“Ekonomi Bakanlığının desteğiyle TİM ve Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği işbirliğiyle ‘Türkiye inovasyonla geleceğe koşuyor’ sloganıyla düzenlenen ‘Türkiye İnovasyon Haftası Gaziantep etkinlikleri Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin katılımıyla start aldı. Etkinliğinin açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, yüksek teknoloji ürünlere önemli teşvikler verdiklerini, yeni teşviklerin de yolda olduğunu müjdeleyerek, "Ar-ge, inovasyona inanılmaz teşvikler geliyor" dedi. Bu arada Gaziantep'in yüksek teknoloji kültür inovasyonunda iddialı olduğunu belirten TİMBaşkanı Mehmet Büyükekşi ise konuya farklı açıdan yaklaştı ve "İnovasyon Gaziantep'ten başladı, başlatan da bir Gaziantepli. Bizler Gaziantep'in ihracatıyla gurur duyuyoruz. İnovasyon Türkiye'yi geleceğe taşıyacak" dedi.

TÜRKİYE FASON ÜRETİMLE DESTANLAR YAZDI

İnovasyon Haftası etkinlikleri Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin yanı sıra iş ve akademi dünyasından çok sayıda temsilcinin katılımıyla Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezinde başladı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye'nin 1980'den sonra ihracata dayalı büyümesi ile dikkat çeken bir ülke olduğunu söyledi. Kişi başına düşen milli gelirin 3400 dolardan, 10 bin 800 dolara çıktığını belirten Bakan Zeybekçi, "Milli gelir 230 milyar dolardan 820 milyar dolara yükseldi. Türkiye fason anlayışıyla destanlar yazdı. Hedefimiz dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek" diye konuştu.

MİLLİ GELİR-EĞİTİMLE DOĞRU ORANTILI

Eğitimle milli gelirin doğru orantılı olduğunu söyleyen Bakan Zeybekçi, "Kore'nin eğitim ortalaması 11.8 yıl. Türkiye'nin ise önce 6.7 yıldı, şimdi 7.4 yıl. Güney Kore'de kişi başına düşen milli gelir 30 bin dolar, Türkiye'de 10 bin 800 dolar. Norveç'te ortalama eğitim süresi 12.4 yıl. Milli gelirleri 60 bin dolar" dedi.

İNOVASYONA İNANILMAZ TEŞVİKLER GELİYOR

Yüksek teknoloji üretimine önemli teşvikler verdiklerini belirten Zeybekçi, "Yüksek teknoloji ile ilgili yeni teşviklerde getiriyoruz. Ar-ge, inovasyona inanılmaz teşvikler veriyoruz" dedi.

TÜRKİYE'DE CARİ AÇIK PROBLEMİ YOK

Türkiye'de cari açık problemi olmadığını söyleyen Zeybekçi, "Biz onu hallederiz. Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 35 oranında iyileşme var. Dış ticaret açığı sorunumuz da önemli değil. Allah'a şükür onu da hallediyoruz. İnovasyonla bilim, teknoloji açığını kapatmak zorundayız. 162 milyar dolar ihracatımızın içinde yüksek teknoloji ürünlerin oranı yüzde 4'ün altında" diye konuştu.

ÇIKMAZ: İHRACATÇILAR ZORLUK YAŞIYOR

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, kritik dönemlerden geçtiğimizi, gümrüklerde ve limanlarda ihracatçıların zorluklar yaşadığını söyledi.

Güneydoğu olarak 200 milyon dolar ihracattan 11 milyar dolar ihracat yapar hale geldiklerini belirten Çıkmaz, "Gümrüklerde zorluklar yaşıyoruz. 3 ayda bir Irak sınır kapısında Habur'da sıkıntı yaşıyoruz. Habur'dan eskiden günlük 2 bin araç geçerken bu sayı bugün 1200'e, 1100'e düştü. Eskiden araçlar 4-5 günde geçerken, bugün 14-15'ü buluyor" dedi.

Limanlarda kırmızı hat uygulamasından şikayet eden Çıkmaz, "Kırmızı hat nedeniyle zaman yönünden sıkıntı yaşıyoruz. Ayrıca bu ihracatçılar için her konteynır başına 700-800 bin masraf doğuruyor. İhracat için büyük sorun" dedi.

BÜYÜKEKŞİ:GAZİANTEP'TE BİR İLK

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep'te ilk defa Girişim Evi'ni açacaklarını belirtti. İnovasyon ateşinin ilkini İzmir, ikincisini Ankara, üçüncüsünü ise Gaziantep'te yaktıklarını belirten Mehmet Büyükekşi, "Gaziantep'in Hititlerden, Selçuklulara, Osmanlılara kadar kadim bir geçmişi var. Fatma Hanım'ın tanıtımını yaptığı, son bulunan mozaikler göğsümüzü kabarttı. 3 tane mozaik bulunması çok güzel bir olay. Zeugma dünyada hayranlık uyandırmaktadır. Bu güzellikler Gaziantep'in turizmine, kültürüne ve ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır" dedi.

GAZİANTEP 5 BİN REKORUNU KIRMALI

Gaziantep'in yüksek teknoloji kültür inovasyonunda iddialı olduğunu belirten Büyükekşi, "Sayın Abdulkadir Konukoğlu inovasyonun Gaziantep'ten başladığını söylüyor, doğru ama başlatan da bir Gaziantepli. İnovasyonda önemli mesafeler katediyoruz. 3 yılda etkinliklerimize 50 bin kişi katıldı. İllerde katılım 5 bin civarında. İnşallah Gaziantep'te bu 5 bin rekorunun üzerine çıkar" diye konuştu.

İNOVASYON TÜRKİYE'Yİ GELECEĞE TAŞIYACAK

Türkiye'nin ihracatının arttığını, ancak Gaziantep'in ihracatının 12 yılda tam 10 kat arttığını dile getiren Büyükekşi, "Gaziantep'in ihracatıyla gurur duyuyorum. Irak'taki sıkıntılar inşallah biter. İnovasyon Türkiye'yi geleceğe taşıyacak" dedi.

CARİ AÇIĞI KAPATACAK OLAN İNOVASYONDUR

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep'in İpekyolu üzerinde bulunduğunu, bu yolun aynı zamanda kalkınma yolu, ticaret yolu, huzur ve kardeşlik yolu olduğunu söyledi. Şahin, "Gaziantep kalkınma hamlesinde önde gidiyor. Bilgi güçtür. Bugün adına inovasyon diyoruz. İnovasyonda korkunç bir rekabet var. Yarışın kuralları değişti. Hızlı balık yavaş balığa zarar veriyor. Kendi gücümüzü iyi bilmemiz gerekiyor.Cari açığı kapatacak olan inovasyondur. Analitik düşünebilen sorgulayan gençler geleceğimizi imar edecek. Kalkınma yerelde başlar. İlimiz kalkınma yarışında geleceğe hızla devam ediyor. Hedefe ulaşabilmek sabır istiyor. Ar-geye büyük önem veriyoruz. Patent ve tescilde Türkiye'nin iki katı büyüyoruz" diye konuştu.

SANAYİCİLERİN AYAKTA KALMASI İÇİN AR-GE ÖNEMLİ

Vali Erdal Ata ise, Gaziantep'in tarihi İpekyolunda bulunan bir il olduğunu ve tarih boyunca her dönem ticaret merkezi olduğunu belirterek, "Türkiye'nin 6.büyük ili. 4 organize sanayi bölgesinde 840 fabrika var ve 120 bin kişiye istihdam sağlıyor. 5. organize sanayi bölgesinde 70-80 fabrikanın inşaatı devam ediyor. Dünyanın 177 ülkesine ihracat yapıyor. Gelecekte sanayinin ayakta kalması, küresel rekabette başarılı olması için Ar-Ge kurmak ve bütçeden pay ayırmak zorunda" dedi. Meral KINACILAR, Haluk ŞAHİN