İnönü ve Türkmenler Caddesi'nde Suriyelilerin açtığı işyerlerini mercek altına alan Zabıta Müdürlüğü, indirdikleri Arapça tabelalar yerine Türkçe tabelalar konuldu.

Zabıta Daire Başkanı Ömer Yalım, kurallara uymayan Suriyeliler konusunda kararlı olduklarını söyledi. Yalım, "son bir kaç gün içerisinde 100 üzerinde işletme denetlendi. Bazı noktalarda merdiven altı işletmeciliği gördük. Dolayısıyla işi doğru dürüst yapan esnafında düşünülmesi gereken bir duruma doğru geldik. Belediye başkanımızın bize verdiği talimat üzerine ekiplerimize bu konuyla ilgili yasal mevzuat çerçevesinde talimat verdik. Bu işletmelerin tüm unsurları denetlendi, sadece ruhsat açısından değil dış cephe levhası işgalinden tutunda iç ortamdaki üretim şartlarıda dahil hepsinin denetimi yapıldı. Denetimin doksan beşine makul süreler verildi. Makul süreler verilmesi gerekmeyen, hemen çözülmesi gereken meselelerde derhal ihtarda bulunduk. Ceza verme sürecinde değiliz. Bunların hepsini disipline etmek vatandaşlarımızdan burdan faydalanan burdan alışveriş yapan hep kendi vatandaşları özellikle bu konularda Suriyeli bir iş yerinde genellikle Suriyeli vatandaşlar alışveriş yapıyor bunların uygun olmayan şartlarda üretim yapan yerlerin önüne geçmek için, hijyen dışı üretimin önüne geçmek için, insan sağlığını tehtit edecek üretimin önüne geçmek için gerekli uyarılarda bulunduk. Bu uyarılara uymayanları kapatacağız" dedi.

UYMA ZORUNLULUĞU VAR

Kapatılacak ve ceza alacak işletmelerin sayısını bu işlemlerin sonucunda göreceğini belirten Yalım "Şimdi biz ruhsat alma imkanınında olanların hepsini uyardık. T. C vatandaşları olmadıkları için ruhsat alma konusunda sıkıntıları var sorunları var normal şartlar altında bir işletmenin ruhsatsız çalışmayı ülkemize iş yeri açma ve çalışma ruhsat olmadan iş yeri açılamaz va çalışamaz. Bu hükme göre işyeri açan herkes buna uymak zorunda buna uymadığı takdirde Belediye olarak buna belli bir süre verir süre sonunda buna uymamayı devam ettirdiği takdirde kapatılması konusunda doğal birşey olamaz. Bunlar bu katagoride değerlendiriliyor. Ayrıca bunun yanı sıra dış cephelerindeki Suriye kenti görünümü verilircesine Arapça tabelalar çoğaldı. Biz bunları Türkçeye çevirmesi için uyardık tamamına yakını şuan indirildi indirilecek olanlarda var 50 civarı işyerinde tabelalar vardı. Bu tabelalar indirildi. Latin harfle yazılmış Türkçe karakterli harfleri kullanılmak üzere Türk Dil Kurumunun bahsettiği tarzda tabelaların asılması gerekir. Yani dilimizin bu konuda yozlaşmaması lazım herkesin iş anlayışına saygı duyuyoruz" diye konuştu. HALUK ŞAHİN