent konseyleri birliğinin çalışmalarını anlattı ve Mehmet Aslan'dan faydalanmak istediklerini, bunun içinde genel toplantılarda aralarında görmek istediklerini dile getirdi.

SORUNLARA ÇÖZÜM BULMALIYIZ

Aynı zamanda Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi de olan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanv ekili Mehmet Durdu Yetkinşekerci, Gaziantep’te bu dönem farklı bir kent konseyi oluşturduklarını ve sonuca rahat gittiklerini söyledi. Birlik ve beraberlik içinde projeleri yürüttüklerine işaret eden Yetkinşekerci, “Bir ekip halinde beraber çalışıyoruz. Bizler kent konseyleri olarak Türkiye’de güzel işler yapmalıyız. Özellikle büyükşehirler olarak projelerimiz hakkında fikir alış verişlerinde bulunmalıyız. Kentin önemli sorunlarını gündeme taşımalıyız ve bunlara çözüm önerileri sunmalıyız” değerlendirmesinde bulundu. Gaziantep’te geride kalan kent konseyi toplantılarında eğitim, ulaşım ve imar konularını gündeme taşıdıklarını anımsatan Yetkinşekerci, bu konular üzerinde birçok çalışmalar yapıldığını kaydetti. Türkiye Kent Konseyleri Dönem Başkanı Hasan Soygüzel ise Gaziantep’in yanı sıra birçok büyükşehirlere ziyaretlerinin olduğunu, kent konseyi üyeleri ile fikir alış verişlerinde bulunduklarını aktardı.

ŞANLIURFA'DAN ANLAMLI TÜRKÜ TABLOSU

Şanlıurfa temsilcisi Türkiye Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Sabri Dişli, ziyarette sürpriz yaptı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesine, Antep’in Kurtuluş Savaşı’nda Urfa sanatçıları tarafından Osmanlıca yazılan ancak sonra Türkçeye çevrilen “Şu Antep’in Yazısı” türküsünün tablosunu Mehmet Durdu Yetkinşekerci’ye hediye etti. Bu jestten çok etkilenen Yetkinşeker "böylesine anlamlı tabloyu başkanımız Sayın Fatma Şahin'e ileteceğim"dedi.

KİMLER KATILDI

Türkiye Kent Konseyi Birliği gelecek dönemde yapılacak çalışmalarla ilgili toplantı düzenledi. Tuğcan Otelde düzenlenen toplantıya; Türkiye Kent konseyi birliği başkanı Hasan Soygüzel, Türkiye kent konseyi birliği yürütme kurulu üyesi Necati Binici, Şanlıurfa kent konseyi başkanı Yusuf Sabri Dişli, Çanakkale kent konseyi başkanı Saim Yavuz, Çanakkale kent konseyi genel sekreteri Gülay Sarışen, Gebze kent konseyi genel sekreteri A.Esat Ural, Kahramanmaraş kent konseyi başkanı Zeynep Özbaş Arıkan ve Türkiye kent konseyi birliği basın müşaviri Ökkeş Özekşi hazır bulundu.

DEMOKRATİK KAZANIM

Toplantıda konuşan Türkiye Kent Konseyi Birliği Başkanı Hasan Soygüzel, 7 haziran genel seçimlerinin yüksek katılımla ve demokratik olgunlukla gerçekleştiğini söyledi. Soygüzel " Bunu Türkiye'nin bir demokratik kazanımı olarak görüyoruz, demokrasinin güç kazanmasıyla geleceğe umutla bakmak bakımından önemli bir aşama olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'de ki bütün siyasi renklerin mecliste yer almış olması da demokratik katılım bakımından son derece önemlidir" dedi.

KENT KONSEYİ ÇALIŞTAYI YAPILACAK

Yeni büyükşehir yasası ile belediyelerin hizmet alanının genişlediğini belirten Hasan Soygüzel Gaziantep toplantısında gelecek dönem yapacakları çalışmaların kararlarını aldıklarını söyledi. Soygüzel " 25-26 Haziran tarihinde Ordu'da gerçekleştireceğimiz büyükşehirler ve kent konseyi çalıştayı kararını aldık. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz dönem büyükşehir belediyeleri kanunu değişmişti. Yeni büyükşehir belediyeleri kanunuyla iki yeni değişiklik yapıldı. Bunlardan birincisi 16 olan büyük şehir sayısı 30'a yükseldi. diğeri ise büyükşehir belediye sınırları ile il sınırları eşitlendi böylelikle büyük bir belediye hizmet sınırı oluştu dolayısıyla bu iki durum karşısında kent konseylerinin büyük şehirlerden oluşturduğumuz çalışmaları faaliyetleri yürütmeleri bir katılım mekanizması olarak şehre değer katma konusunda sıkıntılar yaşıyoruz." diye konuştu.

BİNİCİ, GÖÇMEN SAYISINA DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye kent konseyi birliği yürütme kurulu üyesi Necati Binici ise Suriyeli göçmen sayısına dikkat çekti bu konunun sadece bölgenin sorunu değil tüm ülkenin sorunu olduğunu vurguladı. Birici "Suriyeli konusunda çok büyük sıkıntılar yaşadık biliyorsunuz. Bu konu bölge illerinin gündeminden çıkıp Türkiyenin gündemine girdi. Türkiyenin hiç tahmin edemeyeceği şehirlerinde bu sorunlar var. Zannediyorum önümüzdeki günlerde bu konuyu da ele alma durumunda kalacağız. Bu gün bölgesel kabul ettiğimiz bu mesele, genel bir hale gelmiştir. Görüyorum ki sayısı 2 milyona aşan Suriyeli sayısı, yeni gelenlerle birlikte 3 milyona yaklaşacak. Önümüzde ki günlerde ayrı bir toplantı gerçekleştirip bu konuyu da ele alacağımızı düşünüyorum." dedi.

25 HAZİRAN'DA ORDU DA BULUŞUYORLAR

Öte yandan Türkiye Kent konseyleri Birliği 30 Büyükşehir belediyelerinin yer alacağı bölgesel toplantıyı Ordu'da yapacağını açıkladı. Gaziantep'teki toplantıda alınan karar gereğince, 25-27 Haziran tarihlerinde Ordu'daki toplantı için şehrimizi Necati Binici ve Ökkeş Özekşi temsil edecek.

HABER MERKEZİ