GAZİANTEP’te yeni yapılan Karataş Sanayi Sitesi’nde dükkan alamadıkları ve aldıkları dükkanların ödemelerini yapamadıkları iddiasıyla toplanarak valiliğe yürümek isteyen esnafa polisin biber gazıyla müdahale sırasında, iki polis arasındaki diyalog, Türkiye'de gündemin birinci sırasına oturdu. Esnafa gaz sıkmak istemeyen bir polis memuruna bir başka polis tarafından baskı yapılarak ve daha sonra da boynundan tutularak ''sık lan sık'' diyerek gaz sıktırması, televizyonların ve ajansların ilk servis ettiği görüntüler oldu. Gaziantep Valisi Erdal Ata, bu davranışın doğru olmadığını söyleyerek, o memur hakkında soruşturma açılacağını söyledi.

BİBER GAZI TEPKİ GÖRDÜ

Şahinbey Belediyesi tarafından Karataş bölgesine yaptırılan Sanayi Sitesi'nden ihaleye girmelerine rağmen dükkan alamadıklarını ve aldıkları dükkanların ödemelerini yapamadıklarını, sıfır faiz istediklerini söyleyen esnaf grubu, öğle saatlerinde Şahinbey Belediyesi önünde toplanarak eylem yaptı. Belediyeye tepki gösteren kalabalık, bir süre sonra Gaziantep Valiliği’ne yürümek istedi. Atatürk Bulvarını trafiğe kapatarak yürüyen grup, polisin uyarılarına rağmen dağılmayınca biber gazıyla müdahale edildi. Biber gazının sıkıldığı vatandaşlar polislere tepki gösterdi ve "biz terörist değiliz, esnafız" diye bağırdığı görüldü. 1 kişinin gözaltına alındığı müdahalenin ardından kalabalıktan bazıları dağılırken, bazıları ise yürüyüşü sürdürdü.

DÜKKANINI KAPATMAYAN İSTEMEYENLERİ PROTESTO ETTİLER

Esnaf grubu önce Şahinbey Belediyesi, ardından Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği ve daha sonra iş yerlerinin bulunduğu yere giderek dükkanını kapatmayan esnafı sloganlarla protesto etti. Sürekli olarak ''faizci başkan'' sloganı atan grup, Türk bayrağı açtı.

VALİ ERDAL ATA İLE GÖRÜŞTÜLER

Son olarak Vali Erdal Ata ile görüşen grup üyeleri, ''Sayın valimize sorunlarımızı anlattık. Dikkatli bir şekilde not aldı. Kendisi de bizi gayet anlayışlı bir şekilde dinledi. Sorunlarımızın en kısa zamanda çözüleceğini söyledi'' şeklinde konuştu.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Esnaflardan Adil Kılıç, dükkanların temeli atılırken kendilerine sözler verildiğini belirterek, ''Yüzde 1 faiz ile %70'ini Belediye karşılayacak %30'unu biz karşılayacaktık. 5 yıl ödemesiz bize dükkan verecekti. Şimdi de tefe-tüfe çıkarıldı. Benim oraya 100 milyar borcum var. 2 milyar para ödeyeceğim. 8 milyar faize gidecek. Ben ekmek parası nasıl kazanacağım'' dedi.

MAĞDURİYETİMİZİ GİDERİN

İhaleye girip de dükkan alamayan arkadaşlarının olduğunu belirten Abdulkadir Eroğlu, "Seçimler geliyor. Bize destek olsunlar. Mağduriyetimizi giderin. Emekçi insanlarız,kazandığımız kendimize yetiyor zaten. Şu aşamadan sonra,eve nasıl ekmek götüreceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum''dedi.

BU YAPTIKLARI BANKACILIKTAN KÖTÜ

İhsan Demir,100 milyar paranın üzerine,80 milyar faiz geldiğini belirterek, "10 milyar para ödeyeceğim. Bunun 7 milyarı faize gidecek.Tuvaletlerimiz bakımsızlıktan yıkılma derecesinde.Vergi levham var. Herşeyim var. Ama bana sunulan birşey yok. Belediye'nin yaptığı bankacılıktan kötü'' diye konuştu.

TAHMAZOĞLU BİZİMLE MUHATAP OLMADI

Feyyaz Çağlayandemir ise, "Mehmet Tahmazoğlu karşımıza çıkıpta bizimle muhatap olmadı. Bize yüzde 1 faiz,5 sene ödemesiz,10 yıl ödemeli dükkanlar vereceğim'' dedi. Haklarını aradıklarını söyleyen esnaftan Uğur Delihan "Biz de herkesin aldığı gibi dükkan almak istiyoruz. Şu an bizden yarısı peşin, geri kalan yarısını ise 2 yılda istiyorlar" dedi.

Belediyenin ticarethane olmadığını ifade eden Mehmet Ay ise "Belediyenin amacı insanlara hizmet vermek. Burası emlak bürosu değil. 1 yıl önce metrekaresi 750 lira olan işyerlerini yüzde 20’si peşin, geri kalanı ise 10 yıl ödemeli şeklinde verildi. Ama şu anda yarısı peşin diğer yarısı ise 2 yıl da alınacak. Bizim amacımız üzüm yemek, bekçi dövmek değil" diye konuştu.

Okan YILMAZ/DHA